Szerző: Budai Péter

2005. május 19. 11:34

A NetWeaverre építi jövőjét az SAP

Henning Kagermann
Henning Kagermann
[eWeek] Henning Kagermann, az SAP AG elnök-vezérigazgatója szerdán, a Sapphire ügyfélkonferencián felvázolta a vállalat innovációs és integrációs stratégiáját, melynek célja, hogy segítse az iparág szereplőit saját megoldásaik továbbfejlesztésében és azok összekapcsolásában.

NetWeaver

Kagermann az elmúlt években lezajlott gyors ütemű fejlődést részben a NetWeaver megjelenésével és az üzleti folyamatok automatizációjának élénkülésével magyarázta. "Jelentős lépés volt az SAP NetWeaver bejelentése [2003-ban]. Úgy döntöttünk, hogy a szolgáltatásközpontú megoldásokat új szintre emeljük az Enterprise Services Architecture (ESA) segítségével. Azt ígértük, hogy jelentősen csökkenteni fogjuk a működési költségeket és az így felszabadult befektetéseket az informatika üzleti felhasználásának innovációjára fordítjuk" -- ismertette a vállalat vezetője.

A következő lépés a NetWeaver platform átalakítása lesz oly módon, hogy az képes legyen a különféle üzleti folyamatok összekapcsolására és automatizálására. A vállalat elképzelései szerint a jövő üzleti alkalmazásai képesek lesznek gond nélkül kapcsolódni más, tucatnyi szolgáltatást tartalmazó hálózatokhoz és a cégek közötti informatikai határok is elmosódhatnak a hatékonyabb kommunikáció érdekében.

"Nem számít, mekkora egy cég; az számít, milyen szerepe van a hálózatban. Ha könnyedén be lehet csatlakoztatni az üzleti folyamatait a többihez, akkor versenyképes lesz és nem fog másoktól függni többé" -- vélte Kagermann.

Új termékek a platformra

Az SAP minden egyes termékét -- beleértve a CRM megoldásait is -- még az év végéig el fogja készíteni a NetWeaver platformra is. Az új üzleti folyamat-platform a következő évtől lesz elérhető. A MySAP alkalmazások -- melyek kifejezetten a középvállalatok igényeihez készültek -- lesznek az elsők az újonnan megjelenő termékek sorában. 2007-ben már az SAP összes megoldása a NetWeaveren fog futni, ezzel lezárva az SAP ESA ütemtervét.

A német szoftvercég szerdán azt is bejelentette, hogy az ESA architektúra kiterjesztésében partneri megállapodást kötött több informatikai vállalattal is, akik mindannyian elkészítik saját termékeiknek SAP-re optimalizált változatát. Az érintett vállalatok között megtalálható az IBM, a Microsoft, az Intel, a Cisco Systems, az EMC, a Computer Associates, a Macromedia, a Mercury, az Adobe Systems és a Symantec.

"A célunk az, hogy az IT cégek minden technológiájukat úgy alakítsák ki az adatbázisoktól az operációs rendszerekig, hogy azok tudatában lehessenek a konkrét üzleti folyamatoknak is" -- folytatta Kagermann.

Célkitűzéseivel az SAP nincs egyedül, hiszen számtalan informatikai vállalat dolgozik még azon, hogy megteremtsék a szolgáltatás-alapú architektúrát (SOA, Service Oriented Architecture). Ennek konkrét mibenléte még nem ismeretes, az SOA egyértelmű szabványosítása még továbbra is folyamatban van és a cégek is eltérő módokon közelítik meg a kérdést.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról