Szerző: Bodnár Ádám

2005. május 24. 11:20

Az Intellel kacérkodik az Apple?

A Wall Street Journal értesülései szerint az Apple és az Intel jelenleg is tárgyalásokat folytatnak, amelyek eredményeképp a Mac számítógépek Intel processzorra épülhetnek. Az üzleti lap úgy tudja, már közel a megegyezés is, noha a vállalatok puszta pletykának spekulációnak minősítették az információt.

[HWSW] A Wall Street Journal értesülései szerint az Apple és az Intel jelenleg is tárgyalásokat folytatnak, amelyek eredményeképp a Mac számítógépek Intel processzorra épülhetnek. Az üzleti lap úgy tudja, már közel a megegyezés is, noha a vállalatok puszta pletykának spekulációnak minősítették az információt.

Áldás és átok

Egyelőre nem tudni, az Apple-nek milyen tervei vannak (ha vannak) az Intel chipjeivel: vajon a vállalat a teljes Mac termékvonalat Intel processzorokra állítaná át, esetleg egy új, alsó árkategóriás konfigurációt mutatna be Intel-alapokon? Egyesek felvetik annak lehetőségét, hogy az Apple alacsony fogyasztású Intel processzorokra épülő noteszgépekkel erősítené kínálatát. Szakértők úgy vélik, az Intel chipjeire épülő Apple számítógépek jelentősen olcsóbbak lehetnének a mostani Mac rendszereknél, ami versenyképesebbé tehetné a vállalatot a PC-piacon.

Az Intel processzoraira való átállás egyszerre lenne áldás és átok az Apple számára. Amennyiben Intel chipek kerülnének a Macekbe, a vállalatnak el kellene készítenie OS X operációs rendszerének új változatát, valamint a szoftverfejlesztőknek is portolniuk kellene alkalmazásaikat. Persze az egyező hardver miatt a Windows is telepíthető lenne az Apple gépeire, aminek már a hírére is bizonyára számos Mac-rajongó kap a szívéhez.

Baklövés
John Sculley, az Apple egykori elnök-vezérigazgatója szerint a vállalat történetének legnagyobb baklövése volt, hogy nem tért át idejében Intel processzorokra. Elmondása szerint a nyolcvanas évek végén, amikor a vállalat még a Motorola 68000 processzorait használta, Andy Grove, az Intel akkori vezére megpróbálta meggyőzni őket az x86-os lapkák alkalmazásának előnyeiről. Az Apple szakértői azonban akkor úgy találták, hogy az Intel CISC architektúrája hosszú távon nem lesz képes versenyezni az akkoriban rendkívüli ütemben fejlődő RISC processzorokkal.

"Valószínűleg ez volt életem egyik legnagyobb tévedése, hogy nem az Intel platformot választottam" -- mondta Sculley. Idővel az Intel is RISC-mag köré építette saját CISC processzorait, de akkoriban senki sem hitte volna, hogy az Intel rendelkezik a folyamatos fejlesztéshez szükséges erőforrásokkal.

Az Apple-nek mindenesetre szembe kellene néznie azzal, hogy féltett operációs rendszere az azonos hardver miatt más gyártók -- esetleg olcsóbb -- számítógépein is működőképes lesz, így aki az "OS X élményre" vágyik, nem feltétlenül az Apple-től szerezné be a hardvert. Az OS X licenceléséből mindazonáltal komoly hasznot húzhat a cég, amely pótolhatná a hardverértékesítés visszaeséséből származó bevételkiesést.

Újra kellene írni a Mac OS X-et?

Steve Jobs, az Apple elnök-vezérigazgatója egy februárban, a Fortune magazinnak adott interjúban megerősítette, hogy több jelentős PC-gyártó érdeklődik a Mac OS X iránt. A szoftver legújabb változata, az április végén boltokba került Tiger sokak szerint ma a legfejlettebb asztali operációs rendszer, amely máris számos olyan szolgáltatást tartalmaz, amelyek a Windowsba csak évek múltán kerülhetnek bele. A unixos alapokon nyugvó OS X portolása x86 processzorokra nem lenne bonyolult feladat.

Hogy az Apple hajlik-e az OS X portolására és licencelésére, arról Jobs az interjú során hallgatott. A vállalat pénzügyi igazgatója, Peter Oppenheimer szintén februárban azonban határozottan kijelentette, az Apple nem tervezi szoftvereinek elkészítését a PowerPC-n kívül más architektúrákra.

Az Apple operációs rendszerének portolása amúgy nem újkeletű ötlet. A vállalat mérnökei a 90-es évek elején a Novell szakértőivel karöltve egy titokban tartott projekt keretén belül már elkészítették az Apple akkori operációs rendszerének PC-n futó változatát. A "Star Trek" kódnéven futó fejlesztés gyümölcse 1992-ben érett be, azonban az Apple végül úgy határozott, nem dobja piacra a szoftvert. A cég attól tartott, egy PC-s operációs rendszer megjelenése visszavetné a számítógépeinek értékesítését. A pletykák szerint azonban az Apple azóta is folyamatosan fejleszti és karbantartja operációs rendszerének PC-s változatát, csupán a vezetők döntésén múlik, mikor vetik be a piacon.

Nyomás az IBM-en

Nem zárható ki, hogy az Apple és az Intel állítólagos tárgyalása csupán egy olyan taktika része, amelynek keretén belül az Apple nyomást kíván gyakorolni a legújabb Mac számítógépek processzorát szállító IBM-re. A Nagy Kék az utóbbi időben többször bajba keverte az Apple-t, legutóbb az új iMac bemutatása előtt, amelynek premierjét azért kellett elhalasztani, mert az IBM nem tudta PowerPC G5 processzorait időben szállítani.

Az IBM ráadásul továbbra is adós egy ígéretével: a PowerPC G5 bemutatóján, 2003 nyarán a vállalat kijelentette, hogy egy éven belül már piacon lesznek a 3 GHz-es változatok, azonban a chip leggyorsabb változata mind a mai napig csak 2,75 GHz-en üzemel és hőtermelése miatt vízhűtés szükséges hozzá. A PowerPC G5 túlzott hőtermelése az oka annak is, hogy bár asztali gépeiben az Apple 2003 óta használja a chipeket, a noteszgépekbe továbbra is a régebbi generációs, a Motorola által gyártott PowerPC G4 lapkákat építi be és egyelőre nem is hallani G5-alapú PowerBookokról vagy iBookokról.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról