Szerző: Bodnár Ádám

2005. május 11. 14:03

Késik az ATI következő generációs grafikus chipje

[x-bix labs/HWSW] Ha hihetünk a pletykáknak, a grafikus piac éllovasa, az ATI Technologies az év második felére halasztja új generációs videochipjének, az R520 kódnevű lapkának a bemutatását. A vállalat vezetése úgy vélte, hogy a Radeon X8 sorozat iránti kereslet még elég magas ahhoz, hogy a következő generációs termék bemutatását el lehessen halasztani -- írta a The Inquirer .

[x-bix labs/HWSW] Ha hihetünk a pletykáknak, a grafikus piac éllovasa, az ATI Technologies az év második felére halasztja új generációs videochipjének, az R520 kódnevű lapkának a bemutatását. A vállalat vezetése úgy vélte, hogy a Radeon X8 sorozat iránti kereslet még elég magas ahhoz, hogy a következő generációs termék bemutatását el lehessen halasztani -- írta a The Inquirer.

Az R520 tervezése már tavaly ősszel lezárult és a chip "jó formában van". Egyelőre kevés információ látott napvilágot az R520-ról, csupán sejteni lehet, hogy a chip támogatja a Shader Model 3.0 szabványt. Egyes hírforrások 32 pixel futószalagot és 350 millió tranzisztort említenek, azonban ezeket az adatokat természetesen fenntartással kell kezelni.

Hogy a csúcsteljesítményű grafikus megoldásokra éhes felhasználók addig se maradjanak újdonság nélkül, arról a kanadai cég által hamarosan bemutatásra kerülő "Multi Video Processing" (MVP) technológia gondoskodik. Az NVIDIA-féle SLI-hez hasonlóan ez is több grafikus kártya együttműködését teszi lehetővé. Lapunk úgy tudja, zárt ajtók mögött már a márciusi CeBIT kiállításon is bemutatták, hogyan képes két ATI videokártya az együttműködésre.

A meg nem erősített hírek szerint az MVP használatához csak egy olyan videokártya kell, amely támogatja a technológiát, ez lesz a "master", a "slave" egység tetszőleges ATI-chipes kártya lehet. Természetesen mindkét kártyának PCI Express felületűnek kell lennie, mint ahogy maga a technológia is csak olyan alaplapokkal működik, amelyek képesek két PCI Express grafikus kártya kezelésére.

a címlapról

frissítés

0

Befutott az Android Studio 4.0

2020. június 2. 10:22

Az IDE legújabb stabil kiadása új animációszerkesztőt és build-elemzőt is kap.