dev archívum - 2001 július

2001
július

0

Fab30: elkészült a tízmilliomodik AMD Athlon processzor

2001. július 31. 12:57

[AMDZone] Az AMD ma jelentette be, hogy a cég legkorszerűbb drezdai Fab30-as gyárában elkészült a tízmilliomodik Athlon processzormag. Amint azt Hector Ruiz, a cég működtetésért felelős vezérigazgatója elmondta: A tízmilliomodik processzor legyártása mindössze 13 hónappal a tömegtermelés megkezdése után újabb jelentős mérföldkő az AMD drezdai gyárának történetében. Reményeink szerint, noha a Fab30 eddig is sikeres volt, a java még hátravan. A terveknek megfelelően folynak a 130 nanométeres Silicon-on-Insulator (SOI) technológiára történő átállás előkészületei.

0

Hétvégi jegyzet: Margóra

2001. július 28. 02:30

Állandóan legyünk a gép előtt, én ezt mondom. Előzzük meg őket mindig egy lépéssel. Magyarán szólva, mutassuk meg, hogy hol a helyük. De főleg, hogy hol a mi helyünk! Mert mi élünk, fontosak vagyunk és ők csak vannak. Értünk.

0

Klipsch ProMedia 2.1

2001. július 27. 01:01

Egy koranyári meleg napon történt, hogy stábunk egyik szerencsés tagja olyan megtiszteltetésben részesülhetett, hogy megkaparinthatta - ha csak rövid időre is - a Klipsch ProMedia 2.1 THX minősítéssel rendelkező, számítógépekhez tervezett háromrészes hangfalrendszerét.

0

Új béta BIOS az ABIT KT7 sorozathoz

2001. július 26. 14:53

[Icrontic] Új béta BIOS image fájl (ver. 49B0) szivárgott ki a hazánkban igen népszerű, ám kissé szeszélyes ABIT KT7/KT7-RAID/KT7A/KT7A-RAID/KT7E alaplapokhoz. A frissítésről a következő információk állnak rendelkezésünkre:

0

TUA266: DDR-es ASUS alaplap Pentium III és Celeron processzorokhoz

2001. július 26. 13:54

[Email] Az ASUS tegnap jelentette be, hogy megkezdte ALi Apollo Pro 5 chipkészletre épülő DDR memóriamodulokat is támogató Intel Pentium III/Celeron processzorok fogadására alkalmas alaplapjának szállítását. A TUA266 - nomen est omen - természetesen támogatja a Tualatin magos, jelenleg nem túl elterjedt Pentium III processzorokat csakúgy, mint a Coppermine core-ra épülő korábbi Pentium III-akat és Celeronokat. Az ALi lapkakészletnek köszönhetően mind PC100/133, mind pedig DDR PC1600/2100 memóriamodulokat képes fogadni.

0

A tajvani notebook-gyártók nem látnak fantáziát a Transmeta Crusoe-ban

2001. július 26. 12:57

[Digi Times] A Transmeta Crusoe processzorok legnagyobb vásárlói, a japán notebook-gyártók a tajvani notebook-gyártó vállalatok együttműködését kérték a Crusoe-alapú gépek fejlesztésében, de a tajvani gyártók visszautasították az ajánlatokat, mert nem látnak fantáziát a Crusoe-ban.

0

Mégis van Voodoo driver a Windows XP-hez?

2001. július 26. 12:12

Oldalunka felkerült egy meghajtóprogram, amely segítségével a 3dfx Voodoo 3, Voodoo 4 és Voodoo 5 videokártyái is használhatók a Microsoft Windows XP operációs rendszerrel.

0

LSB tesztcsomag a Filesystem Hierarchy Standard 2.2-höz

2001. július 25. 22:04

[LinuxToday] Elkészült a Linux szabványcsomagban, az LSB-ben (Linux Standard Base) szereplő fájl- és könyvtárelhelyezési előíráshoz, az FHS (Filesystem Hierarchy Standard) 2.2-es verziójához az LSB tesztcsomag, amellyel megvizsgálható, hogy egy Linux rendszer mennyire felel meg az FHS 2.2 fájl előírásainak. A tesztcsomag fejlesztői még a hónap vége előtt szeretnék kiadni a csomag újabb változatát, ezért minden visszajelzést szívesen fogadnak az lsb-test@linuxbase.org címen. A teszt az összeállítók szerint körülbelül 20 perc alatt fut le, és mindegy 20 MB-nyi szabad helyet igényel a merevlemezen, a fájlok innen tölthetőek le.

0

COOLINK: mi van a háttérben?

2001. július 25. 14:43

Nemrégiben jelentek meg Magyarországon a Coolink márkenevű processzorhűtők. A termékek hátterét kutatva Magdó Csabával, a Kelly-Tech Kft. marketingvezetőjével beszélgettünk. A beszélgetésből többek között azt is megtudhattuk, hogy készülnek a processzorhűtők.

0

Windows XP: a Microsoft újabb szenátusi meghallgatás elé néz

2001. július 24. 16:45

[CBS] Az Egyesült Államok Szenátusa Igazságügyi Bizottságának egyik tagja, Charles Schumer szenátor mai sajtótájékoztatóján jelenti be, hogy újabb, a Microsoft monopolhelyzetét vizsgáló bizottsági meghallgatás kezdeményezését javasolja. Amint azt Schumer tegnap elmondta, kérelmezni fogja, hogy a cég által október végén megjelentetendő Windows XP operációs rendszert úgy alakítsák át, hogy a felhasználóknak lehetősége legyen a számukra megfelelő médialejátszó, valamint messenger szoftver megválasztására. Hozzátette még, hogy az államügyésztől kérni fogja az XP megjelentetésének megtiltását.

0

Kép az első SiS 735 chipkészletes alaplapról

2001. július 24. 15:53

[OCWorkBench, VIAHardware] A sokak által várt SiS 735 chipkészletes alaplapok csak lassan jelennek meg a nemzetközi piacon. Az első gyártó, melynek alaplapja már kapható a Távol-Keleten, a hazánkban aligha ismert PC CHIP. Íme egy nem túl jól sikerült kép a cég 830LR típusjelű AMD Athlon és Duron processzorokhoz szánt SiS 735 chipkészletre épülő lapjáról:

0

Az Asustek bemutatta P4T-F alaplapját Pentium 4 processzorokhoz

2001. július 24. 15:26

[x-bit labs] A tajvani Asustek bemutatta első Pentium 4 alaplapját, amely 4-rétegű nyomtatott áramköri lemezre készül. A korábbi 6-rétegű alaplapokhoz képest az áttervezett, 4-rétegű lapok akár 10-15 dollárral is olcsóbban gyárthatók, ami kedvező hatással van a kiskereskedelmi árra és a Pentium 4 rendszerek terjedésére is.

0

Hercules: a 3D Prophet III élt, él és élni fog

2001. július 24. 13:35

[Email] Nemrégiben számoltunk be arról, hogy egyes egyesült-államokbeli online boltoktól származó információk szerint a Hercules/Guillemot beszüntette a GeForce3 chipre épülő 3D Prophet III videokártya gyártását. A hír akkor teljes mértékben autentikusnak tűnt, hiszen a cég amerikai honlapjának fórumában röppent fel, és a cég részéről senki sem cáfolta, igaz, nem is erősítette meg.

0

Bemutató: Compaq iPAQ kéziszámítógép

2001. július 23. 15:27

A Számalk Disztribúció jóvoltából közel két hétig láthattunk vendégül egy Compaq iPAQ kéziszámítógépet, és az elmúlt napokban szerzett tapasztalatainkat szeretnénk megosztani olvasóinkkal.

0

Az ASUS mától szállítja A7V266 alaplapját

2001. július 23. 10:52

[Asustek] A tajvani Asustek a mai napon kezdte meg A7V266 típusú alaplapjának szállítását. Az A7V266 a VIA KT266 DDR chipkészletére épülő Socket A foglalattal ellátott alaplap, amely AMD Athlon és Duron processzorok fogadására alkalmas.

0

Magyar legenda: Azza 633X-AD Pro266 DDR alaplap tesztje

2001. július 22. 18:08

[Email] A RiO oldalaira felkerült egy, a hazánkban kevéssé ismert tajvani Pro Team Computer Corporation által gyártott Azza márkanév alatt futó alaplapot közelebbről szemügyre vételező cikk. A lap Pentium III processzorokat és DDR SDRAM modulokat támogat.

0

KDE-hírek: fejlesztői FAQ, a KDE 2.2 új nyomtatási alrendszeréről szóló előadás vázlata, módosuló KDE 2.2 ütemterv

2001. július 17. 22:28

[KDE News] Elkészült a KDE-s programokat készítő fejlesztőknek szánt KDE Developer FAQ. A gyakran feltett kérdések dokumentuma három nagyobb témakörben (általános kérdések, technikai kérdések és a hibakeresés) tartalmazza azt az általános tudnivalót, amelyről már nem szokás beszélni a fejlesztői levlistákon. Az FAQ-ban szívesen olvasandó további kérdéseket ezen az email-címen várják, aki pedig elég bölcsességet érez az FAQ bővítésére, javítására vagy a szerkesztésben tudna segíteni, az ezeken a címeken jelentkezhet.

0

Domain-vita: a MySQL AB szerint a NuSphere jogtalanul használja a www.mysql.org címet

2001. július 16. 14:16

[LinuxPR, MySQL AB] Kényes ügy van kibontakozóban az egyik legnépszerűbb GPL-es SQL adatbázisszerver kifejlesztője, a MySQL AB és a MySQL adatbáziskezelőhöz kereskedelmi szolgáltatásokat, terméktámogatást, oktatást, továbbfejlesztett szoftvercsomagokat nyújtó NuSphere Corporation, a Progress Software Corporation (NASDAQ: PRGS) leányvállalata között.

0

SuSE Linux 7.2 Professional installálása

2001. július 15. 18:41

A nemrég megjelent magyar nyelvű, legújabb SuSe Linux Professional változatának installálását követjük végig e cikkben, melyben rengeteg kép segíti a tájékozódást. A cikk segítségével fel tudunk telepíteni egy alaprendszert, amelyet azután már a kedvünkre alakíthatunk.

0

A Caldera licencelési ügye folytatódik: a Red Hat nem fog Microsoft-stílusú licencelési modellt bevezetni

2001. július 10. 14:01

[Silicon.com, LinuxToday] A Caldera International kb. két hete jelentette be, hogy változni fog a Caldera OpenLinux licencelése, a vásárlóknak minden egyes telepített rendszerhez licencszerződéssel kell rendelkezniük. Az elmúlt héten a cég kiszivárogtatta, hogy magánszemélyek számára, nem kereskedelmi felhasználásra, ingyenesen lesz letölthető az OpenLinux, de a licencelési stratégián nem változtattak. A vállalat szerint egyébként előbb-utóbb -- akár csak a józan eszükre hallgatva -- más linuxos cégek is követni fogják a Caldera International példáját.

0

Letölthető a GeForce Tweak Utility v3.04

2001. július 10. 12:44

[Guru3D] A Guru3D programozói kiadták a népszerű, NVIDIA GeForce chipes kártyák finomhangolására szolgáló GeForce Tweak Utility legújabb verzióját. A v3.04 a következő újdonságokkal és javításokkal szolgál:

0

Új .NET van születőben -- elindult a Mono és a DotGNU projekt

2001. július 9. 21:11

[FSF, LinuxToday, Ximian] A Szabad Szoftver Alapítvány ma sajtóközleményt tett közzé arról, hogy támogatja a Mono és a DotGNU projektet, amelyek a Microsoft .NET rendszerének szabad szoftvereken alapuló alternatíváját fogják képezni. Richard M. Stallman, a GNU projekt elindítója, a Szabad Szoftver Alapítvány elnöke elmondta, hogy a Mono és DotGNU remélhetőleg jó alternatíva lesz a .NET számára, olyan alternatíva, amely tiszteletben tartja a szabadságot, és nem fürkészi ki titkainkat. A Mono és a DotGNU internettel vagy anélkül, az általunk választott szerverek használatával is működtethető lesz.

0

ELSA GLADIAC 920 - a revíziók nyomában

2001. július 7. 20:28

E cikkünkben a címben említett kártya bemutatásán túl annak igyekszünk utánajárni, hogy vajon valóban hibásnak tekinthető-e az NVIDIA GeForce3 chip A3-as revíziója. Egy kis extraként pedig szemet gyönyörködtető képeket és videókat is felvonultatunk.

0

Új MSI BIOS fájlok a K7T sorozathoz

2001. július 6. 16:52

[VIAHardware] A Micro-Star International új BIOS image fájlokat (ver. 2.8) adott ki népszerű KT133/133A chipkészletes K7T alaplapcsaládjához. Az új BIOS telepítése után elméletileg már nem kell a 3DMark 2001 rendszeres lefagyásától tartania a felhasználónak. Ezen túlmenően pedig egyedi, lapspecifikus problémákat is orvosoltak az MSI szoftverfejlesztői.

0

Legutóbbi szavazásunk végeredménye - győzött a megszokás

2001. július 3. 22:35

Kissé rendhagyó szavazásunkban azt igyekeztünk felmérni, hogy szerintetek miként ejtendő magyar nyelven a webcímek megadásánál használatos, a World Wide Web rövidítéseként rögzült www. A kérdés felvetésének apropóját a médiában és nyelvész berkekben nemrégiben lezajlott vita adta, melynek során néhány új javaslat is felmerült. A kérdésre összesen 2150-en adtatok választ, és végül a következő eredmény született:

0

Mostantól elérhető a HWSW-n korábban megjelent összes hír

2001. július 3. 17:57

Egy régi adósságunkat törlesztjük azzal, hogy elindítjuk hírarchívum szolgáltatásunkat. Olvasóink közül sokan teljesen jogosan vetették szemünkre korábban, hogy a HWSW hírei csak két hónapra visszamenőleg voltak visszakereshetőek. E héttől kezdve azonban már lehetőség van az eddig oldalunkon megjelent 10 000-nél is több hír havi és rovatonkénti bontásban való böngészésére.