Szerző: Budai Péter

2005. július 22. 15:02

Megvan az új Windows neve: Windows Vista

A következő generációs Windows operációs rendszernek mindeddig csupán fejlesztési kódneve volt ismert, de valószínűleg kevés érdeklődő van, akinek nem mond semmit a Longhorn név. A délelőtt terjedésnek indult pletykák végülis igaznak bizonyultak: a szoftveróriás ma Windows Vista néven jelentette be fejlesztés alatt álló operációs rendszerét.

[HWSW] A következő generációs Windows operációs rendszernek mindeddig csupán fejlesztési kódneve volt ismert, de valószínűleg kevés érdeklődő van, akinek nem mond semmit a Longhorn név. A délelőtt terjedésnek indult pletykák végülis igaznak bizonyultak: a szoftveróriás ma Windows Vista néven jelentette be fejlesztés alatt álló operációs rendszerét.

Viszlát Longhorn: itt a Windows Vista

A bejelentést Brian Valentine, a Windows Vista fejlesztésének vezetője tehette meg. Bill Gates és Steve Ballmer szerette volna a Windows csapat számára megadni azt a megtiszteltetést, hogy ők jelenthessék be annak a terméknek a végleges nevét, amin már évek óta minden energiájukkal dolgoznak.

Egy ilyen széles közönséghez eljutó termék esetében a névválasztás mindig igen nehéz és hosszadalmas folyamat: ki kell fejeznie a szoftver sajátosságait, ugyanakkor figyelembe kell venni a különböző országok nyelvjárásait is, hogy mennyire illik hozzájuk az új név. A lehetséges neveket szigorú titoktartás közepette tesztelik egyes országok lakosain már jóval azelőtt, hogy nyilvánossá válna. De miért lett éppen Windows Vista a neve? Kérdéseinkre Szűcs Julianna, a Microsoft PR-menedzsere adott válaszokat:

"Az új Windows központi koncepciója, hogy átláthatóvá tegye a világot a felhasználók számára, amit a Vista szó tökéletesen körülír. A Windows Vista megoldásokat nyújt a felhasználó számára lényeges információ rendszerezésére és keresésére, valamint segít a felhasználóknak abban, hogy arra koncentrálhassanak, ami számukra a legfontosabb. A Windows Vista észrevétlenül köti össze az információt az emberekkel, eszközökkel, és célja, hogy kényelmesebbé tegye a felhasználók mindennapi tevékenységeit a digitális világban."

A névválasztás folyamata

Mint megtudtuk, a név választásában a Microsoft segítségére volt egy termékmárkákkal foglalkozó külső tanácsadó szervezet is, akik a szoftvervállalat vezetőinek közreműködésével és a Windows termékcsapatának munkatársaival közösen dolgozták ki az új operációs rendszer imázsát. A nevet kiválasztása előtt több felhasználócsoporton is tesztelték, többek között otthoni felhasználókon, IT szakembereken és fejlesztőkön. Ez a folyamat több hónapot vett igénybe.

A lehetséges nevek között szerepelt még a Windows View, és a Windows Vu, azonban a Vista név nyerte el a legtöbbek tetszését, mivel véleményük szerint ez a szó fejezi ki a legjobban a korábban Longhorn néven ismert operációs rendszer képességeit és céljait.

A vista szó megtalálható az olasz, a portugál és spanyol nyelvekben is, eredete a latin videre, "látni" szóban gyökerezik. Jelentése "rálátás", "vízió", "látkép". A Windows esetében ez két dolgot is jelent: betekintést enged a jövőbe, és megfelelő rálátást biztosít a felhasználóknak saját adataikhoz.

Az eddigi visszajelzések alapján az emberek jobban el tudják fogadni ezt a nevet, mint az XP-t, amit bejelentése előtt -- mikor még csak pletyka szinten létezett -- nem is sokan tartottak esélyes névnek. Az elmúlt egy évben a Longhorn nevével kapcsolatban is megkezdődtek a találgatások, és "kiszivárogtak" álinformációk is, így például egyesek tudni vélték, hogy az új Windows az eXPedition nevet kapja. Ezt az állítást mi is, és más újságok is szkeptikusan fogadtuk, de a Windows XP névválasztása után már nem lehettünk biztosak semmiben.

Hamarosan elérhető az első Windows Vista béta

Az új Windows nevének bejelentésével egyidőben elindult annak új honlapja is, amin egy különleges videófelvétel is megtalálható a Windows Vista nevének bejelentéséről. A kisfilmet a Microsoft atlantai, saját alkalmazottai számára rendezett eseménysorozaton, a Microsoft Global Briefingen rögzítették, ahol a Microsoft munkatársai elsőként értesülhettek az új névről.

Végre a béta 1 időpontjáról is végleges információkkal rendelkezünk: a Windows Vista első bétája augusztus 3-án érkezik meg, amiről további információkat a Windows Vista honlapján, a www.microsoft.hu/windowsvista oldalon lehet majd találni a következő hetekben. A Vista első bétája azonban elsősorban fejlesztőknek és a drivergyártóknak készül, hogy a Vista megjelenéséig el tudják készíteni a szükséges szoftvereket.

A Vista név előreláthatóan nem fog bekerülni a Windows Server 2003 után érkező, korábban Longhorn Servernek hívott szerver operációs rendszer nevébe. A Microsoft jelenlegi tervei szerint folytatja a Windows Server 2003-mal megkezdett nevezéktant, így várhatóan a Longhorn Server Windows Server 2007-ként folytatja majd útját a boltok polcaira.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról