Szerző: Bizó Dániel

2005. július 12. 12:13

Gyerekük halálát okozta egy játékfanatikus házaspár

[Digital Chosun Ilbo] Délután négy órakor egy fiatal házaspár elment a közeli internetkávézóba, hogy idejüket kedvenc játékukkal, világszerte kultusszá vált World of Warcrafttal (WoW) múlassák -- a hálószobában hagyva mindössze négyhónapos kislányukat.

[Digital Chosun Ilbo] Délután négy órakor egy fiatal házaspár elment a közeli internetkávézóba, hogy idejüket kedvenc játékukkal, világszerte kultusszá vált World of Warcrafttal (WoW) múlassák -- a hálószobában hagyva mindössze négyhónapos kislányukat.

Az Incseonban (Dél-Korea) élő pár minden szabadidejét a tömegesen játszható online szerepjátékkal töltötte, mióta az a Blizzard gondozásában megjelent. Gyermekük néhány órás alvását kihasználva most úgy döntöttek, hogy a virtuális világban töltik idejüket. Az egy-két órásra tervezett szórakozásból végül öt órás lett, és este kilenc elmúlt, mire hazaértek. Kislányukra a hasán fekve találtak rá -- holtan.

A helyi rendőrség megállapította, hogy a halál oka fulladás. A hatóság szóvivője elmondta, hogy az eset rendkívül szerencsétlen, ugyanis a feleség édesanyja egy emelettel feljebb lakott mindössze. A május 24-én történt tragikus esetet követően a rendőrség letartóztatta a házasokat, mivel a vád szerint felelősek gyermekük haláláért.

Sajnos nem ez az első eset, hogy valódi halállal kapcsolódik össze a szórakoztatást célzó virtuális élet. Egy hónapja ítéltek életfogytig tartó börtönbüntetésre egy 41 éves férfit Kínában, mert az leszúrta 26 éves barátját, aki eladta a virtuális világban kölcsönbe kapott sárkányölő kardot. Az áldozat apja halálbüntetésért fellebbezett, amely létező büntetési gyakorlat a világ legnépesebb országában.

A tömegesen játszható online szerepjátékok (massively multiplayer online role playing game, azaz MMORPG) lényege, hogy egy létrehozott virtuális valóságban egyszerre akár több száz vagy ezer játékos is összegyűlhet, mindegyik egy-egy saját maga által kreált karaktert irányítva. A virtuális fantáziavilág a valóság egyfajta elvont lemodellezése: a létrehozott karakterek egymással beszélgethetnek, csapatokat alkothatnak, kereskedhetnek, valamint a gyakorlások és harcok során tapasztalatokra szert téve fejlődnek a játékos által meghatározott készségek terén.

A klasszikussá nemesedett Warcraft sorozat világában játszódó WoW-hoz hasonlóan MMORPG a Sony EverQuest, vagy a Matrix Online, amelynek működtetését szintén a Sony szerezte meg. Az MMORPG műfaja lehetőséget nyújt a játékosoknak egyfajta leegyszerűsített személyiség és világ megélésére, ami rendkívül vonzó sokak, ha ugyan nem mindenki számára. A műfajnak világszerte több millió rajongója van, de egyes távol-keleti országokban, mint például Kína, Dél-Korea vagy Japán, kiemelkedően népszerű.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról