Szerző: Bodnár Ádám

2005. május 19. 13:37

Növekszik hazánkban az illegális szoftverek felhasználása

A Business Software Alliance (BSA) megbízásából az IDC elkészítette a 2004-es évre vonatkozó illegális szoftverfelhasználással foglalkozó tanulmányát.

[HWSW] A Business Software Alliance (BSA) megbízásából az IDC elkészítette a 2004-es évre vonatkozó illegális szoftverfelhasználással foglalkozó tanulmányát.

Az üzleti célra használt szoftverek közel fele hamis

A felmérésből kiderül, hogy Magyarországon az üzleti célra használt szoftverek illegalitási aránya 2004-ben 44 százalék volt, amely 2 százalékos emelkedést jelent a 2003-as adatokhoz képest. Figyelembe véve, hogy a magyar IT-piac méretét szakértők 10 milliárd forintra becsülik, a 2 százalékos növekedés jelentős veszteséget jelent nem csak az IT-ipar, hanem az egész nemzetgazdaság számára.

A szoftverillegalitási arány 2 százalékos növekedése Közép-Európában a legrosszabb eredménynek számít, hiszen a legtöbb környező országban javult vagy stagnált ez a mutató. Sebők Erzsébet, a BSA szóvivője szerint a számok azt mutatják, nagy szükség van a szervezet tevékenységére. "A BSA 2005-ben ezért még nagyobb erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a nem jogkövető vállalkozások legalizálják szoftvereiket" -- mondta Sebők.

A nagyvállalatoknál és a középvállalatok egy részénél a jogkövető szoftverhasználat és a szoftvergazdálkodás mára már a vezetési gyakorlat fontos elemévé vált, számukra a BSA inkább tanácsadó, segítő szerepét igyekszik kihangsúlyozni. A kis- és közepes vállalkozásokra azonban továbbra is fokozottan jellemző a kalózszoftverek használata, az ebben a vállalkozói rétegben tapasztalható "költséghatékony" szoftverhasználat rontja leginkább Magyarország átlagát.

Világszerte csökken a kalózprogramok részaránya

A 87 országra kiterjedő felmérés adatai szerint világszerte 35 százalékos a kalózszoftverek részaránya, ez 1 százalékponttal kisebb a tavalyinál. Az azonban aggasztó, hogy míg a százalékban kifejezett arány csökken, a pénzben kifejezett érték folyamatosan nő. Tavaly a felhasznált illegális szoftverek értéke 32,7 milliárd dollárt tett ki, ez 3,9 milliárd dolláros növekedés a 2003-as szinthez képest. Az elkövetkező öt év során világszerte 300 milliárd dollárt tesz ki a szoftverpiac, azonban ehhez még további 200 milliárd dollár értékű kalózprogramok társulnak -- jövendöli az IDC.

A tanulmány szerint az internet és a szélessáv terjedése jelentősen megnöveli mind a kalózok, mind a kalózprogramokat felhasználók lehetőségeit.

A megvizsgált országok közül 37-ben csökkent a kalózprogramok részaránya, 34-ben azonban növekedett. Az országok több mint felében a használt programok több mint 60 százaléka illegális, 24 országban pedig a 75 százalékot is meghaladja a kalózszoftverek aránya. Az IDC szerint Vietnámban (92%), Ukrajnában (91%) és Kínában (90%) a legmagasabb az illegális szoftverhasználat, a legalacsonyabb pedig az Egyesült Államokban (21%), Új-Zélandon (23%) és Ausztriában (25%).

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról