Szerző: Bodnár Ádám

2006. január 10. 09:07

Kipróbálható az Adobe profi fotósoknak szánt képszerkesztője

Az Adobe Systems bemutatta a professzionális fotósoknak szánt Lightroom szoftver bétaváltozatát, amely bárki számára ingyenesen elérhető és letölthető a vállalat honlapjáról. Az Adobe állítása szerint a Lightroom a Photoshopot jól kiegészítő professzionális képfeldolgozó alkalmazás.

[HWSW] Az Adobe Systems bemutatta a professzionális fotósoknak szánt Lightroom szoftver bétaváltozatát, amely bárki számára ingyenesen elérhető és letölthető a vállalat honlapjáról. Az Adobe állítása szerint a Lightroom a Photoshopot jól kiegészítő professzionális képfeldolgozó alkalmazás.

A Lightroom Beta felhasználói felülete merőben új kialakítású, és arra helyezi a hangsúlyt, ami igazán fontos a fényképészek számára: a képre. Lights-Out módban a vezérlőpultok és az eszközök egyetlen kattintásra beolvadnak a háttérbe, így a kép foglalhatja el a központi helyet. Az újszerű Identity Plate (névjegy) szolgáltatással a fényképészek saját márkajelzéssel láthatják el az alkalmazást és annak eredményét, így munkájukat egyéni kollekcióként tudják bemutatni. A fényképészek többszáz képet is gyorsan végiglapozhatnak, a Quick One-to-One Zoom segítségével pedig azonnal kinagyíthatják egy-egy kép apróbb részeit.

A Lightroom az Adobe Camera Raw technológiát kihasználva több mint százféle fényképezőgépet támogat, és egyetlen munkafolyamatban teszi lehetővé a nyerskonverzió elvégzését. A szoftver dúsabb fekete-fehér képeket előállító új, bontott tónus beállítási lehetőségekkel csábítja a felhasználókat, a gyártó szerint ezzel fukncióval bővülnek a fényképészek kreatív lehetőségei, akik a korrekciók elvégzéséhez új paramétereket kapnak, és a hisztogrammal precízebben tudnak a fényképek különböző részein dolgozni. Importnál lehetőség van a fájlok átkonvertálására digitális negatív formátumba (DNG), vagy azok átnevezésére és mappák vagy dátum szerint történő válogatására.

Az Adobe Lightroom egyfajta válaszcsapás az Apple által tavaly ősszel bemutatott Aperture alkalmazásra, amely hasonló képességekkel bír és szintén profi fotósoknak készült. A kezdetben csak Apple gépeken elérhető Lightroom Beta később a Windows platformot is támogatni fogja. A program futtatásához az Adobe legalább 1 GHz-es PowerPC G4 processzort és 768 megabájt memóriát ajánl. A végleges termék megjelenése 2006. végére várható, az áráról egyelőre nem adott ki információt a cég. Az Apple Aperture ára 499 dollár.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról