:

Szerző: Bizó Dániel

2005. május 2. 15:12

Pénzügyi világ figyelem: Kína legnagyobb bankja Linuxra áll át

[ComputerWorld] Újabb győzelmet aratott a linuxos közösség: Kína legnagyobb bankja, az Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) bejelentette, hogy teljes front-end kiszolgálói infrastruktúráját a nyílt forráskódú operációs rendszer egyik változatára helyezi át.

[ComputerWorld] Újabb győzelmet aratott a linuxos közösség: Kína legnagyobb bankja, az Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) bejelentette, hogy teljes front-end kiszolgálói infrastruktúráját a nyílt forráskódú operációs rendszer egyik változatára helyezi át.

Nem kispálya

Az átállás igen jelentősnek mondható, hiszen egy pénzügyi szolgáltató döntött úgy, ezentúl Linux-alapú gépekre bízza a fiókok adatkezelését. Az átállás ráadásul hatalmas méretű, több tízezer szervert és több százezer alkalmazottat érint.

Az ICBC a következő három év során mintegy 20 ezer fiókjában fogja bevezetni a Turbolinux 7 DataServer operációs rendszert a szerverekre, amelyhez terminálokon keresztül férnek hozzá az alkalmazottak. A távol-keleti ország legnagyobb linuxos projektje, ha eredményesen lezárul, 390 ezer alkalmazottat fog kiszolgálni, akik 100 millió magánszemély és 8,1 millió vállalat számláját kezelik.

A váltás okát leginkább a bankok kielégítetlen igényei szolgáltatják, állítja az IDC piackutató vállalat pekingi elemzője. Jelenleg a legtöbb intézet SCO Unixon fut és fejlesztési lehetőségeket vizsgálnak. Az SCO kínai jelenléte azonban olyan erőtlen, hogy ez is indokolja rendszereik elhagyását, véli Nielse Jiang az IDC-től.

A sors fintoraként azonban az szólt leginkább a Linux mellett, hogy az alkalmazások jelenleg SCO UNIX-on futnak. Az SCO Group jelenleg is kiterjedt jogi hadviselést folytat a nyílt forrású szoftver felhasználói és a szállító vállalatok ellen. Állítása szerint annak rendszermagja olyan kódrészleteket tartalmaz, amely az SCO szellemi tulajdonát sértik.

Futótűz

Az ICBC akciója nem elszigetelt eset. Az ázsiai állam többi nagy bankja is -- minden bizonnyal kormányzati nyomásra -- tervez vagy már elkezdett egyes fiókjaiban, régiókban linuxos projekteket, állítják helyi források. Az indíték egyszerű: a kínai kormány csökkenteni kívánja technológiai függőségét, amelyhez a Linux szabad felhasználhatósága révén kiváló lehetőséget nyújt.

Tavaly a Távol-Kelet három legmeghatározóbb gazdasági, kulturális és politikai ereje fórumot hozott létre egy közös szabványok mentén kifejlesztett, Linux-alapú operációs rendszer kifejlesztésére. Egy-egy sikeres implementálás ráadásul precedenst teremt a többiek számára, tette hozzá Jieng.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 19:26

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.