dev archívum - 2001 május

2001
május

0

Az Opera megjelentette a Mac-es verzió első béta változatát

2001. május 30. 14:49

A norvég Opera Software tegnap bejelentette azt, hogy megjelentették az Opera böngésző Mac-es változatának első béta változatát. A szoftver PowerPC Mac OS 7.5 ill. magasabb verziójú operációs rendszeren fut ill. a Mac OS X alatt Classic módban.

0

Új ASUS BIOS file-ok

2001. május 29. 19:15

[AMDZone] Az ASUS Deutschland oldalain új BIOS image file-ok jelentek meg az ASUS A7A266 (ver. 1005 - 04), A7V133 (ver. 1004 - 003-C) valamint A7V (ver. 1008 - 001-D) típusjelű alaplapjaihoz. Mindegyik BIOS béta verzió, és az esetleges javításokról sem áll rendelkezésünkre semmiféle információ. Ezért mindenki csupán a saját felelősségére használja a fájlokat.

0

NVIDIA Crush: jön, lát, győz?

2001. május 29. 13:01

A tajvani Comutex kiállítás talán legnagyobb durranása lehet az NVIDIA Crush chipkészlet bejelentése.

0

Viharfelhők az Xbox felett

2001. május 28. 19:21

[TechTV, GameSpot, Xbox.com] A Microsoft a Los Angeles-i E3 (Electronic Entertainment Expo) kiállításon mutatta be először az érdeklődő publikum és az újságírók népes serege előtt a cég által rekordösszegű reklámkampány keretében már agyonajnározott Xbox játékkonzolját. A bemutató show amolyan amerikai módra kissé idétlen, és amolyan microsoftos módra némileg döcögős volt. A showman, Robbie Bach, a Microsoft Xboxért felelős termékigazgatója (képünkön) , komoly problémamegoldó rutinról téve tanúbizonyságot a fantasztikus és remek jelzők halmozásával percentként átlagosan ötször-tízszer méltatta a terméket és az Xbox-csapat rátermettségét - ezzel igyekezve a néha-néha felmerülő bakikról elterelni az információra éhes közönség figyelmét.

0

NVIDIA GeForce3

2001. május 28. 16:31

Az NVIDIA legújabb videochipjére épülő Leadtek WinFast GeForce3 kártyát egy 1,2 GHz AMD Athlon processzorral és 128 MByte DDR SDRAM memóriával szerelt konfigurációban teszteltük.

0

Qt-hírek: elkészült BeOS és MacOS portolás és megjelent a 3.0 béta

2001. május 23. 00:42

[Trolltech, LinuxToday, KDE News] Több fontos dolog is történt a Qt lib körül az elmúlt napokban. A KDE News arról számolt be, hogy elkészült a KDE alapját (is) képező lib portolása a MacOS 9/X-es rendszerekre, a Trolltech Qt/Mac hivatalos kiadása ezen a nyáron várható, a Qt/Mac demót innen tölthetik le az érdeklődők, a Trolltech hivatalos bejelentése pedig itt olvasható. A Qt szabad verziójából elkészült a BeOS-on futó 2.3.0-ás változat, ahogy azt a KDE News-on hivatkozott képek is mutatják.

0

Az univerzális forráskódkonfiguráló új verziója: Autoconf 2.50

2001. május 21. 21:22

[LinuxProgramming] Az Autoconf csomagon dolgozó fejlesztők a bejelentő email szerint büszkén és igencsak megkönnyebbülve adták ki az Autoconf friss, 2.50-es verzióját, amelyben lényeges változások történtek az egyszerűbb interfész és a felhasználóbarát makrók biztosítása érdekében. A letöltéshez szükséghez információk és a NEWS fájl kivonata a LinuxProgramming oldalán érhető el.

0

Vízhűtéshez áramlásjelző

2001. május 20. 21:31

Minden vízhűtés kötelező tartozéka kéne, hogy legyen egy olyan védelem, ami leállítja gépünket, ha leáll a pumpa vagy egyéb okból megreked a folyadék áramlása. A legtöbben ilyenkor az elektronikát hívják segítségül, de - mint mindig, mindenre - vannak alternatívák, melyek néha egyszerűbbek.

0

NVIDIA pletykák: az Xboxtól a GeForce 10-ig

2001. május 20. 16:10

[The Register, Beyond3D] Az utóbbi időben számos érdekes információ látott napvilágot a világhálón az NVIDIA jelenlegi és eljövendő grafikus chipjeivel kapcsolatban. Ezek közül feltétlenül említésre érdemes a Beyond3D fórumában publikált rövid kivonat, mely az NVIDIA termékfejlesztésért felelős alelnökével az E3 kiállításon lefolytatott beszélgetés legfontosabb tanulságait foglalja össze. Ebből a következő tényszerűnek tűnő adatokat emelnénk ki:

0

A BEA Systems a várakozásokat meghaladó eredményekkel zárt első negyedévét

2001. május 18. 08:01

[Bloomberg] A BEA Systems e-kereskedelmi szoftvereket készítő vállalat, az első pénzügyi negyedéves nyeresége (az egyszeri költségeket figyelmen kívül hagyva) 35,9 millió $ (részvényenként 8 cent), ez jelentős javulás az egy évvel korábbi hasonló időszakban elért 12,4 millió $-ral (részvényenként 3 centtel) szemben és a First Call által reprezentált elemzők várakozásainál is részvényenként 1 centtel jobb eredmény. Az április 30-ával zárult negyedévben a cég forgalma 257,2 millió $ volt, szemben a tavalyi első negyedéves 153,7 millió $-ral, ez 67%-os (!!) forgalom növekedés.

0

A konzolháború folytatódik: a PlayStation 2 immár internetezésre is alkalmas

2001. május 16. 09:37

[CNN] A Sony és az AOL Time Warner tegnap jelentette be, hogy megállapodást kötöttek, melynek értelmében a PlayStation 2 internetezésre felkészített új változata az AOL hálózatán keresztül lesz alkalmas online játékra, netböngészésre, e-mailek küldésére és csevegésre. Az elsősorban az észak-amerikai régiót érintő nem kizárólagos partnerségi megállapodást feltehetően továbbiak fogják követni.

0

Bezár az Eazel, a Nautilus hálózati munkakörnyezet fejlesztője

2001. május 16. 09:21

[LinuxToday] Néhány napja már lehetett pletykákat hallani arról, hogy az Eazel nehéz helyzetben van, esetleg be is fog zárni. Tegnap kiderült, hogy a hír igaz. Bár az elmúlt hat hónapban az Eazel munkatársai fáradhatatlanul dolgoztak azon, hogy biztos pénzügyi alapot teremtsenek a cég számára, ezt azonban a hightech-piaci helyzet nem tette lehetővé.

0

Ximian: megjelent a linuxos Outlook, vagyis az Evolution újabb (0.10) fejlesztői verziója

2001. május 14. 19:38

[Ximian] A Gnome-os levelező, naptár és címjegyzék-alkalmazás újabb fejlesztői változata jelent meg néhány napja. A programban rengeteg apróbb változás történt ezek részletes listája itt olvasható el. Az Evolution a Ximian Red Carpet nevű szoftverkezelőjén keresztül is letölthető, de forrásban is begyűjthetjük erről a címről.

0

Az AMD bejelentette Athlon 4 processzorának mobil változatát

2001. május 14. 11:48

Az AMD a mai napon bejelentette mobil Athlon 4 processzorát, amely a Palomino magon alapul. Az utóbbi időben nagyon sokat foglalkoztunk az AMD új processzormagjával, számos pletyka, biztos forrásból származó információ és találgatás látott napvilágot a Palominoval kapcsolatban, de ma végre fény derül a részletekre.

0

Ximian Setup Tools 0.4.0 -- keresztplatformos beállítóprogram-csomag

2001. május 14. 00:46

[Ximian] A Ximian bejelentette Linuxon és egyéb Unixokon futó keresztplatformos konfigurációs eszközének újabb fejlesztői változatát. A csomag frontendből és backendből áll, ez utóbbi ismeri, írja és olvassa a konfigurációs fájlokat. A Ximian Setup Tools nem hoz létre konfigurációs adatbázist a rendszeren, a meglévő, hagyományos fájlokat módosítja, így nem kell lemondani a más beállítóprogrammal vagy a kézzel végzett piszkálgatásról sem. A szoftver innen vagy innen tölthető le.

0

A Sun szoftver és szolgáltatási szövetséget jelentett be

2001. május 11. 00:28

[CNET] A Sun bejelentette, hogy együttműködik a szoftvergyártó i2 Technologieszel és az iPlanettel olyan szoftvercsomagok elkészítésében, amelyek révén a vállalatok jobban tudják kezelni azt, hogy hogyan értékesítik és szállítják termékeiket az ügyfeleiknek. A megállapodás értelmében az Sun az i2 ügyfélkapcsolat-kezelési (customer relationship management, CRM) és az iPlanet számlázási szoftverét integrálja a Sun Java fejlesztési szoftverével.

0

Új ALiMAGiK 1 revízió és néhány új chipkészlet az ALi-tól

2001. május 10. 14:00

[Aces Hardware] Jó hír az ALiMAGiK 1 chipkészletes alaplapok (pl. ASUS A7A266) tulajdonosainak, hogy alaplapjuk tökéletesen használható lesz az AMD júniusra várt új asztali processzoraival. Legrosszabb esetben is csak egy BIOS-frissítésre lesz szükség.

0

Új béta BIOS ABIT KT7A(-RAID) alaplapokhoz

2001. május 9. 16:56

[AMDZone] Az ABIT egy béta BIOS-frissítést (ver. ZTb01) tett közzé népszerű KT7A(-RAID) típusjelű VIA KT133A chipkészletre épülő alaplapjához. Az új image fájl a következő javításokat tartalmazza:

0

Célegyenesben a Linux-szabvány: LSB 0.9

2001. május 9. 09:42

[LinuxToday, CNet] Nemsokára elkészül a régóta vágyott Linux-szabvány, az LSB munkacsoport közzétette a 0.9-es verziót, amelyhez 30 napig, tehát június 6-ig mindenki beküldhet megjegyzéseket, azután az anyag át fog kerülni a Free Standards Group-hoz (FSF), hogy véglegesítsék és elfogadják. Az közzétett verzió itt olvasható, a kommentárokat ugyanitt kell leadni. Az LSB a már létező, a fejlesztők és Linux-iparág által széles körben elfogadott szabványokon nyugszik:

0

Mégis lesz "PowerColor" KYRO II kártya?

2001. május 8. 19:35

Noha a PowerColor előrevetítette KYRO II alapú kártya fejlesztését, a tajvani gyártó végül sajtóközleményben nyugtatta meg a közvéleményt, hogy az NVIDIA mellé pártolt. Csak és kizárólag NVIDIA chipeket használ majd videokártyáiban.

0

Optimista jóslatok szerint októberben lesz új Debian

2001. május 7. 19:24

[LinuxToday] Az elmúlt hetekben egymás után jelentek meg a nagyobb disztribúciók új változatai, 2.4-es kernelre, 4-es X-re és a nagy desktopok friss verzióira alapozva. A Debian, bár nemrég jelent meg a 2.2r3, csak a fejlesztői változatában (Woody) tartalmazza ezeket az újdonságokat. A friss hírek szerint nemsokára készül a Woody-ból egy előzetes kiadás, ennek segítségével elkezdődhet a tesztelés, hibakeresés. Optimista jóslatok alapján a csomagok befagyasztási folyamata június elején kezdődhet és valamikor szeptember 20-a körül végződhet, ha ezt a tempót tudják tartani a Debian összeállítói, akkor októberre várható az új rendszer.

0

Mit kívánnak a KDE-sek?

2001. május 7. 18:53

[KDE News] Bárki szavazhat arról, hogy mit is szeretne látni a KDE következő verzióiban. Az eddigi eredmények szerint a KDE sebességén kellene a legtöbbet csiszolni, nagyon sokan kérik a Konqueror/HTML/CSS/JavaScript további fejlesztését, harmadik helyen áll a szavazásban a KOffice, és szívesen látnának a felhasználók további KDE-s konfigurációs eszközöket. Akit érdekel a KDE 2.2 sorsa, az válaszoljon a KDE oldalán

0

Megalakult a GNOME Packaging Project

2001. május 3. 00:50

Sok felhasználó jogos igénye volt, hogy a GNOME frissen kiadott programcsomagjait hamar telepíthessék és kipróbálhassák. Mivel a GNOME fejlesztői csak tömörgetett forrásban publikálták az újabb kiadásokat, például Mandrake-hez hetekig, vagy - Red Hat, de főleg Debian esetében - akár hónapokig is eltartott, mire valahol meg lehetett találni a bináris csomagokat, azonban ekkor is csak többnyire contrib helyeken. Mostantól ennek végre vége, mert a GNOME Packaging Project azzal a céllal alakult meg, hogy ezt az űrt betöltse. Elsősorban rpm-eket és deb-eket fognak készíteni Red Hat és Debian disztribúciókhoz, de ha idejük engedi, más csomagokat is elérhetővé tesznek majd.

0

Az áprilisi Linux HOWTO-k

2001. május 1. 18:18

[LDP] Áprilisban az alábbi Linux HOWTO-k és mini HOWTO-k frissültek/készültek el a Linux Dokumentation Project-nél: