Szerző: Vörös Péter

2001. július 9. 14:30

Az IBM az jövőben a nagy méretű LCD kijelzőkre fogja specializálni magát

[CNET] Az IBM múlt héten Tokióban jelentette be, hogy együtt fog működni a tajvani Chi Mei Optoelectronics-szal nagy méretű, lapos LCD kijelzők fejlesztése és gyártása terén. A megállapodás pénzügyi részletei és feltételei nem láttak napvilágot. A Chi Mei-ügylet annak a 12 éves Toshiba-IBM közös vállalatnak (Display Technologies) lép a helyébe, amelyen belül a japán és az amerikai óriás különféle méretű LCD kijelzőket gyártott. A Display Technologies-nél a felek megosztoztak a költségeken és a bevételeken. A közös vállalat augusztus végén fejezi be működését.

A Display Technologies az LCD-piac egyik korai vezetője volt, a két cég azért döntött a szétválás mellett, mert az idő múltával eltérő célok kerültek előtérbe Japánban és az USA-ban. Barry Young, a DisplaySearch egyik elemzője szerint " a két cég eltérő irányba halad [...] az LCD kijelzők zuhanó árai mellett egyre nehezebb nyereséget elérni ezen a piacon, és mindenki új piacok után néz [...] ebben az esetben a Toshiba és az IBM más piacokat szemelt ki."

A két cég hivatalos közleményéből is ez derült ki: a Toshiba úgy fejleszti tovább ezen üzletágát, hogy a közepes és kisméretű LCD-kre fog összpontosítani (pl. kéziszámítógépek és mobiltelefonok), míg az IBM a kifejezetten nagyméretű, nagy felbontású PC LCD kijelzők gyártását szorgalmazza. A két cég ennek megfelelően osztja fel a Display Technologies eszközeit: a közepes és kisméretű gyártósorokat a Toshiba örökli, míg a cég fennmaradó része az IBM nagy kijelzőket gyártó részlegének leányvállalata lesz.

A Chi Mei úgy kerül a képbe, hogy a tajvani cég megvásárolja az IBM-től a Display Technologies fejlesztői és termelési eszközeit, míg az LCD-k gyártásához szükséges szellemi tulajdont az IBM-től fogja licencelni.

Február végén a Toshiba bejelentette, hogy a cég a Matsushitával együttműködve hoz létre egy szingapúri vállalatot kéziszámítógépekhez és mobiltelefonokhoz használatos LCD-k gyártására. A termelés 2002 júliusában indul be.

Az IBM június végén dobta piacra a T220-as LCD lapos kijelzőt, amelynek átmérője 22,2" és több, mint 9 millió pixeles. A T220 a jelenlegi LCD-khez képest 12-szeres részletfinomságot nyújt, ára azonban egyelőre 22.000$.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról