Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Új .NET van születőben -- elindult a Mono és a DotGNU projekt

roberto, 2001. július 09. 21:11
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

[FSF, LinuxToday, Ximian] A Szabad Szoftver Alapítvány ma sajtóközleményt tett közzé arról, hogy támogatja a Mono és a DotGNU projektet, amelyek a Microsoft .NET rendszerének szabad szoftvereken alapuló alternatíváját fogják képezni. Richard M. Stallman, a GNU projekt elindítója, a Szabad Szoftver Alapítvány elnöke elmondta, hogy a Mono és DotGNU remélhetőleg jó alternatíva lesz a .NET számára, olyan alternatíva, amely tiszteletben tartja a szabadságot, és nem fürkészi ki titkainkat. A Mono és a DotGNU internettel vagy anélkül, az általunk választott szerverek használatával is működtethető lesz.

GNU[FSF, LinuxToday, Ximian] A Szabad Szoftver Alapítvány ma sajtóközleményt tett közzé arról, hogy támogatja a Mono és a DotGNU projektet, amelyek a Microsoft .NET rendszerének szabad szoftvereken alapuló alternatíváját fogják képezni. Richard M. Stallman, a GNU projekt elindítója, a Szabad Szoftver Alapítvány elnöke elmondta, hogy a Mono és DotGNU remélhetőleg jó alternatíva lesz a .NET számára, olyan alternatíva, amely tiszteletben tartja a szabadságot, és nem fürkészi ki titkainkat. A Mono és a DotGNU internettel vagy anélkül, az általunk választott szerverek használatával is működtethető lesz.

A DotGNU projekt egy közösségi kezdeményezés, amelyet a decentralizált szolgáltatásokat és azonosítási mechanizmusokat nyújtó szabad szoftverek fejlesztésére hoztak létre. A DotGNU projekt vezetője David Sugar, a Bayonne (the GNU telephony system) programcsomag fejlesztője. Sugar elmondta, hogy DotGNU nem centralizált rendszer lesz, és nincs is semmiféle technológiai indok arra, hogy minden egyetlen szolgáltató kezében összpontosuljon. A DotGNU képes lesz az egyéni, kisvállalati, nagyvállalati, sőt a kormányzati igények kielégítésére is. A DotGNU honlapja a savannah.gnu.org-on található.

XimianA másik projekt, amelyről az elmúlt héten már kiszivárgott némi információ, a Mono Projekt, ennek elindításában a Ximian nagy szerepet játszott. A Mono olyan közösségi kezdeményezés, amely a Microsoft .NET fejlesztői platform GNU/Linux-alapú elkészítését tűzte ki célul. A projekt kulcsfontosságú eszközöket fog kifejleszteni, például a C# fordítót. A projekt eredményeképp a fejlesztők Windowson, illetve bármilyen Mono-t támogató platformon futtatható .NET-es programok írására lesznek képesek, beleértve a GNU/Linuxot és az egyéb, a Microsoft által már csak elvből sem támogatott platformokat. A Mono projektet a Ximian fogja vezetni, a projekt webhelyének címe: www.ximian.com/mono/.

Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.