Szerző: Bodnár Ádám

2001. július 13. 14:02

A Panasonic bemutatta új hordozható személyi számítógépét

[Mmd] A Panasonic egy forradalmian új, ún. "wearable" hordozható személyi számítógépet mutatott be, amelynek része egy Mobile Data Wireless Display (vezetéknélküli mobil adatkijelző) és a Toughbook CF-07 Mini PC.

A termék fejlesztőinek célja az volt, hogy számítógépes és hálózati hozzáférést biztosítsanak olyan szakemberek számára, akik terepen, irodájuktól távol dolgoznak. A tervezők célkitűzése az volt, hogy nagyobb fokú hordozhatóságot, ill. mozgásszabadságot biztosítsanak a felhasználók részére a jobb hatékonyság elérése érdekében.

Ezen igény kielégítésére a Mobile Data Wireless Display egyedi fejlesztésű, szélessávú, vezeték nélküli technológián alapul, amely lehetővé teszi a képernyő azonnali frissítését a külön is működőképes Toughbook 07 Mini PC készüléktől, vagy bármely más vezeték nélküli LAN funkcióval felruházott notebook számítógéptől maximum 50 méteres távolságban. Ezen kívül jelentősen csökkenti a munkaterületről származó dokumentumok megnyitásához, kezeléséhez és elmentéséhez szükséges időt az adatbevitel és adatkezelés minden területén.

A készülék jellemzői között említést érdemel a kivételesen könnyű és nagy fényerejű érintőképernyő és a nagyteljesítményű Windows alapú számítógépes modul.

A Mobile Data Wireless Display központi része egy 8,4" átmérőjű SVGA, ún. transzflektív érintőképernyő, amely figyelembe veszi a környezeti fényt - így akár közvetlen napfény esetén is jól látható - és képes nagy intenzitású háttérvilágításra annak érdekében, hogy állandóan optimális képernyő fényerősséget biztosítson bármilyen fényviszonyok esetén. Nappali fényviszonyok esetén a képernyő 350 - 3500 kandela (10 000 - 100 000 lux) maximális fényerősséget biztosít, míg félhomályos vagy sötét környezetben, amikor háttérvilágítás szükséges, ez az érték 20 kandela alá csökken.

Ennek köszönhetően ez tökéletes megoldás déli verőfényben dolgozó szakembereknek, éjféli vihar esetében kivonuló szolgálatnak, vagy minőségi ellenőröknek, akik egy vibráló fénnyel megvilágított gyárcsarnokban számítógépes listák alapján végeznek ellenőrzést.

A 698 g súlyú és egy hüvelyknél vékonyabb 8,7 x 6,3" méretű transzflektív érintőképernyő szigetelt, ellenáll ütésnek, vibrációnak, 4 láb magasból történő leejtésnek, por- és vízálló, jól bírja a magas és alacsony környezeti hőmérsékletet, és magnézium ötvözetből készült tokozással és egy adatbevitelhez használt képernyőceruzával rendelkezik.

A Mobile Data Wireless Display opcionális megerősített Mini PC egysége csak 920 g súlyú, Intel Pentium III 300MHz CPU, 64MB PC100 SDRAM, és ütésálló kivitelű 5GB 1,8" merevlemez meghajtó egységekből áll és 7.8" x 3.6" x 2" méretű alumínium ötvözetből készült tokozással van ellátva. Mini-USB és soros porttal, DC bemenettel, Wireless Display interfésszel és egy II. típusú PC kártyahellyel rendelkezik.

A Mobile Data Wireless Display a vezeték nélküli képességek egyedi kombinációját nyújtja. Az opcionális integrált GPS vevő és antenna mellett a Mobile Data Wireless Display 802.11b vezetéknélküli LAN kommunikációs funkcióval rendelkezik, amellyel adatokat és ábrákat tud fogadni a Toughbook CF-07 Mini PC felől. A készülék rendelkezik egy opcionális WAN vezeték nélküli modullal is, amely a GSM cellás hálózatokon keresztül biztosít kommunikációt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról