Szerző: Ady Krisztián

2005. július 28. 11:57

Nincs még Bittorrent kliens a javított Opera 8-ban

Bár az Opera Software elérhetővé tette Opera 8 böngészőjénak frissített windowsos és linuxos változatát, a 8.02-es frissítés egyelőre nem tartalmazza azt a Bittorrent klienst, melyet a hasonló verziószámmal letölthetővé tett technológiai előzetesben elhelyeztek. A vállalat közlése szerint a Bittorrent támogatás csak az első nagyobb verziószámugrás után, várhatóan a 8.1 bevezetésekor lesz elérhető.

[HWSW] Bár az Opera Software elérhetővé tette Opera 8 böngészőjénak frissített windowsos és linuxos változatát, a 8.02-es frissítés egyelőre nem tartalmazza azt a Bittorrent klienst, melyet a hasonló verziószámmal letölthetővé tett technológiai előzetesben elhelyeztek. A vállalat közlése szerint a Bittorrent támogatás csak az első nagyobb verziószámugrás után, várhatóan a 8.1 bevezetésekor lesz elérhető.

Bittorrent

A Bittorrent állományterjesztési rendszernél jelenleg nem létezik gyorsabb, lényege, hogy a torrent szervereken nem maguk a letöltendő állományok találhatók meg, hanem egy torrent file-ban azoknak az internetezőknek vagy szervereknek az adatai, akik rendelkeznek az állománnyal, vagy annak egy részével. A már letöltött állományrészletet az újabb és újabb kliensek is továbbszolgáltathatják más letöltők számára, még azelőtt, mielőtt a teljes állománnyal rendelkeznének.

A Bittorrent rendszert eddig csak külső programokkal lehetett igénybe venni, eddig egyetlen böngésző sem volt képes a rendszer közvetlen használatára, csupán a torrent állományokat lehetett segítségükkel letölteni, megnyitni. Az Opera 8.02-es verziója változtatni fog ezen. Az újabb változat néhány flash-támogatással kapcsolatos hibát is javít majd.

Opera 8

Az Opera 8 magyarul is elérhető már, az újabb verzió jelentős fejlesztéseken ment keresztül; az IBM WebSphere Multimodal Environment technológiájának köszönhetően akár már szóban is adhatunk utasításokat a böngészőnek, illetve űrlapokat tölthetünk ki, repülőjegyet rendelhetünk a billentyűzet használata nélkül. A fejlesztők szerint a szoftver számos területen mutathatja majd meg a hangfelismerés előnyeit, például egy Opera Show bemutató közben egyszerűen szavainkkal irányíthatjuk a prezentációt, s nem kell a billentyűzethez, távvezérlőhöz nyúlnunk.

Az Opera Software továbbfejlesztette a grafikus alrendszert is. A weboldalak átméretezése ennek megfelelően jelentősen továbbfejlődött, akár már azt is beállíthatjuk, hogy a weboldalak automatikusan a képernyő méretére skálázódjanak át.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról