Szerző: Bodnár Ádám

2006. január 10. 09:32

Középkategóriás mobil grafikus chipekkel erősített az ATI

A múlt héten zajlott Consumer Electronics Show-n mutatkozott be az ATI két új középkategóriás mobil grafikus vezérlője, a Mobility Radeon X1300 és X1400. Mindkét chip teljes Shader Model 3.0 gyorsítást kínál és 90 nanométeres gyártástechnológiával készül, a vállalat szerint ennek köszönhetően alacsony fogyasztású.

[HWSW] A múlt héten zajlott Consumer Electronics Show-n mutatkozott be az ATI két új középkategóriás mobil grafikus vezérlője, a Mobility Radeon X1300 és X1400. Mindkét chip teljes Shader Model 3.0 gyorsítást kínál és 90 nanométeres gyártástechnológiával készül, a vállalat szerint ennek köszönhetően alacsony fogyasztású.

A lapkák az asztali Radeon X1300 alapjául szolgáló RV515 kódnevű chipre épülnek, azonban kiegészítették őket energiatakarékos funkciókkal. A Mobility Radeon X1400 és X1300 egyaránt 4 pixel futószalaggal rendelkezik, a lapkák közötti különbség az órajelekben és a memória-konfigurációban keresendő. Az X1400-at a vékony és könnyű noteszgépekbe szánja a cég, míg az X1300-at az olcsóbb modellekbe ajánlja.

A cég közleménye szerint mindkét újdonság támogatja az Avivo technológiát, amely végeredményben a korábbiaknál jobb minőségű monitor- és tévékimentet, valamint tv-enkódert takar, természetesen a nagyfelbontású anyagok és a legújabb formátumok (H.264, VC-1 (Windows Media Video 9) hardveres támogatásával. Az ATI bejelentése szerint az új mobil grafikus chipekre épülő noteszgépek még az első negyedév során forgalomba kerülnek a legnagyobb gyártók -- Acer, ASUS, Fujitsu Siemens, HP, Lenovo, LG, Samsung, stb. -- kínálatában.

Az ATI emellett egy új multmédiás megoldást is bemutatott, az All-In-Wonder 2006 PCI Express Edition lelke szintén a Radeon X1300 videochip, illetve egy vevőegység, amely megbirkózik az analóg és digitális tévéadásokkal és rádióműsorokkal is. A 450 MHz-es processzorra és 256 megabájt GDDR3 memóriára épülő videokártya 179 eurós ajánlott kiskereskedelmi áron kerül az üzletekbe.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról