Szerző: Bizó Dániel

2005. július 28. 10:12

Elperelhető a Windows Vista név a Microsofttól?

Ludwig Vista dobfelszerelés
Ludwig dobszett: ez is Vista...
[Seattle Post-Intelligencer] A Microsoft csak múlt hét pénteken jelentette be, hogy az eddig Longhorn kódnéven fejlesztett, következő generációs Windows kereskedelmi neve Windows Vista lesz, máris aggályok merültek fel sokakban a név körül, annak jogi oldalát tekintve. Mivel a vista a latin "látni" igében gyökerező olasz szó, nem pedig egy mesterségesen kreált elnevezés, ezért a bejelentés máris jelentős hullámokat kavart egyes vállalatoknál.

A tucatnév zavaró hatásai

A Vista.com, amely történetesen szintén redmondi székhelyű, a bejelentést követően rengeteg telefonhívást kapott, nem beszélve a weboldalukon tapasztalt látogatottság meredek emelkedéséről. A webes szolgáltatásokat, oldalak, online boltok felügyeletét és webes marketingkampányokat végző vállalatnak semmi köze nincs sem a Microsofthoz, sem a Windowshoz.

A vállalatot vezető John Wall elmondta, hogy a nem kívánatos érdeklődés egyértelműen a Microsoft névválasztására vezethető vissza. Állítása alapján a vista.com oldalt a bejelentést követően több százezer egyedi látogató kereste fel, windowsos anyagok, letöltések után kutatva. "Ez nem jó dolog" -- mondta Wall. "Zavarni kezdi az üzletmenetünket". Wall még nem döntött arról, jogi útra tereli-e a kérdést.

A rengeteg terméknév és vállalat van ezen a néven jegyezve, de többségük más iparágakban. Jogi szempontból így azok nem relevánsak, ugyanis a bíróság előtt nehezen bizonyítanák, hogy az azonos elnevezés megtéveszti a vásárlókat -- például egy Vista nevű operációs rendszer vevőket vesz el egy mosószergyártótól.

Ugyanakkor a Seattle Post-Intelligencer és az Associated Press híradása alapján több mint 180 Vista nevű számítástechnikai terméket tartanak nyilván jelenleg. Ezek közül főként a szoftvergyártók, lehetséges, hogy jogi panasszal fognak élni. "Bárkinek, aki érvényes védjegyet birtokol számítástechnikai területen, indokolt próbálkozása lehet a Microsofttal szemben" -- állítja Mitch Reinis, egy szellemi tulajdonokra szakosodott jogász.

Erőpolitika?

A Microsoft képviselői szerint eddig egyetlen hivatalos panaszról sem tudnak. Stacy Drake, a vállalat egyik szóvivője szerint (mint fogalmaz) elvégezték a házifeladatot, hogy bejegyeztethessék a Windows Vista védjegyet több mint 100 országban. Russell Pangborn, a szoftveróriás jogásza ráadásul úgy véli, hogy éppen a Vista név ilyen magas száma ad biztosítékot arra, hogy nem lehet komolyabb probléma jövőben. "Mind együtt léteznek és már együtt is léteztek hosszú ideje, és nem szólították fel egymást".


...és ez is: Barco Vista 1000 katonai munkaállomás

A megkérdezett jogi szakértők mégis kissé értetlenül állnak a Microsoft döntése előtt. A védjegyeivel kapcsolatban igencsak agresszíven viselkedő cég -- gondoljunk csak a Lindowst szinte a világból is kiüldöző jogi hadjáratára -- most egyesek szerint feltűnően lazán kezeli a szellemi tulajdonnal szemben megkövetelt gondosság fogalmát. Egy chicagói marketing kommunikációs tanácsadó szerint a válasz talán az, hogy elég nagynak, erősnek érzik magukat ahhoz, hogy bármit megtegyenek.

Valaki örül...

Nem mindenkinek jelent problémát azonban a redmondiak döntése. A Vista Software például adatbáziskezelő motort fejleszt Vista DB néven, amelyet már vagy egy éve ilyen néven igyekszik népszerűsíteni. A dolog pikantériája, hogy a szoftver éppen a következő generációs Windows-technológiát alapul véve került megtervezésre, azaz kizárólag A Longhorn-alapú Windows-okon fog futni. "Ez zseniknek láttat minket, akik nem vagyunk" -- viccelődik Anthony Carrabino elnök-vezérigazgató az AP kérdésére.

A kalifornai, néhány éve indult törpecég vezetőjének nemhogy nincs problémája a Windows Vista elnevezéssel, hanem egyenesen felvillanyozza az eset. Péntek óta megnégyszereződött a vállalat oldalának forgalma. Hozzátette, hogy ezzel termékük elfogadottsága rengeteg fog javulni, nem beszélve az értékesítésről.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról