Szerző: Ady Krisztián

2005. július 29. 10:30

Új mobil processzorok az Inteltől ultrahordozható noteszgépek számára

A Pentium M 780 csúcskategóriás mobil processzor mellett az Intel egy rendkívül energiatakarékos új mobil processzort is elérhetővé tett a héten a notebookgyártók számára. Az 5-8 órás üzemidejű, könnyű, úgynevezett ultrahordozható noteszgépekben jellemzően az Intel alacsony feszültségű proceszorait használják.

[HWSW] A Pentium M 780 csúcskategóriás mobil processzor mellett az Intel egy rendkívül energiatakarékos új mobil processzort is elérhetővé tett a héten a notebookgyártók számára. Az 5-8 órás üzemidejű, könnyű, úgynevezett ultrahordozható noteszgépekben jellemzően az Intel alacsony feszültségű proceszorait használják.

Az új Pentium M Low Voltage (LV) 778 processzor 1,6 GHz-es órajelű és 2 megabájtnyi másodszintű gyorsítótárral rendelkezik. Egyetlen negatívumnak a 400 MHz-es buszfrekvenciát lehet csupán felhozni. Az alacsony feszültségnek és órajelnek köszönhetően a processzor hűtését mindössze 10 W maximális hő elvezetésére kell felkészíteni, ez csupán töredéke egy hasonló teljesítményű asztali gépekbe szánt Pentium 4 processzorénak. Az alacsony fogyasztás hosszabb akkumulátoros üzemidőt és csendesebb működést tesz lehetővé.

Az alacsony feszültségű Pentium M mellett egy másik mobil processort is bemutatott az Intel, a Celeron M 380 a belépő szintet célozza meg. A 90 nanométeres technológiával készülő processzor szintén 1,6 GHz-en működik, gyorsítótára azonban "csupán" 1 megabájtos. A belépő szint új képviselője nem annyira energiatakarékos, mint felső kategóriás testvére, ugyanis nem támogatja a továbbfejlesztett SpeedStep technológiát. A Pentium M LV778 ezer darabos rendelés esetén 284 dollárba, a Celeron M 380 pedig 134 dollárba kerül a noteszgépek gyártóinak.

Előfizetési lehetőség a NetAcademia és a Training360 mind a 600 online tanfolyamára 1 éven át 1 tanfolyam áráért. Siess, ez az őrült ajánlat csak október 31-ig él!

a címlapról

haláleset

1

Meghalt a Samsung elnöke

2020. október 26. 12:08

A vitatott módszereiről híres vezetőt 78 éves korában, többéves kórházi ápolás után érte a halál.