:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. július 11. 11:56

Itt az IBM kétmagos PowerPC processzora

Az IBM a Japánban tartott Power Everywhere Forum 2005 rendezvényen hivatalosan is bejelentette kétmagos PowerPC processzorát, valamint alacsony fogyasztású egymagos chipjét, amelyeket beágyazott rendszerekbe, például autókba, digitális kamerákba vagy nyomtatókba ajánl.

[HWSW] Az IBM a Japánban tartott Power Everywhere Forum 2005 rendezvényen hivatalosan is bejelentette kétmagos PowerPC processzorát, valamint alacsony fogyasztású egymagos chipjét, amelyeket beágyazott rendszerekbe, például autókba, digitális kamerákba vagy nyomtatókba ajánl.

A korábban Antares kódnéven ismert kétmagos PowerPC 970MP két PowerPC 970 magot tartalmaz, egyenként 1-1 megabájt másodszintű gyorsítótárral. Az energiatakarékos működés érdekében a két mag közül az egyik teljesen ki is kapcsolható, ha nincs rá szükség. A vállalat szóvivője közölte, hogy a tervek szerint a PowerPC 970MP órajele 1,4 GHz-től indulhat és akár 2,5 GHz-ig emelkedhet. A 154 mm2 méretű lapka megjelenésének időpontja és ára egyelőre nem ismert.

A PowerPC processzorok egyik legismertebb vásárlója, az Apple Computer képviselője nem árulta el, hogy a cége tervezi-e a kétmagos változat felhasználását a számítógépeiben, noha a pletykák szerint a vállalat már 2004 óta rendelkezik olyan prototípusokkal, amelyek a PowerPC 970MP chipet tartalmazzák. Emlékezetes, hogy az Apple nemrégiben közölte, hogy szakít az IBM-mel és két éven belül minden számítógépében Intel processzor dolgozik majd.

Az alacsony fogyasztású PowerPC 970FX-változat 1,4 GHz-es órajelen csupán 13 wattot fogyaszt, 1,6 GHz-en hajtva pedig 16 wattot. A lapkát természetesen ellátták olyan képességekkel, amelyek segítségével a terhelés függvényében dinamikusan változtatható az órajel és a feszültség, így a fogyasztás és a hőtermelés. Az IBM szerint a chip akár 2,7 GHz-en is képes működni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 12:56

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.