Szerző: Bodnár Ádám

2005. július 13. 10:49:39

Vízhűtéses IBM szerverek

Az IBM kedden adott ki egy vízhűtő berendezést, amely segítségével költséghatékonyan végezhető el szerverek hűtése. A hivatalosan IBM eServer Rear Door Heat eXchanger, korábbi kódnevén Cool Blue egy 4 hüvelyk vastag ajtó, amelyet a szervereket tartalmazó rackszekrények hátoldalára kell felszerelni. Az ajtóban percenként 30-38 liter víz kering, amely egyszerűen elszállíja a szerver által termelt hő jelentős részét.

HIRDETÉS

[HWSW] Az IBM kedden adott ki egy vízhűtő berendezést, amely segítségével költséghatékonyan végezhető el szerverek hűtése. A hivatalosan IBM eServer Rear Door Heat eXchanger, korábbi kódnevén Cool Blue egy 4 hüvelyk vastag ajtó, amelyet a szervereket tartalmazó rackszekrények hátoldalára kell felszerelni. Az ajtóban percenként 30-38 liter víz kering, amely egyszerűen "elszállíja" a szerver által termelt hő jelentős részét.

A Cool Blue beépítésével az IBM szerint úgy javítható az adatközpont és a szerverek hűtése, hogy közben nincs szükség a légkondícionáló berendezés cseréjére. A vállalat azt állítja, hogy a Heat eXchanger egy teljesen feltöltött rackben termelt hőnek akár 55 százalékát is képes elszállítani. A Cool Blue az IBM eServer rackekbe szerelhető bele, az árak 4299 dollártól indulnak.

a címlapról