Szerző: Bodnár Ádám

2005. július 14. 13:03

Megjelent az Oracle új adatbáziskezelője

Az Oracle bejelentette, hogy elérhetővé vált az Oracle Database 10g második verziója, amely fokozott igénybevétel esetén is biztosítja az előző változatban megszokott szolgáltatásokat. Az új verzió a vállalat szerint a megnövekedett teljesítmény mellett nagyobb rendelkezésre állást, jobb felügyelhetőséget és biztonságosabb működést is kínál. Az Oracle Database 10g2 az első változat grid-lehetőségeire épül, ugyanakkor jelentős új biztonsági szolgáltatásokat is kínál -- mondta Andy Mendelsohn, az Oracle adatbáziskiszolgáló-technológiákért felelős első elnökhelyettese.

[HWSW] Az Oracle bejelentette, hogy elérhetővé vált az Oracle Database 10g második verziója, amely fokozott igénybevétel esetén is biztosítja az előző változatban megszokott szolgáltatásokat. Az új verzió a vállalat szerint a megnövekedett teljesítmény mellett nagyobb rendelkezésre állást, jobb felügyelhetőséget és biztonságosabb működést is kínál. "Az Oracle Database 10g2 az első változat grid-lehetőségeire épül, ugyanakkor jelentős új biztonsági szolgáltatásokat is kínál" -- mondta Andy Mendelsohn, az Oracle adatbáziskiszolgáló-technológiákért felelős első elnökhelyettese.

Jobb méretezhetőség, teljesítmény, megbízhatóság

Az Oracle Database 10g2 még több lehetőséggel támogatja a grid környezeteket, megnövelt fürtözéses méretezhetősége lehetővé teszi akár száz kiszolgáló egyidejű működtetését is egyetlen fürtön belül. Az Oracle Enterprise Manager Database Control továbbfejlesztett változata leegyszerűsíti a fürtökön belüli összeköttetések és a topológia felügyeletét. Az Oracle Database 10g2 fürtözési szolgáltatásaihoz nyílt alkalmazói programinterfész (API) érhető el.

Az Oracle Database 10g új verziója növeli a teljesítményt és a rendelkezésre állást. Az új rendezési algoritmusok feleslegessé teszik a komoly terhelést jelentő betöltés előtti rendezést és külső cégek szoftvereinek alkalmazását e célra. Az Oracle Data Guard új automatikus funkcióival a rendszer egy katasztrófa után még felügyelet nélküli környezetben is képes másodperceken belül tartalék adatbázisra áttérni.

Alkalmazásfüggetlen titkosítás

Az elmúlt évben egyre nagyobb problémát jelentett az online adatbázisokban és a szalagos biztonsági másolatokon tárolt adatok eltulajdonítása, illetve annak veszélye. Az Oracle Database 10g2 a már meglévő biztonsági mechanizmusokat új, transzparens és alkalmazásfüggetlen adattitkosítási formákkal egészíti ki. Az Oracle Database 10g új verziójában új szolgáltatás továbbá a lemezes vagy szalagos adatbázismentések titkosítása.

Az Oracle Database 10g2 fejlettebb adatbázis-adminisztrációs képességekkel rendelkezik. Közvetlenül a memóriából gyűjthetők ki a teljesítményre vonatkozó statisztikák, így diagnosztizálhatóvá válnak a lassan reagáló vagy nem válaszoló rendszerek. Az Automatic Database Diagnostic Monitor egyértelműbben jelzi a rendszer összteljesítményét, így a teljesítményproblémák szélesebb körének észlelésére és diagnózisára van lehetőség, az Automatic Workload Repository adattár összehasonlító kimutatásai pedig részletes információkat szolgáltatnak a teljesítményproblémák gyors elhárításához.

Az Oracle új adatbáziskezelője a fejlesztők munkáját is megkönnyíti, például a kereskedelmi forgalmú szoftverek közül a világon elsőként támogatja az XML-adatokhoz való hozzáférést szolgáló W3C XML Query lekérdezési szabványt.

Az Oracle Database 10g2 valamennyi kiadása (Enterprise Edition, Standard Edition és Standard Edition One) már kereskedelmi forgalomban kapható a Red Hat Enterprise Linux 3.0 operációs rendszerhez, egy-három hónapon belül elérhetővé válik valamennyi támogatott Linux, UNIX és Windows platformon.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról