Szerző: Bodnár Ádám

2005. május 30. 16:04

Japán visszavenné a szuperszámítógépes trónt

Japán olyan új szuperszámítógép fejlesztésébe kezd, amely a reményeik szerint elkészültekor a világ leggyorsabbja lehet. A tervezők egy olyan rendszerben gondolkodnak, amely másodpercenként több mint ezerbillió (egymilliószor egymilliárd) művelet végrehajtására képes. Az oktatási, kulturális, sport, tudományi és műszaki minisztérium mai bejelentése szerint a szuperszámítógép 2011-ben állhat üzembe.

[HWSW] Japán olyan új szuperszámítógép fejlesztésébe kezd, amely a reményeik szerint elkészültekor a világ leggyorsabbja lehet. A tervezők egy olyan rendszerben gondolkodnak, amely másodpercenként több mint ezerbillió (egymilliószor egymilliárd) művelet végrehajtására képes. Az oktatási, kulturális, sport, tudományi és műszaki minisztérium mai bejelentése szerint a szuperszámítógép 2011-ben állhat üzembe.

Japán egészen tavalyig szuperszámítógépes szuperhatalom volt, a szigetországban működő NEC Earth Simulator teljesítménye sokáig elérhetetlen volt az amerikaiak számára. Az utóbbi hónapokban azonban két amerikai szuperszámítógép is felülmúlta az Earth Simulator teljesítményét, a világ jelenlegi leggyorsabbja az IBM Blue Gene/L, amely másodpercenként 136 ezer milliárd műveletet hajt végre.

Az új japán szuperszámítógépet orvosi feladatokra, gyógyszerek kutatására használják majd. A tervek szerint a rendszer olyan szimulációkat hajt végre, amelyek segítségével tanulmányozható lenne, pontosan hogyan hatnak egyes vegyületek a szervezetre. A szuperszámítógép emellett időjáráskutatási feladatokat is ellát majd. A gép megépítéségez szükséges új technológiákat az NEC, a Hitachi, a Tokiói Egyetem és a Kyushu Egyetem fejleszti majd ki. Hogy a szuperszámítógépet kik építik és mennyibe fog kerülni, arról egyelőre nem határoztak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról