Szerző: Bodnár Ádám

2006. január 9. 11:19

Kína lett a világ legnagyobb félvezetőpiaca

Noha a kínai félvezetőgyártás egyelőre még jelentős lemaradásban van az amerikaival, a japánnal vagy a koreaival szemben, az ország chipfogyasztása már megelőzi ezekét. Az IC Insights friss adatai szerint Kína félvezetőpiaca tavaly 32 százalékos növekedés után 40,8 milliárd dollárt tett ki, ezzel a világ legnépesebb országa a történelem során először lett a világ legnagyobb félvezetőpiaca. 2010-re a kínai chipeladások háromszorosára növekednek majd -- prognosztizálja az IC Insights.

[HWSW] Noha a kínai félvezetőgyártás egyelőre még jelentős lemaradásban van az amerikaival, a japánnal vagy a koreaival szemben, az ország chipfogyasztása már megelőzi ezekét. Az IC Insights friss adatai szerint Kína félvezetőpiaca tavaly 32 százalékos növekedés után 40,8 milliárd dollárt tett ki, ezzel a világ legnépesebb országa a történelem során először lett a világ legnagyobb félvezetőpiaca. 2010-re a kínai chipeladások háromszorosára növekednek majd -- prognosztizálja az IC Insights.

Tavaly a globális félvezetőpiac összesen 8 százalékos növekedést produkált, ezen belül a Kínában tapasztalt 32 százalékos fellendülés kiugrónak számít. 2000 és 2005 között a kínai félvezetőpiac évi átlagos növekedése 33 százalékos volt, míg Amerikában eközben az eladások évi átlagban 8 százalékkal csökkentek. 2000-ben Kína még a világ chipfogyasztásának csak 6 százalékát adta, tavaly már 21 százalékát.

A Távol-Keleti régióban 2004 és 2009 között 69 százalékkal nőnek majd a félvezető-eladások, három év múlva pedig elérik a 150,4 milliárd dollárt -- jövendöli a Semiconductor Industry Association (SIA). Érdekesség, hogy eközben a kínai félvezetőgyártás továbbra is jelentősen el fog maradni a világ többi részétől, noha 2010-re már 12,1 milliárd dolláros forgalmat és évi átlagban 36 százalékos növekedést jósol az IC Insights. Ezzel Kína a világ félvezető-termelésének csupán 4 százalékát adja majd 2010-ben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról