Szerző: Ady Krisztián

2005. május 10. 14:08

Fejpénz jár a hazai kamerás filmkalózok leleplezéséért

Országos akciót indít az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közcélú Alapítvány (ASVA) a kamerás kalózok megfékezésére, melyhez a mozinézők segítségét is kérik. Az akció során az alapítvány arra buzdítja a moziba járó közönséget és a mozi alkalmazottait, hogy jelezzék, ha kamerázó nézőt érnek tetten. Minden rajtakapás és rendőrségi eljárás esetén 100 ezer Ft jutalmat kap a szemfüles mozinéző, vagy a mozi alkalmazottja.

[HWSW] Országos akciót indít az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közcélú Alapítvány (ASVA) a kamerás kalózok megfékezésére, melyhez a mozinézők segítségét is kérik. Az akció során az alapítvány arra buzdítja a moziba járó közönséget és a mozi alkalmazottait, hogy jelezzék, ha kamerázó nézőt érnek tetten. Minden rajtakapás és rendőrségi eljárás esetén 100 ezer Ft jutalmat kap a szemfüles mozinéző, vagy a mozi alkalmazottja.

Fejpénz a kalózokért

Az ASVA akciójának célja, hogy lefüleljék a vetítés alatt kamerázókat, akik ezzel súlyosan károsítják a filmkészítőket, filmforgalmazókat. "A kalóz DVD-k jelentős része szinkronstúdiókból, mozikból kerül ki, melyek rossz minőségű kópiaként jutnak a feketepiacra. Ezzel nem csupán a filmes szakmát károsítják, hanem a nézőket is" -- nyilatkozta Kálmán András, az ASVA igazgatója. "A mostani akciónkkal azokat a kalózokat szeretnénk elfogni, akik szemérmetlenül kamerára veszik a moziban bemutatott filmeket" -- tette hozzá.

Egyet már fogtak

A győri Cinema City multiplex moziban márciusban már tartottak az akcióval kapcsolatos üzemelési és biztonságtechnikai tréninget az ASVA instrukciói alapján, mely utólag rendkívül sikeresnek is bizonyult, hiszen a március 28-i Átok című film előadásán a mozi dolgozói bejelentése alapján elfogtak egy kamerás kalózt, aki a filmet digitális kamerával rögzítette. A mai sajtótájékoztatón Kálmán András, az ASVA igazgatója átadta a 100 ezer Ft-os jutalmat a mozi három dolgozójának, akik rajtakapták a kalózt kamerázás közben.

A Büntető Törvénykönyvbe ütköző, szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése esetén az elkövető a legsúlyosabb esetben akár 8 évig terjedő szabadságvesztéssel, enyhébb esetben pedig akár 2 évig terjedő szabadságvesztéssel vagy komolyabb pénzbüntetéssel büntethető. Jelenleg folyik a rendőrségi vizsgálat a filmforgalmazóknak okozott anyagi kárt illetően.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról