Szerző: Bodnár Ádám

2005. július 20. 09:39

Négy év múlva évi egymilliárd mobiltelefon eladása várható

A Gartner jelentése szerint az évtized végére már évente egymilliárd mobiltelefont adnak el, 2009-re pedig a Föld lakóinak 40 százaléka rendelkezni fog legalább egy készülékkel. A piackutató cég prognózisa szerint idén 750 millió mobiltelefon eladására van kilátás, ami éves szinten 13 százalékos emelkedést jelent.

[HWSW] A Gartner jelentése szerint az évtized végére már évente egymilliárd mobiltelefont adnak el, 2009-re pedig a Föld lakóinak 40 százaléka rendelkezni fog legalább egy készülékkel. A piackutató cég prognózisa szerint idén 750 millió mobiltelefon eladására van kilátás, ami éves szinten 13 százalékos emelkedést jelent.

Főképp az ázsiai piacokon várható robbanásnak köszönhetően négy év múlva világszerte már 2,6 milliárd mobiltelefon-tulajdonos lesz -- jövendöli a Gartner. Ma négy eladott mobiltelefonból egy kerül Ázsiába, 2009-ben azonban már minden harmadik kerül majd a Távol-Keletre.

A Gartner jelentése megállapítja, hogy a mobiltelefon lesz a legnépszerűbb elektronikai eszköz. A mobilok forgalma már ma is felülmúlják a fényképezőgépek, számítógépek, sőt, a vezetékes telefonok eladásait. A piackutató cég szerint az okostelefonok fényes jövő előtt állnak, 2008-ban minden ötödik eladott mobil tartozik majf ebbe a kategóriába.

A Gartner prognózisa szerint a mobiltelefonok egyre olcsóbbak lesznek, a 2004-ben tapasztalt 174 dolláros átlagos eladási ár négy év múlva 161 dollárra csökken. A szolgáltatók egy olcsóbban adják a készülékeket annak érdekében, hogy új ügyfeleket szerezzenek, azonban ez a gyakorlat csak akkor folytatható tovább, ha ők maguk is alacsonyabb áron tudnak hozzájuk jutni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról