:

Szerző: Bodnár Ádám

2006. január 30. 09:34

Elcsúszhat a Microsoft a Windows Vistával

[News.com/HWSW] A Microsoft megváltoztatta a Windows Vista előzetes változatainak kiadási ütemtervét. A vállalat legújabb tervei szerint nem lesz külön Beta 2 verzió, ehelyett a tesztelésre szánt szoftverekből az eltérő felhasználói köröknek eltérő változatokat adnak ki -- mondta el a CNET Newsnak adott interjújában Jim Allchin, a Windows egyik atyja, aki szerint nem zárható ki a végleges termék késése sem.

[News.com/HWSW] A Microsoft megváltoztatta a Windows Vista előzetes változatainak kiadási ütemtervét. A vállalat legújabb tervei szerint nem lesz külön "Beta 2" verzió, ehelyett a tesztelésre szánt szoftverekből az eltérő felhasználói köröknek eltérő változatokat adnak ki -- mondta el a CNET Newsnak adott interjújában Jim Allchin, a Windows egyik atyja, aki szerint nem zárható ki a végleges termék késése sem.

Béta helyett CTP és CPP

A jelenleg is futó Community Technology Preview (CTP) programot kiterjesztik, ennek keretében adják ki majd azokat az előzetes változatokat, amelyeket a vállalati felhasználóknak szánnak. A következő CTP-t februárra ígéri a Microsoft. A fogyasztóknak szánt legfontosabb újdonságokat bemutató Vista-előzetes a következő negyedév során érkezhet a "Customer Preview Program" keretén belül, bár egyelőre nem tudni, a CPP kik számára lesz hozzáférhető. Mind a CTP, mind a CPP keretén belül kiadásra kerülő következő Vista-előzetes a "Beta 2" megnevezést használja majd.

A CTP-k általában nem olyan minőségűek, mint ahogy az egy bétától elvárható, mivel kiadását nem előzi meg hosszas tesztelés, mindössze egy pillanatkép a fejlesztés aktuális állásáról.A Microsoft eredetileg havonta tervezett kiadni egy CTP-t, végül tavaly novemberben úgy döntöttek, ennél ritkábbak lesznek a megjelenések. A legutolsó CTP még tavaly decemberben jelent meg, a következő pedig februárra várható.

Allchin elmondása szerint a Vista előzetesei már tartalmazni fogják azokat az újdonságokat, amelyeket a végleges változatba szán a Microsoft, bár hozzátette, hogy azok a tesztelés során nyerik majd el végleges formájukat. A Vista esetében a vállalat azért döntött a néhány bétaváltozat helyett a sűrűbb CTP-kiadások mellett, hogy a lehető legtöbb visszajelzést tudja begyűjteni a felhasználóktól. Az új Windows az első olyan operációs rendszer, amit a Microsoft ilyen széles közönség bevonásával tesztel.

Késés is előfordulhat

Allchin szerint ugyanakkor elképzelhető, hogy a Microsoft eltér a saját maga által kijelölt ütemtervtől és a Vista csak a tervezett időpontnál később jelenik meg. "Még mindig nagyon jó úton haladunk afelé, hogy a termék az idén széles körben elérhető legyen" -- mondta a Microsoft-vezető, azonban hangsúlyozta, hogy amennyiben minőségi problémák lépnek fel, a megjelenést elhalasztják.

Elemzők szerint ahhoz, hogy az év végén boltokba kerülő PC-ken ott lehessen a Vista, legkésőbb szeptemberre el kell készülnie a végleges kódnak, hogy megkezdődhessen a gyártás és terjesztés. Emlékezetes, hogy a legutóbbi asztali Windows-változat, a Windows XP 2001 augusztusának legvégén került gyártásra kész állapotba, és október végén dobták piacra. A Windows XP második bétája 2001 márciusában jelent meg.

A Microsoft korábban már úgy határozott, kihagy a Windows Vistából egyes funkciókat annak érdekében, hogy a szoftver 2006-ban megjelenhessen. Ennek a folyamatnak esett áldozatul többek között a régóta ígért WinFS fájlrendszer, amely a jelenlegi információk szerint legkorábban csak a Vista 2007-ben esedékes szerverváltozatában lehet elérhető.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 00:17

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.