Szerző: Bodnár Ádám

2005. május 30. 10:27

Bemutatkozott a kétmagos Intel Pentium D

Az Intel csütörtökön bejelentette kétmagos Pentium D processzorát, illetve a hozzá tervezett i945G alaplapi chipkészletét. A platform-központú megközelítés jegyében a vállalat bemutatott egy otthoni, illetve egy üzleti felhasználóknak szánt platformot is.

[HWSW] Az Intel csütörtökön bejelentette kétmagos Pentium D processzorát, illetve a hozzá tervezett i945G alaplapi chipkészletét. A platform-központú megközelítés jegyében a vállalat bemutatott egy otthoni, illetve egy üzleti felhasználóknak szánt platformot is.

A bejelentés legnagyobb durranása kivételesen nem a kétmagos Pentium D processzor, hanem az i945X chipkészlet, amely elsőként tartalmazza az Intel Active Management (AMT) technológiát. A chipset egy része tulajdonképpen szervizprocesszorként működik és még akkor is hozzáférést enged a számítógép bizonyos funkcióihoz, ha az ki van kapcsolva. Ez jelentősen megkönnyíti a karbantartók, rendszergazdák dolgát: ha egy vállalat asztali PC-i az i945G chipkészletre épülnek és hálózatba vannak kötve, az informatikai szakemberek képesek azokat a távolból menedzselni.

Az i945G chipkészlet természetesen támogatja a kétmagos processzorokat, a 667 MHz-es DDR2 memóriákat, valamint a PCI Express eszközöket. A lapkakészlet egy integrált DirectX 9.0 kompatibilis "Graphics Media Accelerator 950" grafikus vezérlőt is tartalmaz, amely 400 MHz-en működik. Az Intel állítása szerint a GMA 950 videovezérlő kétszer nagyobb teljesítményt nyújt a korábbi generációs integrált Intel videovezérlőknél. A GA 950 támogatja a "szélesvásznú" monitorokat és a HDTV felbontásokat is. Az i945G chipkészlet emellett 7.1 csatornás "High Definition" audiokontrollerrel is büszkélkedhet.

A Pentium D processzor 2,8 GHz-es, 3 GHz-es és 3,2 GHz-es kivitelben érhető el. A Smithfield magra épülő lapka 800 MHz-es front side busszal jár és magonként 1 megabájt másodszintű gyorsítótárat tartalmaz. A processzor támogatja a 64 bites kiterjesztéseket és a puffertúlcsorduláson alapuló támadások ellen védelmet nyújtó "Execute Disable Bit" technológiát is.

A Pentium D lapkák órajeltől függően 241, 316 és 530 dolláros listaáron kaphatók. A vállalat emelett bejelentette 3,8 GHz-es Pentium 4 670 chipjét, amely 2 megabájt másodszintű gyorsítótárat tartalmaz. A Pentium 4 670 listaára 851 dollár.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról