:

Szerző: Barna József

2001. július 3. 19:12

Magyar legenda: 5 DVD-meghajtó tesztje

A RiO oldalára felkerült a hazánkban kapható DVD-meghajtókat szemléző tesztsorozat második része. Az első rész elméleti bevezetője után e cikkben két Ricoh és ASUS, valamint egy Panasonic IDE csatlófelületre illeszkedő meghajtó kerül terítékre. Ízelítőül álljon itt egy részlet a bevezetőből:
A DVD teszteket két különböző lemezzel végeztük, a Csinibabával, illetve a Mátrixszal. Ennek az az oka, hogy [míg] a Csinibaba a maga 4 GB-jával egy egyrétegű DVD-re is ráfért, addig a Mátrixnak egy kétrétegű lemezre volt szüksége. A DVD paraméterek vizsgálatához a DVD Speed 99 0.2 beta verzióját hívtuk segítségül. A mérési adatok jól tükrözik a lemezek fizikai sajátosságait: a Csinibaba film estében a lehetséges maximális olvasási sebesség folyamatosan nőtt, addig a Mátrixnál - körülbelül a film közepénél - volt egy maximum, előtte és utána csökkent a sebesség. (Ez annak köszönhető, hogy kétrétegű lemezek esetén az első réteg folytatását a 2. rétegen kívülről befelé írják. Ennek a technikának a neve Opposite Track Path - ellentétes nyomvonal.

A CD-olvasási jellemzőket az előző CD-RW tesztjeinkben használt CD-kel és mérőprogrammal (CD Speed 99) végeztük a korábban bemutatott szempontok alapján.

A teljes teszt itt olvasható.

A felhő alapú szolgáltatások, a konténer alapú futtatókörnyezetek és a microservice architektúrára épülő alkalmazásfejlesztés bizony feladják a leckét, ha a régebbi, monolitikus rendszerekhez kell hozzákapcsolni az újdonságokat. Összeszedtük, mire érdemes figyelni tervezés és megvalósítás során.

a címlapról