Szerző: Bodnár Ádám

2005. július 27. 12:44

Érkezik a Firefox mobil változata, a Minimo

Látványosan menetel a Firefox, a nyílt forrású böngészőt immár 75 milliószor töltötték le -- adta hírül a Mozilla Foundation. A szintén a Mozilla által gondozott Thunderbird e-mail kliens eközben közelít a 10 millió letöltéshez. A Firefoxon alapuló nyílt forrású mobil böngésző, a Minimo is szépen fejlődik.

[HWSW] Látványosan menetel a Firefox, a nyílt forrású böngészőt immár 75 milliószor töltötték le -- adta hírül a Mozilla Foundation. A szintén a Mozilla által gondozott Thunderbird e-mail kliens eközben közelít a 10 millió letöltéshez. A Firefoxon alapuló nyílt forrású mobil böngésző, a Minimo is szépen fejlődik.

A sokak által ismert Firefox és a Thunderbird árnyékában egyelőre méltatlanul kevés figyelmet kap a Minimo, amelyet okostelefonokra és tenyérgépekre terveztek. A Minimo legnagyobb piaci ellenfele vita nélkül az Opera mobil változata lesz. A hétfőn kiadott Minimo 007 előzetes változat már olyan fejlett funkciókat is támogat, mint a füles böngészés vagy az RSS-olvasás.

A Minimo érdekessége, hogy az Extendible User Interface Language (XUL) segítségével a kezelőfelülete teljesen testreszabható, ez minden bizonnyal fel fogja kelteni a mobilszolgáltatók érdeklődését, akik gyakran egyedi szoftverrel látják el az általuk forgalmazott készülékeket.

A Minimo projekt vezetője, Doug Turner szerint a szoftver ugyanazt az élményt nyújtja, mint az asztali Firefox, csupán kisebb képernyőn. Az XUL használatának köszönhetően a Firefoxhoz készített kiegészítések könnyen átírhatók a mobil változatra. Turner elmondása szerint a Minimo fejlesztése még javában zajlik, az első nyilvános bétaváltozat megjelenése csak 5-6 hónap múlva esedékes.

Egyelőre nem tudni, a Nokián kívül mely mobiltelefon-gyártók számítanak a Minimóra. A finn cég a projekt egyik alapítója és pénzügyi támogatója. Érdekesség, hogy míg a Nokia okostelefonjai kivétel nélkül Symbian operációs rendszert futtatnak, a Minimo weboldalán csak windowsos és linuxos változatokról esik szó.

Előfizetési lehetőség a NetAcademia és a Training360 mind a 600 online tanfolyamára 1 éven át 1 tanfolyam áráért. Siess, ez az őrült ajánlat csak október 31-ig él!

a címlapról

haláleset

1

Meghalt a Samsung elnöke

2020. október 26. 12:08

A vitatott módszereiről híres vezetőt 78 éves korában, többéves kórházi ápolás után érte a halál.