Szerző: Budai Péter

2005. július 11. 13:48

A Microsoft a partnereinek területén terjeszkedne tovább

[Microsoft Watch/HWSW] A Microsoft vezérigazgatója, Steve Ballmer figyelmeztette partnereit, hogy vállalata további terjeszkedést tervez az üzleti intelligencia, a dokumentumkezelés, a biztonság és a felügyelt szolgáltatások terén az elkövetkező évtizedben.

[Microsoft Watch/HWSW] A Microsoft vezérigazgatója, Steve Ballmer figyelmeztette partnereit, hogy vállalata további terjeszkedést tervez az üzleti intelligencia, a dokumentumkezelés, a biztonság és a felügyelt szolgáltatások terén az elkövetkező évtizedben.

Veszélyben a partnerek?

Ugyan a Microsoft számtalan alkalommal nyilatkozta, hogy sokat köszönhet partnereinek, azonban ez nem akadályozza meg a szoftvercéget abban, hogy a partnerek rovására terjeszkedjen az informatikai piacon. A Microsoft Worldwide Partner Conference rendezvényen Steve Ballmer "Szeretjük a partnereinket!" felkiáltásokkal köszöntötte az egybegyűlteket.

Nem sokkal ezt követően Ballmer arra figyelmeztette a partnercégeket, hogy a Microsoft olyan területeket céloz meg, amik eddig szinte kizárólag a partnereké voltak. Ez a bejelentés nem jelenthetett nagy meglepetést azoknak, akik már régebb óta figyelik a Microsoft terjeszkedési törekvéseit és termékterveit. A szoftveróriás fokozatosan szoftverei részévé teszi az adatelemzésre, munkafolyamatok kezelésére és dokumentumkezelésre kifejlesztett megoldásait. Az Office 12 és a Longhorn komoly eredményeket fog felmutatni ezeken a területeken -- ismertették a vállalat vezetői.

A Microsoft konzulensi csapata is nemrég kezdte meg a felügyelt rendszerek és szolgáltatások kezelésére alkalmas szoftvercsalád tesztelését. Az ebből születő termékek még az év végéig megjelennek, és ezek alkotják a System Center első verzióját. A Dinamikus Rendszer Kezdeményezés -- DSI, Dynamic Systems Initiative -- részeként a System Center megoldást nyújt a vállalati IT rendszerek kényelmes felépítésére, ellenőrzésére, karbantartására és változtatására.

Ballmer véleménye szerint a Microsoftnak és a partnercégeknek szoros együttműködésben kell dolgozniuk, hogy képesek legyenek a következő tíz év fejlesztéseit felgyorsítani. A Microsoft vezérigazgatójának beszéde alatt három partnercég képviselői jelentek meg a színpadon, és közülük ketten is arról érdeklődtek, hogy a Microsoft miként fog konkurenciát jelenteni partnereinek.

Folyamatosan bővül a megoldások palettája

"Szélesítjük az általános üzleti termékeink felhasználási lehetőségeit, azonban nem gondoljuk, hogy ez a negatívan érintheti a partnereinkkel fenntartott viszonyunkat. Lehet, hogy a Microsoft és az Oracle, vagy a Microsoft és az SAP kapcsolata változni fog, de ez a szobában tartózkodó partnereket nem fogja érinteni" -- fogalmazott Steve Ballmer válaszában.

Az üzleti alkalmazások kapcsán a Microsoft már jó ideje arra biztatja partnereit, hogy a Microsoft ERP és CRM termékeire építsék fel saját megoldásaikat, és ne fejlesszenek ki saját termékeket helyettük. Ballmer kiemelte, hogy a Microsoft továbbra is jó viszonyt szeretne fenntartani mind a horizontális, mind a vertikális irányultságú partnereivel.

Tervek a jövőre

"Sok olyan tevékenység, amit most egyenként, minden ügyfélnél egyedileg oldunk meg -- például az infrastruktúra -- 10 év múlva már lehet, hogy megszűnik" -- folytatta Ballmer, kiemelve, hogy a platform kiteljesedésével a legtöbb, ma még komoly kihívást jelentő feladat pillanatok alatt elvégezhetővé válik; ez pedig csökkenti a partnerek részvételének lehetőségeit ezeken a területeken.

Ballmer kiemelte, hogy a Microsoft bevételeinek 97-98 százaléka olyan tevékenységekből származik, amit partnerekkel közösen végez. Ugyan a szoftvervállalat még nem tette közzé 2005-ös pénzügyi eredményeit, Ballmer elmondta partnereinek, hogy "az eredmények nem rosszak".

A Microsoft a partnerek megtartása érdekében betekintést enged nekik a legújabb technológiákba, és abba, hogy merre halad a Microsoft a következő tíz év során. Ez pedig most, hogy 12-18 hónapon belül termékek tucatja jelenik meg, kiemelt fontossággal bír. A Longhorn, az Office 12, az Xbox 360, az XNA, és a System Center egyaránt komoly változásokat hoz majd.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról