Szerző: Ady Krisztián

2005. május 27. 10:41

Hardveresen támogatja majd az ATI következő grafikus gyorsítója a H.264 kodeket

[Xbit labs] Az ATI Technologies legújabb grafikus vezérlője -- melyet R520 kódnév alatt fejlesztenek -- hardveresen gyorsítani fogja a következő generációs videotömörítő kodeket, a H.264 AVC (Advanced Video Codec) tömörítési megoldást.

[Xbit labs] Az ATI Technologies legújabb grafikus vezérlője -- melyet R520 kódnév alatt fejlesztenek -- hardveresen gyorsítani fogja a következő generációs videotömörítő kodeket, a H.264 AVC (Advanced Video Codec) tömörítési megoldást.

A rendkívül alacsony bitrátán is kifogástalan képminőséget nyújtó kodek képességeit már a QuickTime 7 is kiaknázza, de ez a szoftver egyelőre csak Macintosh platformra érhető el, ráadásul az enkódolás oldaláról nézbe az Apple megoldása csak részletes támogatást nyújt. A PC-vel rendelkezők a H.264 AVC-t maradéktalanul támogató NeroVision Express 3 segítségével kódolhatják át ebbe a formátumba -- Nero Digitalba -- állományaikat.

A hardveres gyorsítás első publikus ATI-s demonstrációját a Computex Taipei 2005 rendezvényen lehet majd megtekinteni. A H.264 kodek része a következő generációs DVD szabványoknak is, mind a HD-DVD lemezek, mind a Blu-Ray lemezek tartalmazhatnak majd ilyen videotömörítési megoldással rögzített videoanyagokat.

A H.264 videtömörítési technológia lehetővé teszi, hogy 1280 x 720 vagy 1920 x 1080 pixeles HD-videoanyagokat a DVD-knél használatos 8-10 megabit/s-os bitrátával tömöríték, míg a DVD-ken alkalmazott MPEG-2 kodeknek ugyanilyen minőség eléréséhez minimum 15–20 megabit/s-os bitrátára van szüksége. A megnövekedett tömörítés sokkal nagyobb számítási teljesítményt is követel, így sajnos nyugodtan kijelenthetjük, hogy hardveres segítség nélkül még a mai nagyteljesítményű processzorok sem igazán képesek megbírkózni a HD-felbontású H.264 AVC anyagok rezzenésmentes megjelenítésével.

A probléma a legegyszerűbben a grafikus vezérlőkbe épített dedikált hardveres megoldásokkal hidalható át, várhatóan ezt az utat járja majd a kanadai ATI is. Az ATI Computexes demonstrációjában egy RADEON videokártya és a CyberLink lejátszó alkalmazása vesz majd részt, ahol a hardveres gyorsítás mellett a következő generációs grafikus chip egyéb videofeldolgozó képességeit is bemutatják majd.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.

bigscreen

10

Nagyot álmodik képernyőből a Yettel

2024. április 17. 09:58

A cég 5G-s hálózata tulajdonképpen a legjobb az országban, a piaci számokban azonban ez egyelőre kevéssé látszik.