Szerző: Bodnár Ádám

2005. május 18. 17:02

Megduplázza a GeForce 6800 teljesítményét az NVIDIA

Az NVIDIA a pletykák szerint június végén jelenti be vadonatúj grafikus chipjét, amely G70 kódnévre hallgat, a boltokban azonban már GeForce 7800-ként lesz megtalálható. A termékről kiszivárgott néhány hitelesnek tűnő specifikáció, amelyek alapján sejthető, a következő generációs, csúcskategóriás GeForce igen erős lesz, az NVIDIA ígérete szerint megduplázza a GeForce 6800 teljesítményét.

[HWSW] Az NVIDIA a pletykák szerint június végén jelenti be vadonatúj grafikus chipjét, amely G70 kódnévre hallgat, a boltokban azonban már GeForce 7800-ként lesz megtalálható. A termékről kiszivárgott néhány hitelesnek tűnő specifikáció, amelyek alapján sejthető, a következő generációs, csúcskategóriás GeForce igen erős lesz, az NVIDIA ígérete szerint megduplázza a GeForce 6800 teljesítményét.

A kiszivárgott információk szerint a 430 MHz-en működő G70 maghoz 1,4 GHz-es GDDR3 memóriák csatlakoznak majd, a memóriabusz a csúcskategóriás videochipektől már régóta megszokott módon 256 bites lesz, így a memória sávszélessége meghaladhatja a másodpercenkénti 38 gigabájtot. A teljes DirectX 9.0c gyorsítást kínáló GeForce 7800 termékcsalád újdonsága az Intellisample 4.0 és CineFX 4.0 motor, előbbi az élsimításért és filterezésért, utóbbi a shaderekért felelős.

A GeForce 7800 háromféle változatban kerül majd piacra, "sima", GT és GTX kivitelben. A fenti adatok valószínűleg a GTX csúcsváltozatra vonatkoznak, amely 24 pixel futószalagot tartalmaz. Valószínűsíthető, hogy a gyengébb verziókon az NVIDIA ezek közül kikapcsol párat, no meg az órajelből is visszavesz. A G70 kódnevű grafikus chipet a TSMC fogja gyártani, mégpedig 0,11 mikronos csíkszélességű technológiával. A chip specifikációi -- magméret, a tranzisztorok száma -- egyelőre nem láttak napvilágot.

Egyelőre úgy tűnik, a GeForce 7800 chipre épülő kártyák közül csak a GTX-re épülő verziók támogatják majd az SLI módot. Az NVIDIA specifikációi szerint ebben az esetben legalább 500 wattos tápegység szükséges, egy kártya használata esetén azonban már elég a 400 wattos is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról