Szerző: Bodnár Ádám

2006. január 26. 11:34

Rekordbevétel a Nokiánál

Növekedő bevételről de csökkenő nyereségről adott számot a Nokia. A mobilpiacot vezető gyártó a negyedik negyedévben elsősorban a multimédiás szolgáltatásokkal felruházott okostelefonjai kiemelkedő sikerének köszönhette rekordbevételét.

[HWSW] Növekedő bevételről de csökkenő nyereségről adott számot a Nokia. A mobilpiacot vezető gyártó a negyedik negyedévben elsősorban a multimédiás szolgáltatásokkal felruházott okostelefonjai kiemelkedő sikerének köszönhette rekordbevételét.

A negyedik negyedévben a Nokia 10,3 milliárd eurós bevételt könyvelhetett el, ami rekord a vállalat történetében, a cég negyedéves forgalma még sose haladta meg a 10 milliárd eurót. A vállalat 84 millió mobiltelefont adott el, ami szintén új rekord. A nettó profit mindazonáltal 1 százalékkal csökkent 2004 azonos időszakához képest, ennek oka a vállalati megoldásokat fejlesztő részleg megugró vesztesége volt. A Nokia negyedéves nettó eredménye 1,073 milliárd euró, részvényenként 25 cent volt.

A vállalat becslése szerint a negyedik negyedévben világszerte 244 millió mobiltelefon talált gazdára, ez az előző negyedévhez képest 23 százalékos, éves szinten 25 százalékos növekedés. A cég az időszakban rekordmennyiségű, 84 millió mobiltelefont adott el, 26 százalékkal többet mint egy negyedévvel korábban és 27 százalékkal többet mint egy éve. A mobiltelefonok forgalma 6 százalékkal nőtt, a multimédiás okostelefonoké azonban 85 százalékkal ugrott meg. A vállalat piaci részesedése 34 százalék volt, ugyanannyi mint 2004 negyedik negyedévében.

A teljes pénzügyi évet figyelembe véve a Nokia igen meggyőző eredményekkel szolgált. A finn cég 16 százalékkal 34,19 milliárd euróra növelte bevételét, a nettó profit pedig 13 százalékkal 3,61 milliárd euróra emelkedett. A mobitelefonok forgalma 12 százalékkal, a multimédiás okostelefonoké 63 százalékkal nőtt. Az év során a cég 265 millió készüléket adott el, miközben a globális forgalom 795 millió telefonra rúgott. A cég becslése szerint 2005 végén világszerte 2,2 milliárdan használtak mobiltelefont.

A Nokia előrejelzése szerint idén a globális mobilpiac több mint 10 százalékkal növekedik majd, azonban a készülékek átlagos eladási ára csökkenni fog, ahogy egyre több olcsó telefon fogy majd a fejlődő piacokon.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról