Szerző: Bodnár Ádám

2005. július 18. 14:12

Korrupciógyanús ügyei miatt lemondott az Infineon egyik vezetője

Andreas von Zitzewitz
Andreas von Zitzewitz
[HWSW] Az Infineon felügyelőbizottsága vasárnap elfogadta a memóriagyártó részleg vezetőjének, Andreas von Zitzewitznek a lemondását. Zitzewitz feladatait átmenetileg Wolfgang Ziebart, az Infineon elnök-vezérigazagtója veszi át. A vezető aután döntött a lemondás mellett, hogy a hatóságok megjelentek a vállalatnál és a vezetők otthonában, korrupciógyanús ügyek után nyomozva.

Zitzewitz azóta volt az Infineon igazgatótanácsának tagja, amióta a chipgyártó részleget 1999-ben leválasztották a Siemensről. A vezető távozása megnehezítheti azokat a terveket, amelyek keretén belül az Infineon önálló vállalattá szervezi a veszteségesen működő memóriagyártó üzletágat és tőzsdére vigye a részvényeit. Az Infineon 4 milliárd euró tőkebevonását várja az őszre tervezett akciótól, azonban az új vezető keresése bonyolítja a folyamatot, valamint a potenciális befektetőket is elbizonytalaníthatja, nem beszélve a korrupcióval kapcsolatos vizsgálatról.

Az Infineon által kiadott közlemény szerint Zitzewitz ellen vizsgálat folyik autósporttal kapcsolatos szponzorációs pénzek kifizetése miatt. A vállalat sietett leszögezni, hogy a vizsgálatnak nincs köze az Infineonhoz, Zitzewitz éppen azért mondott le, hogy a vizsgálat ne érintse a félvezetőipari céget. Zitzewitz és egy másik vezető a vádak szerint jelentős összegeket vett át annak fejében, hogy az általuk irányított cég autóversenyeket szponzoráljon. Zitzewwitz állítólag 259 ezer eurót (~64 millió forintot) tehetett zsebre.

Az Infineon régóta elkötelezett támogatója az autósportnak. A vállalat korábbi elnök-vezérigazgatója, Ulrich Sumacher is nagy autóverseny-rajongó hírében állt, az ő vezetése alatt a cég a Jordan-Honda versenyistálló egyik szponzora volt. A cég állítása szerint Schumacher tavalyi ezt a szerződést azonban Schumacher tavaly őszi távozása után az összes, autósporttal kapcsolatos szponzori szerződést felmondták. Érdekesség, hogy Scumacher utódja, Wolfgang Ziebart korábban nem a félvezetőiparban, hanem épp az autóiparban dolgozott, a német Continental gumigyártó vállalatnak volt igazgatótanácsi tagja.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról