:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. május 9. 11:25

Érkezik a Microsoft új mobil operációs rendszere

Ezen a héten várható a Microsoft új mobil operációs rendszerének a bemutatkozása. A Magneto fejlesztési kódnevet viselő Windows Mobile 2005 szoftvert kézi számítógépekbe és mobiltelefonokba szánja a vállalat. A kézi eszközök piacán a Microsoft operációs rendszere a kihívók közé tartozik az olyan vetélytársakkal szemben, mint a Palm OS vagy a Symbian OS.

[HWSW] Ezen a héten várható a Microsoft új mobil operációs rendszerének a bemutatkozása. A Magneto fejlesztési kódnevet viselő Windows Mobile 2005 szoftvert kézi számítógépekbe és mobiltelefonokba szánja a vállalat. A kézi eszközök piacán a Microsoft operációs rendszere a kihívók közé tartozik az olyan vetélytársakkal szemben, mint a Palm OS vagy a Symbian OS.

Kitartás

A redmondiak számára ezen a piacon a kitartás hozhatja meg a sikert. Az első Windows-alapú tenyérgépek népszerűsége lényegesen elmaradt a Palm szoftvert futtató készülékekétől, idővel azonban ez megváltozott. Az első igazán sikeres Windows-alapú kézi számítógép a Compaq iPaq volt, ennek népszerűsége minden várakozást felülmúlt, a gyártó jó ideig képtelen volt kielégíteni a keresletet. Azóta a Windows Mobile egyre több eszközön található meg és ma már nagyobb piaci részesedéssel rendelkezik, mint a Palm OS.

Az okostelefonok piacán ma egyértelműen a Symbian OS a domináns, a Microsoft azonban a korábbi kudarcok ellenére sem adja fel, folyamatosan frissíti mobiltelefonos operációs rendszerét. A vállalat láthatóan eltökélt és kis lépésekkel ugyan, de egyre közelebb látszik kerülni a céljához. A kezdeti gyenge próbálkozások után ma már a legnagyobb mobilgyártók, mint a Samsung és a Motorola is kínálnak Windows-alapú telefonokat. A legutóbbi negyedévben a Windows Mobile licenceladások megduplázódtak a tavalyi év azonos időszakához képest.

A Magneto újdonságairól

A Magneto az előzetes hírek szerint számos új szolgáltatással büszkélkedhet, például megkönnyíti a mobiltelefonok "egykezes" használatát. Egy idejekorán napvilágot látott teszt arról számol be, hogy az operációs rendszerhez mellékelt szoftverek, példál a Pocket Word, a Pocket Excel, a Pocket Internet Explorer és a PowerPoint prezentációk megjelenítésére használatos alkalmazás is jelentős fejlesztésen esett át. Az új mobil operációs rendszer tartalmazni fogja a Direct 3D Mobile alkalmazásprogramozási felületet is. További apró újdonság, hogy a Magneto hívás beérkezésekor nem csak a hívó fél számát és nevét, hanem a fotóját is képes megjeleníteni, amennyiben a telefonkönyv tartalmazza azt.

A Windows Mobile korábbi változatainak talán legnagyobb problémája az volt, hogy a szoftver minden készüléken egyformán nézett ki és viselkedett, a telefonok gyártó nem szabhatták azt saját és vevőik igényeihez. Ezen a téren a Magneto jelentős változást hoz, ugyanis széles mozgásteret enged a gyártóknak a szoftver testreszabásában. Ez nem csak a készülékek gyártói, hanem a szolgáltatók számára is vonzó: ma már nem ritkák a speciálisan egy mobilszolgáltató számára kifejlesztett, egyedi képességekkel felvértezett telefonok.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 23:03

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.