Szerző: Bodnár Ádám

2005. július 26. 12:01

Már minden tizedik szerverprocesszort az AMD gyárt

Az Opteron sikerének köszönhetően az AMD szerverpiaci részesedése már 10 százalék feletti -- derül ki a Mercury Research adataiból. Az idei első negyedévben a második számú processzorgyártó még csak 7,4 százalékos részesedéssel bírt az x86 szerverchipek szegmensében, a második negyedévben azonban már 11,2 százalékot ért el. Az AMD negyedéves jelentésében közölte, hogy az Opteronok forgalma 89 százalékkal ugrott meg.

[HWSW] Az Opteron sikerének köszönhetően az AMD szerverpiaci részesedése már 10 százalék feletti -- derül ki a Mercury Research adataiból. Az idei első negyedévben a második számú processzorgyártó még csak 7,4 százalékos részesedéssel bírt az x86 szerverchipek szegmensében, a második negyedévben azonban már 11,2 százalékot ért el. Az AMD negyedéves jelentésében közölte, hogy az Opteronok forgalma 89 százalékkal ugrott meg.

A 10 százalékos mérföldkő átlépése jelentős esemény az AMD életében, amely pár évvel ezelőtt még csak álmodozhatott a szerverpiaci sikerekről. Ma már azonban egyértelmű, hogy a vállalat egyértelműen ebbe az irányba kíván mozogni, az AMD által kinyilvánított stratégia a drágábban eladható, nagyobb nyereséget termelő Opteron előtérbe helyezése az Athlonok, Sempronok, Turionok kárára.

Ben Williams, az AMD vállalati részlegének vezetője szerint a 10 százalékot meghaladó piaci részesedés több tényezőre vezethető vissza. Az első és legfontosabb, hogy az AMD sikerrel állította az Opteron mellé a legnagyobb szervergyártókat, köztük az IBM-et, a HP-t és a Sun Microsystemst. A kétmagos Opteronok tavaszi megjelenése idején az összes nagy gyártó új modelleket mutatott be, amelyek kedvező fogadtatásra találtak a piacon. Az AMD egyre inkább elfogadott a nagyvállalatok körében, a cég szerint a világ 100 legnagyobb cége közül 75-nél használnak Opteron-alapú rendszereket.

Noha a Mercury nem vizsgálja a RISC szerverprocesszorok eladásait, az AMD alighanem még azok figyelembe vétele esetén is 10 százalékot meghaladó részesedést ért volna el a második negyedévben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról