Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Négy év múlva évi egymilliárd mobiltelefon eladása várható

Bodnár Ádám, 2005. július 20. 09:39
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A Gartner jelentése szerint az évtized végére már évente egymilliárd mobiltelefont adnak el, 2009-re pedig a Föld lakóinak 40 százaléka rendelkezni fog legalább egy készülékkel. A piackutató cég prognózisa szerint idén 750 millió mobiltelefon eladására van kilátás, ami éves szinten 13 százalékos emelkedést jelent.

[HWSW] A Gartner jelentése szerint az évtized végére már évente egymilliárd mobiltelefont adnak el, 2009-re pedig a Föld lakóinak 40 százaléka rendelkezni fog legalább egy készülékkel. A piackutató cég prognózisa szerint idén 750 millió mobiltelefon eladására van kilátás, ami éves szinten 13 százalékos emelkedést jelent.

Főképp az ázsiai piacokon várható robbanásnak köszönhetően négy év múlva világszerte már 2,6 milliárd mobiltelefon-tulajdonos lesz -- jövendöli a Gartner. Ma négy eladott mobiltelefonból egy kerül Ázsiába, 2009-ben azonban már minden harmadik kerül majd a Távol-Keletre.

A Gartner jelentése megállapítja, hogy a mobiltelefon lesz a legnépszerűbb elektronikai eszköz. A mobilok forgalma már ma is felülmúlják a fényképezőgépek, számítógépek, sőt, a vezetékes telefonok eladásait. A piackutató cég szerint az okostelefonok fényes jövő előtt állnak, 2008-ban minden ötödik eladott mobil tartozik majf ebbe a kategóriába.

A Gartner prognózisa szerint a mobiltelefonok egyre olcsóbbak lesznek, a 2004-ben tapasztalt 174 dolláros átlagos eladási ár négy év múlva 161 dollárra csökken. A szolgáltatók egy olcsóbban adják a készülékeket annak érdekében, hogy új ügyfeleket szerezzenek, azonban ez a gyakorlat csak akkor folytatható tovább, ha ők maguk is alacsonyabb áron tudnak hozzájuk jutni.