Szerző: Ady Krisztián

2005. május 3. 12:28

Továbbra is az NVIDIA vezeti a csúcsteljesítményű grafikus kártyák piacát

[Xbit labs] Sikert sikerre halmoznak az NVIDIA GeForce 6 sorozatú videokártyái a Mercury Research legfrissebb adatai alapján. A piackutató vállalat 2005 első negyedéves adatok alapján elkészített kimutatása szerint az NVIDIA 70 százalékos részesedésre tett szert a nagy teljesítményű DirectX 9.0 piacon, míg a kanadai ATI csupán 30 százalékos részedeséssel rendelkezett ebben a szegmensben.

[Xbit labs] Sikert sikerre halmoznak az NVIDIA GeForce 6 sorozatú videokártyái a Mercury Research legfrissebb adatai alapján. A piackutató vállalat 2005 első negyedéves adatok alapján elkészített kimutatása szerint az NVIDIA 70 százalékos részesedésre tett szert a "nagy teljesítményű DirectX 9.0" piacon, míg a kanadai ATI csupán 30 százalékos részedeséssel rendelkezett ebben a szegmensben.

Nagy teljesítményben nyerő

A számok enyhe emelkedést mutatnak, ebben a kategóriában 2004 negyedik negyedévében az NVIDIA 67 százalékos piaci részesedést tudhatott magáénak, mely az azt megelőző negyedévben még 64 százalékos volt. Az ATI a "belépő szintű DirectX 9.0" piacon verte meg riválisát, 51 százalékot ért el az NVIDIA 49 százalékos részesedésével szemben 2005 első 3 hónapjában.

2005. január-ápilis között 3,71 millió nagy teljesítményű DirectX 9-es grafikus gyorsító talált gazdára, melyek között szép számban foglaltak helyet az NVIDIA frissen bevezetett, AGP felületű GeForce 6600 és GeForce 6600 GT grafikus kártyái is, illetve az SLI-képes, PCI Express felületű GeForce 6800-sorozatú videokártyák. A vállalathoz közelálló források szerint a GeForce 6600-sorozatú termékek forgalma 16 százalékkal növekedett az előző negyedévhez képest.

Kicsit csalóka statisztika

A Mercury felmérésében a tranzisztorok száma alapján kategorizálja a grafikus gyorsítókat és azokat a gyorsítókat bélyegzi nagy teljesítményűek, melyek több mint 100 ezer tranzisztorból állnak. Ennek megfelelően a kutatócég felmérése erősen torzított eredményeket mutathat.

A Jon Peddie Research (JPR) piackutató vállalat korábbi felmérései szerint körülbelül 60,2 millió PC-s grafikus gyorsítókártyát értékesített 2005 első negyedévében a nyolc legnagyobb beszállító, 6,2 százalékkal kevesebbet, mint az előző negyedévben, és 4,9 százalékkal többet, mint az előző év hasonló időszakában. Az IDC felmérése szerint a PC-k piaca 10,9 százalékkal bővült az első negyedében az előző év első negyedévéhez képes, körülbelül 1 százalékkal nagyobb mértékben, mint amennyire előrejelezték.

A grafikus vezérlők globális piacát azonban továbbra is az Intel vezeti, köszönhetően a chipkészletekbe integrált grafikus megoldásoknak. Az összesített lista második helyét az ATI Technologies foglalja el 11,3 százalékkal, míg a harmadik NVIDIA 9,7 százalékot tudhat magáénak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról