Szerző: Bodnár Ádám

2005. július 7. 09:22

Palm operációs rendszerre épülnek az LG okostelefonjai

A Palm operációs rendszert fejlesztő és licencelő vállalat, a PalmSource tegnap bejelentette, hogy a koreai LG Electronics globális licencszerződést kötött a szoftver használatáról. A megállapodás pénzügyi részleteit a felek nem hozták nyilvánosságra.

[HWSW] A Palm operációs rendszert fejlesztő és licencelő vállalat, a PalmSource tegnap bejelentette, hogy a koreai LG Electronics globális licencszerződést kötött a szoftver használatáról. A megállapodás pénzügyi részleteit a felek nem hozták nyilvánosságra.

A tenyérgépek piacán egykor egyeduralkodónak számító Palm OS ma már csak másodhegedűs a Windows mobil változata mellett. A tavalyi első negyedévben még az eladott PDA-k 40,9 százaléka futtatott Palm szoftvert, most már csak 20 százalékuk -- derül ki a Gartner adataiból. Eközben lassan de biztosan nőtt a mobil Windows népszerűsége, a Microsoft szoftvere a tavalyi 42 helyett már 46 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik.

A szerződés értelmében az LG jogosult a Palm operációs rendszerre épülő mobiltelefonokat gyártani és forgalmazni, ez egyben előre is vetíti ilyen készülékek megjelenését. "Szerintünk az ügyfeleink értékelni fogják azokat a Palm-alapú mobiltelefonokat, amelyeket kifejlesztünk és értékesítünk" -- mondta Skott Ahn, a vállalat alelnöke.

Az LG Electronics az első negyedéves adatok szerint már a negyedik legnagyobb szereplője a mobilpiacnak, a cég részesedése 6,2 százalék és dinamikusan növekedik -- állítja a Gartner. A koreai céggel kötött megállapodás nagy jelentőségű a PalmSource számára, amely az utóbbi időben több kulcsfontosságú üzletfelét is elveszítette, köztük a Sonyt, új licencpartnerek pedig csak elvétve akadtak. A vállalat éppen a múlt héten közölte, hogy átszervezést hajt végre, amelynek részeként amerikai dolgozóinak 16 százalékát elbocsátja.

Előfizetési lehetőség a NetAcademia és a Training360 mind a 600 online tanfolyamára 1 éven át 1 tanfolyam áráért. Siess, ez az őrült ajánlat csak október 31-ig él!

a címlapról