Szerző: Ady Krisztián

2005. július 19. 11:28

Jövő keddtől csak a jogtiszta Windowsok frissíthetők az interneten

A jelenlegi tervek szerint pontosan egy hét múlva, azaz július 26-án ér véget a türelmi időszak, és végleg életbe lép a Windows operációs rendszerek frissítéseinek letöltésekor elvégzendő jogtisztasági ellenőrzés. Ezt az ellenőrzést hónapokon keresztül csupán egy opcióként ajánlotta fel a Microsoft a felhasználók részére.

[HWSW] A jelenlegi tervek szerint pontosan egy hét múlva, azaz július 26-án ér véget a türelmi időszak, és végleg életbe lép a Windows operációs rendszerek frissítéseinek letöltésekor elvégzendő jogtisztasági ellenőrzés. Ezt az ellenőrzést hónapokon keresztül csupán egy opcióként ajánlotta fel a Microsoft a felhasználók részére.

Tesztelve

A februárban bevezetett, jóideje tesztelt Windows Genuine Advantage, magyar nevén "Eredeti Windows - Valódi Előny" program keretén belül a Microsoft már csak azon felhasználók számára teszi majd lehetővé a Windowshoz kiadott szoftverfrissítések, illetve ingyenes kiegészítők letöltését a Microsoft Download Centerből, akik a letöltés előtt ellenőrzik operációs rendszerük jogtisztaságát. Az ellenőrzést csak egyszer kell lefuttatni.

Amennyiben a Windows Update webhely részeként települő ActiveX komponens kalózpéldányt, nem megfelelő termékazonosítót észlel, a letöltést nem lehet elvégezni, és a tulajdonosnak felajánlják, hogy egy legális licenccel rendelkező példányt vásárolhat. Az interneten keresztül, bankkártyával megvásárolható szoftver a géppel együtt, OEM változatban kapható szoftvernél drágábban, de a dobozos terméknél olcsóbban szerezhető be ebben az esetben. A letölthető szoftverek vagy frissítések telepítése csak az Írországból érkező, jogtiszta változat telepítését követően lehetséges.

Ingyenes szoftverek

Hosszú távon a Microsoft célja az, hogy kizárja a kalózmásolatok felhasználóit, így azok nem érhetnek el számos ingyenes szoftvert és eszközt, amelyet a vállalat kiad. Nem zárható ki, hogy a legújabb DirectX, vagy akár az Internet Explorer 7 is csak azok számára lesz elérhető, akik jogtiszta Windowst futtatnak.

Sőt, egyes hírek szerint a Microsoft bizonyos kereskedelmi forgalomba szánt szoftvereket is ingyenesen elérhetővé fog tenni azoknak, akik ellenőrzött, jogtiszta operációs rendszert futtatnak. Ilyen lesz például a redmondi óriás Antispyware alkalmazása, vagy a hamarosan megjelenő PhotoStory 3, a vállalat fotószerkesztő és -menedzselő szoftvere.

Lapunk információi szerint a Microsoft Magyarország a VirusBusterrel közösen például ingyenes, egy éves vírusvédelmi lehetőséget biztosít azoknak a hazai felhasználóknak, akik ellenőriztetik a szoftverüket és így biztosítják a Microsoftot arról, hogy jogtiszta operációs rendszert használnak.

Automatikus frissítések

A WGA program elindítását valószínűleg a Windows Update webhely legújabb, v6-os változatának beindítása teszi lehetővé. A már tesztelhető, hamarosan Microsoft Update-re változó rendszer nem csak az operációs rendszerhez, hanem egyéb Microsoft alkalmazásokhoz, például az Office irodai programcsomaghoz is automatikus frissítéseket nyújt majd.

Az ellenőrzési program a kritikus frissítéseket azonban továbbra is elérhetővé teszi a kalózmásolatok számára is, hiszen a bevezetés nem érinti a Windows XP operációs rendszerbe épített automatikus frissítő szolgáltatást. A rendszerhez kiadott kritikus frissítések ezen keresztül továbbra is ellenőrzés nélkül települnek majd a felhasználók számítógépére.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról