Szerző: Bodnár Ádám

2005. július 13. 08:57

A kormányzati piac monopolizálásától félnek az alternatív távközlési szolgáltatók

A Magyar Telekom a Miniszterelnöki Hivatal támogatásával újramonopolizálná a kormányzati távközlési piacot  figyelmeztet tizennégy távközlési szolgáltató.

[HWSW] A Magyar Telekom a Miniszterelnöki Hivatal támogatásával újramonopolizálná a kormányzati távközlési piacot – figyelmeztet tizennégy távközlési szolgáltató.

Az Alternatív Távközlési Szolgáltatók Egyesületének (ATSzE) tegnapi sajtótájékoztatóján azzal vádolta a Magyar Telekomot, hogy egy tájékoztatón megtévesztette a kormányzati intézetek vezetőit, azt sugallva számukra, hogy a vállalat által üzemeltetett Elektronikus Kormányzati Gerinchálózathoz (EKG) csatlakozó, úgynevezett "felhordó hálózat" kiépítésére is a Magyar Telekommal kell szerződniük. Az alternatívok szerint aznban az elektronikus kormányzati gerinchálózathoz (EKG) kapcsolódó közintézmények távközlési szolgáltatásainak biztosítására a hatályos jogszabályok alapján bármelyik távközlési szolgáltató alkalmas lehet.

Az EKG-t a kormányzati intézmények egymás közötti biztonságos kommunikációjának biztosítására hozták létre, amelyhez 2008 végéig közel 900 központi közigazgatás budapesti és területi szerv köteles csatlakozni. A fenti intézmények azonban szabadon választhatnak távközlési szolgáltatót nem az EKG-n zajló kommunikációs igényeik kielégítésére. Az ATSzE szerint a felhordó hálózatok összesen 1500 végpontos, értékben pedig mintegy 17 milliárd forintos piacot képviselnek. Az alternatív szolgáltatók tájékoztatása szerint egyes intézmények a már lezajlott tenderek eredményeképp létrejött szerződéseket sem írják alá, helyette -- versenyeztetés nélkül -- a Magyar Telekom szolgáltatásait rendelik meg.

A távközlési cégek nyílt levélben kérik a Miniszterelnöki Hivatal állásfoglalását a versenysemlegesség biztosításáért. A társaságok véleménye szerint a jogszabályoknak és az elektronikus hírközlési liberalizációnak megfelelő szabad beszerzési lehetőség fenntartása és további biztosítása a költségvetés számára is egyértelműen előnyös, mivel a szolgáltatók közötti verseny biztosítja a vásárlók számára a leginkább költséghatékony megoldást.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról