Szerző: Budai Péter

2005. július 28. 11:22

Meglepetést okoz a Windows Vista bétája

Tegnap este megjelent a Windows Vista -- korábbi kódnevén Longhorn -- első bétaváltozata, amelynek képességei alapján úgy tűnik, a korábbi, sokakban bizonytalanságot keltő pre-béta változatok közel sem mutatták meg, mit is várhatunk valójában a Vistától. A WinHEC-en kiadott előzetes változat gyengesége most már sokkal inkább tudatos lépésnek látszik, ami előkészítette a terepet a bétának, ami első ránézésre nagyon is meggyőző.

[HWSW] Tegnap este megjelent a Windows Vista -- korábbi kódnevén Longhorn -- első bétaváltozata, amelynek képességei alapján úgy tűnik, a korábbi, sokakban bizonytalanságot keltő pre-béta változatok közel sem mutatták meg, mit is várhatunk valójában a Vistától. A WinHEC-en kiadott előzetes változat gyengesége most már sokkal inkább tudatos lépésnek látszik, ami előkészítette a terepet a bétának, ami első ránézésre nagyon is meggyőző.

A Windows Vista első bétája csak néhány tesztelőhöz fog hivatalos úton eljutni, így a nagyközönségnek a második bétáig várnia kell, ha saját maga is ki szeretné próbálni az új operációs rendszert. A Vista beta 1 közel 10 ezer, a Windows Vista Technical Beta programban résztvevő bétateszter, és az MSDN valamint a TechNet előfizetések birtokosai számára érhető el jelenleg, így az már biztosított, hogy rengeteg információ fog megjelenni a most következő időszakban a rendszerről, egészen a második béta megjelenéséig.

Rengeteg újdonság

A teljesség igénye nélkül következzen néhány szembetűnő újdonság. Az első meglepetést az jelenti, hogy az Aero Glass, a Windows Vista új felhasználói felületének 3D gyorsítással és áttetsző tüköreffektekkel ellátott változata azonnal bárki számára elérhető a bétában, amennyiben DirectX 9 kompatibilis grafikus kártyával rendelkezik. A korábbi információink szerint ez legfeljebb a második bétában lett volna elérhető.

Megváltozott a start menü, mostantól a kinyitogatható megjelenítés helyett egy scrollozható, fa-szerű megjelenítéssel találkozhatunk, amit lényegesen könnyebb átlátni és használni is, akár sok program feltelepítése után is. Ezen kívül a start menüben kereshetünk is, így a futtatandó programot annak első pár kezdőbetűjével is elindíthatjuk, ami gyakran kényelmesebb, mint kézzel odanavigálni a megfelelő helyre.

Továbbra is a Windows Explorer segítségével lesz lehetőségünk a fájlrendszeren belül bolyongani, azonban most már a könyvtárak ikonjában 3D-ben megjelenik néhány benne szereplő fájl előnézeti képe, ez alapján pedig hamar rájöhetünk, hogy abban van-e, amit keresünk. Az állományok csoportosítását, keresését, rendszerezését segíti, hogy létrehozhatóak virtuális mappák, amikben tetszés szerinti állományokat helyezhetünk el anélkül, hogy azokról valódi másolat készülne. Egy állomány természetesen tetszőleges számú virtuális mappában is szerepelhet.

Energiatakarékosság és gyorsaság

A Windows Vistában több megoldással is találkozhatunk, amik kifejezetten az energiatakarékosságot helyezik előtérbe. Megjelent egy új lehetőség a számítógép kikapcsolására: az alvás. Ez a hibernálás és a készenléti állapot közötti átmenet, a rendszer teljes memóriája a merevlemezre kerül, majd a gép készenléti állapotba kerül. Ezután akár ki is kapcsolhatjuk a gépet, az adataink nem vesznek el. Ha azonban nem kapcsoljuk ki a gépet, akkor egy egyszerű egérmozgatással is életre lehet kelteni, ami 2-3 másodperc alatt megtörténik.

Bizonyos területeken a Vista bétája már most gyorsabb, mint a Windows XP. A rendszer memória- és szálkezelése sokat javult, a leggyakoribb feladatok pedig külön prioritást kaptak: ezentúl soha nem kell hosszasan várnunk például a start menü megnyitására. A bootolás és a telepítés sebessége is gyorsabb lett, mint Windows XP esetén. A rendszer hardverkövetelményeiről még nem lehet sokat tudni, jelenleg annyi bizonyos, hogy legalább 512 megabájt memóriára, és egy DirectX 9 kompatibilis grafikus kártyára lesz szükség ahhoz, hogy teljes pompájában használhassuk az operációs rendszert.

Természetesen a mostani felsorolás a Windows Vista legfontosabb újdonságainak csupán egy részét érinti. Szerkesztőségünk jelenleg is próbálgatja az operációs rendszer előzetes változatát és hamarosan egy átfogó cikkben számolunk be a tapasztalatainkról.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról