Szerző: Barna József

2001. július 10. 22:19

Újabb hírek az NVIDIA nForce alaplapi chipkészletéről

HIRDETÉS

[BusinessWire, Clubic] Az American Megatrends Inc. ma jelentette be, hogy moduláris BIOS-aival teljes mellszélességgel az NVIDIA nForce chipkészlete mellé áll, azaz fejleszt BIOS-t nForce-ra épülő alaplapokhoz. A hír csupán azért érdemes közlésre, mert jól mutatja, hogy egyes cégek hogyan próbálják meg saját ázsiójukat növelni azzal, hogy támogatásukról biztosítanak egy már elismert és éppen divatos másikat. A bejelentés információtartalma ugyanis gyakorlatilag a nullához konvergál, hiszen teljesen biztosnak mondható, hogy a konkurens AWARD is támogatni fogja a chipkészletet, és az csupán az alaplapgyártókon múlik majd, hogy melyik BIOS-t választják termékükhöz.

Ugyanakkor újabb olyan információk láttak napvilágot, melyek korábbi értesüléseinket látszanak megerősíteni: az NVIDIA-nak gondjai vannak az nForce gyártásával, és ezért az nForce-os alaplapok legkorábban szeptember elején kerülhetnek a boltokba. A most felszínre került adatok arról tanúskodnak, hogy az MCP (southbridge) Dolby Digital dekódolásra is alkalmas egysége jelen pillanatban nem működik megfelelően. Ezért számos alaplapgyártó annak a lehetőségét vizsgálja, hogy egy harmadik fél által (pl. VIA vagy AMD) gyártott southbridge-et társít az ICP-hez. Ez azonban érthető módon rendkívül aggasztja az NVIDIA-t, már csak azért is, mert így a két alaplapi chip közötti adatáramlást felgyorsító, az AMD-től licencelt HyperTransport technológia teljesítménynövelő hatása egyáltalán nem érvényesülhetne. S ugyanakkor ez egyben azt is jelentené, hogy az nForce csupán egy remek 3D-gyorsítóegységgel felszerelt integrált alaplapi chippé lenne degradálva.

Azt hiszem, mindannyiunk hasznára válna, ha az NVIDIA-nak minél hamarabb sikerülne megoldania a chipkészlettel kapcsolatos problémákat, hiszen az előzetes teljesítményadatok igen sokat ígérőek voltak.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 1. 01:33

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.