dev archívum - 2001 szeptember

2001
szeptember

0

PowerDVD javítócsomag WindowsXP-hez és ATi kártyákhoz

2001. szeptember 28. 13:26

A Warp2Search most a leggyorsabb: hozzájutottak a PowerDVD 3.0 szoftveres DVD-lejátszó program legutolsó buildjéhez. A 905-ös verzióra frissítő csomag 5,1 MB méretű, és a következő frissítéseket tartalmazza:

0

Százötven órányi közmunkára ítélték az Anna Kurnyikova-vírus szerzőjét

2001. szeptember 28. 10:39

[The Register] A korábban komoly riadalmat okozó e-mail féreg, az Anna Kurnyikova-vírus szerzőjének ügyében tegnap hoztak ítéletet a hollandiai Leeuwarden bíróságán. A húszéves Jan de Wit még szeptember elején elismerte, hogy ő írta Visual Basicben az e-mail üzeneteken keresztül terjedő vírust, ám hozzátette, hogy annak megírásával nem állt szándékában bárkinek is kárt okozni. Védői a vádak elejtését kérték a bíróságtól, hiszen -- mint mondták -- a vírus csupán csekély károkat okozott.

0

Megjelent a Linux Mandrake 8.1-es verziója

2001. szeptember 27. 22:27

[MandrakeSoft] A francia MandrakeSoft ma jelentette be a Linux Mandrake legújabb, 8.1-es verzióját. A cég önbizalomtól duzzadó sajtóanyagaiban a friss disztribúciót a Microsoft Windows és a Macintosh operációs rendszerek legújabb alternatívájaként emlegetik, amely az összes szükséges dolgot biztosítja úgy az üzleti, mint az otthoni felhasználók számára.

0

Angol legenda: interjú a Trolltech elnökével, Eirik Enggel

2001. szeptember 26. 22:17

[KDE News] A KDE-programozók és a KDE iránt érdeklődők számára különösen izgalmas lehet a KDE webhelyén nemrég megjelent interjú. A szöveg még nem teljes, újabb rész vagy részek várhatóak, de már a most olvasható kérdésekből és válaszokból is sok mindent megtudhatunk a norvég Trolltechről, amely a KDE alapjául szolgáló Qt lib fejlesztője.

0

ATi Radeon béta meghajtóprogramok

2001. szeptember 25. 21:59

A Maximum Reboot oldaláról elérhetőek az ATi Radeon kártyák legfrissebb meghajtóprogramjának buildjei, természetesen mindennemű támogatás nélkül.

0

Új integrált fejlesztőkörnyezet a Sun Microsystems-től: Forte for Java 3.0

2001. szeptember 24. 18:20

[Sun] A Sun Microsystems az elmúlt héten jelentette be a Forte for Java 3.0-át. A Sun új IDE-je nagymértékben leegyszerűsíti a Java 2 Enterprise Edition technológiákat -- például az Enterprise JavaBeans-t -- használó alkalmazások fejlesztését. A bejelentéssel együtt a vállalat hét modullal járul hozzá a NetBeans.org -on futó projekthez, tovább erősítve ezzel a NetBeans pozícióját, maga a Forte for Java is NetBeans-alapú.

0

Limitált turbó

2001. szeptember 23. 16:14

Az MSI legszínesebb alaplapja vendégeskedett nálunk az elmúlt hetekben. A tesztet elolvasva ti is megállapíthatjátok, hogy még mindig igaz a régi mondás: nem a külcsín a lényeg, hanem a belbecs. Továbbá az is leszűrhető, hogy nem csak a chipset, hanem az alaplap (BIOS) maga is nagyban befolyásolja a teljesítményt. És a márkanév sem garantál semmit...

0

Memóriaháború a Mátrixban

2001. szeptember 22. 18:34

A memóriaháború gyökerei egészen 1984-ig nyúlnak vissza, amikor a Scientific American magazin (itthon Tudomány néven volt kapható) egy érdekes, elgondolkodtató cikket közölt A. K. Dewdney tollából.

0

Nagyobb kapacitású hang- és multimédia-átvitel a mobiltelefonon

2001. szeptember 21. 10:20

[email] A Siemens ICM (mobil információ és kommunikáció) ágazata és néhány mobiltelefongyártó, az Ericsson, a Nokia és az Effnet együtt tesztelték az új ROHC átviteli protokollt a Siemens egyik nagybritanniai kutató- és fejlesztőközpontjában, a Roke Manor Research Ltd. laboratóriumaiban.

0

Ma indul a RiO nyereményjátékának második fordulója

2001. szeptember 20. 21:01

Az első forduló lezárultával a RiO szerkesztői ma indítják utjára a nagyszabású MSI-nyereményjáték második fordulóját. A játékszabályok nem változtak: az MSI-vel és a RiO-val kapcsolatos kérdésekre kell helyesen válaszolni. Íme egy kis ízelítő a beharangozóból:

0

Új BIOS jelent meg az Asustek A7A266 alaplapjához

2001. szeptember 20. 18:17

Az ASUS új BIOS-t adott ki ALiMAGiK chipkészletes A7A266 alaplapjához. Hogy pontosan milyen javítások történtek, a 1007 verziószámú BIOS eme véglegesnek számító változatában, arról nincs információnk.

0

Várhatóan a Microsoftnak is szállítási nehézségei lesznek az Xbox konzol bevezetésekor

2001. szeptember 20. 11:10

[Yahoo] Amint az ismert, a PlayStation 2 tavalyi premierje idején a Sonynak komoly gondjai akadtak a rendkívüli vásárlói igények kielégítésével. Akkor a játékkonzol piacra dobásának napján, illetőleg az azt követő hónapokban a japán híradástechnikai óriás képtelen volt teljesíteni a megrendeléseket, ami jelentős presztízsveszteséget okozott a cégnek.

0

Glide és OpenGL Windows XP alatt, az új 3dfx meghajtók segítségével

2001. szeptember 19. 10:55

Az Electic Tech új, Windows XP kompatibilis 3dfx meghajtókat tett közzé. A Voodoo3 (2000/3000/3500) és Voodoo4/5 kártyákat támogató driverek a hírek szerint Glide és OpenGL támogatást is biztosítanak a Microsoft hamarosan megjelenő operációs rendszeréhez.

0

Hivatalos bejelentés még nem történt, de már letölthető a Linux Mandrake 8.1 RC1

2001. szeptember 18. 23:57

[pclinuxonline] Megjelent a Linux Mandrake következő verziójának első kiadásra jelölt (RC1) változata. A Raklet nevű 8.1-es Mandrake a hírek szerint folytatja elődjeinek hagyományát, még több felhasználóbarát eszközt nyújt, miközben a rendszer a linuxos világ legfrissebb programverzióiból épül föl (néhol bizony ez nem túl előnyös). A 8.1 RC1 hivatalos bejelentése még nem történt meg, de a tükrökön már itt-ott felbukkantak az ISO fájlok. A tükrök listája itt található, a carroll.cac.psu.edu szerverről például már letölthető a 8.1-es béták utáni, de még a kiadás előtti változata.

0

Magyar legenda: Wolfenstein Multiplayer Test teszteredmények

2001. szeptember 18. 03:39

Tessier monumentális tesztjeit már ismerhetik a kedves olvasók, sok-sok grafikon és teszteredmény, ez az ami az olvasónak kell! A SavageGamers oldalain most ismét olvashatunk egy tesztet, ez azonban kicsit kilóg a többi közül: csupán egyetlen oldal. Ettől függetlenül érdemes megnézni.

0

Régi kernelek (2.0.x, 2.2.x) újabb verziói a láthatáron

2001. szeptember 17. 01:39

A kereskedelmi szoftverek világában a fejlesztők számára elképzelhetetlen egy új szoftververzió kiadása után ugyanannak a programnak a régebbi verzióival való bíbelődés. A kernel iránt érdeklődők azonban ilyen jelenséggel is találkozhatnak. Noha a kernel kurrens ága a 2.4.x, a régi verziók még mindig élnek, készül a a kettővel ezelőtti sorozat újabb darabja, és az előző rendszermagcsalád, a 2.2.x-es sem halt még ki.

0

Intel i845: olcsó húsnak híg a leve?

2001. szeptember 13. 16:46

Nyilvánvaló, hogy a PC133 SDRAM nem képes kielégíteni a Pentium 4 hatalmas adatéhségét, a kérdés csak az, hogy mennyire befolyásolja ez a rendszer teljesítményét. Egy MSI 845 Pro2 alaplap segítségével jártunk utána...

0

DirectX 8-as KYRO I/II meghajtóprogramok -- egyelőre Windows 9x alá

2001. szeptember 11. 01:24

Megjelent végre az első fecske, itt a már régóta várt DirectX 8-as KYRO meghajtóprogram! Egyelőre csak Win9x alá érhető el, de várhatóan pár órán belül követi a Windows 2000/NT esetleg XP verzió is. Így is jóformán csak egy szemfüles KYRO felhasználó leleményességét dicséri a felfedezés, hivatalosan még sehol sem szerepel a meghajtóprogram.

0

Támogatók helyett csak a kérdőjelek gyűlnek a HP-Compaq ügylet mögött

2001. szeptember 10. 19:04

[The Wall Street Journal] A két érintett cég vezérigazgatója egy hete jelentette be, hogy a Hewlett-Packard részvénycsere-ügylet keretében felvásárolja a Compaqot. A hírre mind a tőzsde, mind pedig a befektetők igen ellenségesen reagáltak, aminek következtében a két cég piaci értéke a múlt hét során 13 milliárd dollárral csökkent. És annak ellenére, hogy Fiorina és Capellas a múlt héten 40 befektetői csoporttal találkozott annak érdekében, hogy meggyőzze őket a javasolt egyesülés előnyeiről, az ellenérzés nem látszik enyhülni.

0

Hétvégi jegyzet: Echelon, avagy féltve őrzött titkaink

2001. szeptember 9. 23:39

Az Európa Parlament hivatalosan is elismerte az angolszász szövetségesek által üzemeltetett Echelon nevű globális kémrendszer létezését. A hidegháborúnak vége, eljött az információs háború kora. A módszerek hasonlóak, csak az eszközök változtak meg azóta.

0

Pentium 4: egyről a kettőre

2001. szeptember 7. 15:32

Rövid ideig szerkesztőségünkben vendégeskedett egy 2 GHz-en futó Pentium 4 processzorra épülő számítógép, így alkalmunk nyílott arra, hogy -- ha felületesen is, de -- megvizsgálhassuk, mit várhatunk az Intel 32 bites processzorainak leggyorsabbikától, és hogy egyáltalán hány megahertz is egy megahertz.

0

Angol legenda: hogyan álljunk át XFS fájlrendszerre?

2001. szeptember 7. 01:24

[DebianPlanet] A DebianPlaneten jelent meg egy kétsoros, rövid hír, amely arról tájékoztatja az olvasókat, hogy néhány napja olvasható a hálón egy tömör leírás arról, hogyan állhatunk át Linuxunkkal az SGI IRIX operációs rendszereken is használt XFS nevű naplózó fájlrendszerre. Az angol nyelvű útmutató a www.teknospy.com -on olvasható.

0

A Gigabyte új Pentium 4 alaplapja hat nyelven beszél

2001. szeptember 6. 11:08

A világ legnagyobb alaplapgyártói között jegyzett tajvani Gigabyte tegnap bejelentette új Pentium 4 alaplapját, amely a GA-8ITXR nevet kapta. A Socket478 processzorfoglalatot tartalmazó alaplap az i850 chipkészletre épül és Rambus DRAM memóriát fogad.

0

Megjelent és letölthető a Max Payne játszható demója

2001. szeptember 5. 23:53

[NVNews] Amint azt a 3D Realms fejlesztőcsapata ígérte, röviddel a teljes játék kiadása után végre elkészült a rendkívül népszerű, külső nézetű akciójáték játszható demója. A program futtatásához elengedhetetlen minimális hardverigény a következő:

0

Egy KYRO II chipes videokártya: Videologic Vivid!XS

2001. szeptember 5. 23:51

A neten több forrásból is olvashattunk már tesztet KYRO I vagy II grafikus chippel szerelt kártyákról, de sokan még mindig nem tudják, mire is képes az általuk képviselt PowerVR3 technológia és a KYRO II-re épülő Videologic Vivid!XS videokártya.

0

Megjelent a GNOME 1.4.1 második bétája

2001. szeptember 5. 19:11

[LinuxToday] Elkészült a GNOME 1.4.1-es verziójának újabb bétája. A friss forráskódcsomagok az ftp.gnome-org -ról tölthetőek le. A változások (kivonatolt, de így is tekintélyes) listája a LinuxToday-en közzétett bejelentésben olvasható, amelyből kiderül, hogy a hibajavításokon túl frissültek a programok fordításai és dokumentációi is.

0

Magyar legenda: C64 -- kőkemény retro

2001. szeptember 5. 13:15

A mai számítógépjátékosok között valószínű nincs olyan, akinek ne lett volna annak idején Commodore 64-es masinája. A HC.Gameres Dravennek mindenesetre volt, és egy hosszabb cikkben emlékezik a régi időkre...

0

Megjelent a Java Programming with Oracle SQLJ című könyv

2001. szeptember 4. 13:43

[Oreilly.com] Jason Price az Oracle SQLJ segítségével történő Java programozást mutatja be ebben az átfogó, 398 oldalas kötetben. A szerző jelenleg az Oracle alkalmazásában áll, termékmenedzser beosztásban. Az Oracle jónéhány termékének elkészítésében közreműködött, mint például az adatbázis-szerver, az alkalmazás-szerver vagy néhány CRM alkalmazás, mostani munkahelye előtt pedig Londonban, a Logica PLC cégnél dolgozott konzulensként.

0

Nyilvános SDK-t jelentet meg grafikus chipjeihez a PowerVR Technologies

2001. szeptember 3. 18:26

[ParaKnowYa] A játékok és alkalmazások optimalizálásához szükséges fejlesztői segítséget a PowerVR eddig csak és kizárólag regisztrált fejlesztők számára biztosította SDK (software development kit) formájában. Az ebben szereplő anyagok természetesen NDA (non disclosure aggrement) alá tartoztak, melyet meglehetősen szigorúan is vett a PowerVR.

0

Megjelent a Java & XML könyv második kiadása

2001. szeptember 3. 14:31

[Oreilly.com] Brett McLaughlin Java & XML című 528 oldalas könyve már a második kiadást érte meg. A szerző azt ígéri, hogy a valódi életből vett példákra nyújt megoldást a munkában.

0

Itt a DivX következő verziója

2001. szeptember 1. 21:32

Na nem kell nagy verziószámugrásra gondolni, csupán egyetlen századdal, 4.01-re javították a srácok.

0

Újabb béta VIA 4-in-1 csomag jelent meg

2001. szeptember 1. 18:20

...mely mint mindig, most is a VIAHardware oldaláról érhető el elsőként. A 4.33-as verziójú telepítőcsomag béta, így telepítése csak vállakozó kedvű felhasználóknak javasolt.

0

Angol legenda: interjú az NVIDIA elnök-vezérigazgatójával

2001. szeptember 1. 17:32

A CNET riporterének sikerült mikrofonvégre kapnia Jen-Hsun Huangot, a világ talán egyik legdinamikusabban fejlődő cégének, a grafikus piac jelentős részét birtokló NVIDIA-nak elnök-vezérigazgatóját. Az interjú természetesen nem a szokásos kérdésekből áll, nem tudunk meg belőle sokat a cég következő generációs chipjeiről, sem arról, hogy Huang miként is vélekedik az ATI nemrégiben bejelentett videokártyáiról, ám ennek ellenére, úgy gondolom, a beszélgetés átirata rendkívül informatív olvasmány. Ennek illusztrálására álljon itt egy kérdés-válasz páros: