Szerző: Budai Péter

2005. május 18. 10:03

Az IBM és a Red Hat a Solaris-felhasználókat csábítja

[eWeek/HWSW] Az IBM és a Red Hat kedden bejelentették, hogy megkezdik nagyszabású akciójukat a Solaris-felhasználók elcsábítása érdekében. A program részeként a migrációt igénylő vállalatok számítógépes rendszerét a két cég szakemberei ingyenesen felmérik, és megállapítják, milyen költségekkel és lépésekkel járna az átállás Linuxra.

[eWeek/HWSW] Az IBM és a Red Hat kedden bejelentették, hogy megkezdik nagyszabású akciójukat a Solaris-felhasználók elcsábítása érdekében. A program részeként a migrációt igénylő vállalatok számítógépes rendszerét a két cég szakemberei ingyenesen felmérik, és megállapítják, milyen költségekkel és lépésekkel járna az átállás Linuxra.

Célpont: a Sun Solaris

Mind az IBM, mind a Hewlett-Packard már régebb óta célpontként tartja számon a Sun Microsystems-et, és a Sun operációs rendszerét, a Solarist, aminek pár hónapja jelent meg a 10-es változata. A Linuxra fókuszáló vállalatok úgy vélik, hogy a Solarist használókat könnyebb átcsábítani a Linuxos világba, mint például a Windows Server tulajdonosokat, valamint az sem mellékes, hogy a pénzügyi és banki rendszerek esetében, valamint a kritikusabb területeken meglehetősen elterjedtnek mondható a Solaris -- ebből a szektorból egyetlen ügyfél átcsábítása is hatalmas hasznoz hozhat.

A legújabb kezdeményezésben az IBM Systems & Technology csoportja végzi el az ingyenes felmérést IBM eServer xSeries, BladeCenter, iSeries, pSeries, OpenPower és zSeries alapokon, így a migrációt felvállaló félnek lehetősége van a számára legkedvezőbb opciót választania. Ugyancsak ez a csoport fog válaszolni a későbbi tényleges migrációk során felmerülő kérdésekre, és ők segítenek a migrációs stratégia kialakításában is.

Az IBM útjára indította az IBM Migration Factory névre hallgató részlegét is, amit a Sector7 2003-as felvásárlása tett lehetővé. A "migrációs gyár" az IBM-hez kerülése előtt bármely két tetszőleges platform közötti átállásra koncentrált, most azonban ezt a tevékenységét kizárólag az IBM platformokra specifikusan folytatja. A csoport rendelkezésére állnak Solaris-Linux migrációt megkönnyítő automatizációs eszközök is. Az elmúlt évben közel 500 migrációt vezényeltek le, amik többsége a Solaris helyett az IBM AIX operációs rendszerét vezette be.

Az AIX választása talán szokatlannak tűnhet, azonban nyomós okuk volt az átállóknak ezt a platformot választania: az IBM szakemberei már ekkor is ingyenes felmérést biztosítottak a migráció előtt. "Most megpróbálkozunk egy Solaris-Linux migráció előtti ingyenes felméréssel is, és az egész kezdeményezést nagyon könnyen elérhetővé tesszük a felhasználók számára a weben keresztül" -- közölte Scott Handy, az IBM Linux-stratégiájáért felelős alelnöke.

Ingyenes segítség az átálláshoz

Amint a felmérés szakasza lezárul, és a felhasználó a migráció mellett dönt, rögtön érkezik a következő ingyenes segítség: az IBM Migration Factory segít a tényleges átállásban, hogy a Solaris C/C++ kódok és az Oracle, vagy más, nem-IBM adatbázisok a továbbiakban a Nagy Kék megoldásain fussanak. Ez a lépés ismét nagy előnyt jelent az IBM-nek, mivel az átállások legnagyobb hátulütője most az alkalmazások működési környezetének biztosítása. A felmérések szerint az amerikai tőzsdére bevezetett vállalatok nagy része az alkalmazások portolását tartotta a legkritikusabb kérdésnek, azonban az IBM az 58 szóba került alkalmazásból mindössze kettő kivételével elérte, hogy elkészüljön ezeknek a Linuxon működő verziója is.

Az IBM nemrégiben mutatta be eServer Application Advantage for Linux nevű termékét -- másik nevén Chiphoppert --, ami terméktámogatási és teszteléshez használatos eszközöket tartalmaz ahhoz, hogy a szoftvergyártók felépíthessék a Linux platformot is támogató rendszereiket. A Chiphopper segítségével azóta már több mint 100 új alkalmazás érhető el az IBM eServer szériájára, a Linux platformra.

Változik a piac

A Gartner kimutatásai szerint öt évvel ezelőtt, 2000-ben a Solaris szerverek piaca 10,1 milliárd dollárt tett ki, azonban ez 6 milliárd körülire apadt 2004-re. A Hewlett-Packard Unix-alapú megoldásainak értékesítési eredményei is csökkentek az elmúlt évben: a korábbi 5,3 milliárd dollár helyett a múlt évben már csak 4,2 milliárdot sikerült összehozni, miközben az IBM Unix-alapú AIX operációs rendszerének eladási eredményei közel változatlanok maradtak. Így az IBM a gyengülő piac hatásait kihasználva csaknem kilenc százalékos részesedés-növekedést ért el ezen a szerverpiacon.

Ugyanezen periódus alatt a Linux szerverek eladásai 500 ezer dollárról 4,9 milliárd dollárra emelkedtek, és ez leginkább a Solaris kárára történt: a Unix-alapú rendszerekről migráló ügyfelek közel 80 százaléka Solaris operációs rendszerét cserélte le.

"Ezért folytatjuk a Solarist megcélzó programunkat. Az összes adat azt mutatja, hogy az ügyfelek szervervásárlásai már a Linux köré összpontosulnak. Az is látható, hogy a Sun legkiemelkedőbb Solaris szerverrel kapcsolatos eredményei 2000-ben voltak, amit azóta 12 hónap folyamatos visszaesés követett. A 2000-res szerverek most már több, mint 4 évesek, és itt nagy lehetőséget látunk a migrációkra. Nagyon fontos itt az időzítés" -- tette hozzá Handy.

Arra a kérdésre, hogy az IBM miért éppen a Red Hatot választotta partnerének a migráció kapcsán, és nem például a Novell SuSE Linuxot, Handy azt válaszolta, hogy a lépés a Sun első számú informatikai iránymutatójának, Jonathan Schwartznak köszönhető. A Sun konkrétan a Red Hatot vette célba saját akcióival, nyilvánosan kijelentve, hogy az ő célpontjuk nem a Linux, hanem kifejezetten a Red Hat. Az IBM és a Red Hat lépése akár egy jól felépített ellentámadásnak is tekinthető.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról