:

Szerző: Bodnár Ádám

2001. július 23. 15:27

Bemutató: Compaq iPAQ kéziszámítógép

A Számalk Disztribúció jóvoltából közel két hétig láthattunk vendégül egy Compaq iPAQ kéziszámítógépet, és az elmúlt napokban szerzett tapasztalatainkat szeretnénk megosztani olvasóinkkal.

A Compaq iPAQ névre hallgató kéziszámítógépe 2000 nyarán debütált a nagyközönség előtt és egycsapásra hiánycikké vált: a kereslet többszörösen múlta felül a kínálatot, és az amerikai számítógépgyártó csak egy évvel a megjelenés után tudott felzárkózni a piaci igényekhez. Hogy sokan akartak iPAQ-ot vásárolni, az nem csoda: a kéziszámítógépnek nem csak a külseje formabontó, de belső tartalma is figyelemre méltó.

Ma már az iPAQ nem csupán egy számítógép, hanem egy egész termékcsalád: a nagy igényre való tekintettel ugyanis megjelent egy monokróm kijelzővel szerelt változat is, így a 32 és 64 Mbyte memóriával és színes megjelenítővel rendelkező gépekkel együtt ma már háromféle kivitelből választhat, aki az iPAQ-ra szavaz.

A Számalk Disztribúció jóvoltából közel két hétig láthattunk vendégül egy Compaq iPAQ H3630 számítógépet, és az elmúlt napokban szerzett tapasztalatainkat szeretnénk megosztani olvasóinkkal. A H3630 a 32 Mbyte-tal és színes kijelzővel ellátott verzió.

A kézigép külsőre egyszerűen dögös. Még a számítástechnikához és informatikához vajmi keveset értő rokonok és ismerősök is megcsodálták, kézbe vették, próbálgatták.

[oldal:A külső még nem minden]

A gép tetején található egy fülhallgató-csatlakozó, az infravörös kommunikációs port és a cerkát rejtő "siló". Érdekesség, hogy az apró műanyagpálcát nem az ujjunk begyével vagy a körmünkkel kell kipiszkálni, hanem a mellette található ezüstszínű gomb megnyomására kiugrik a helyéről. Bosszantó apróság, hogy a számára kialakított helyre csak egyféleképpen rakható be a műanyag toll: ha valaki sietve teszi el a gépét, könnyen összekeverheti az irányokat, és akkor újra kell próbálkoznia.

Az infravörös kommunikációs port működését egy mobiltelefonnal próbáltam ki, és örömmel nyugtáztam, hogy hibátlanuk működik. Az iPAQ internetes képességeit is így vizsgáltam, a készülék az infraport és egy mobiltelefon segítségével kapcsolódott a világhálóra.

Az iPAQ bal oldalán felül egy nyomógombot találhatunk, amely a beépített hangfelvevőt indítja el. A mikrofonon keresztül rögzített anyag minőségét előzetesen beállíthatjuk, lehetőség van akár CD-minőségű (16 bit, 44 KHz) felvételre is. Természetesen a felvett anyag méretét erősen korlátozza a rendelkezésre álló memória mérete. Az említett billentyű az iPAQ egyik gyenge pontja: ha a gépet a Compaq által mellékelt bőrtokban tartjuk, kivételkor könnyen megnyomhatjuk a gombot, aminek hatására a kis gép szorgalmasan veszi fel a környezet zaját.

Az előlap legnagyobb részét a kijelző foglalja el. Felette található egy ki/bekapcsoló gomb, amelynek rövid nyomása ki- vagy bekapcsolja a gépet, hosszú megnyomása pedig a háttérvilágítást kapcsolja be. A gomb mellett egy aprócska fénydióda kapott helyet, amelynek két funkciója van. A LED sárgán villog, ha töltjük az akkumulátort, sárgán világít, ha a töltés befejeződött és végül zölden villog, ha a gép "riaszt", azaz egy előre letárolt időpont eljövetelére figyelmeztet. Ehhez hangot is rendelhetünk. Szintén a kijelző fölött van a mikrofon és egy fényérzékelő szenzor, amelyről később még lesz szó.

[oldal:A kijelző az iPAQ erőssége]

A Compaq iPAQ színes kijelzővel rendelkezik - a csúcskategóriás kéziszámítógépek között ez ma már természetesnek számít. Az iPAQ kijelzőjének felbontása 240x320 pixel, és oldalról van megvilágítva. A magam részéről a gép egyik legnagyobb erősségeként jellemezném a megjelenítőt, ugyanis kristálytiszta és tűéles képet ad. Az iPAQ grafikus vezérlője 12 biten ábrázolja az árnyalatokat, így a kijelző legfeljebb 4096 szín megjelenítésére képes. Az asztali gépeknél megszokott 16,8 millió árnyalathoz képest ez elsőre elég kevésnek tűnik, de valójában teljesen elegendő: az iPAQ képe valóban gyönyörű.

Külön érdekessége a kijelzőnek az automatikus fényesség-beállítás. A kéziszámítógép megjelenítője fölött található szenzor folyamatosan az éppen uralkodó fényviszonyoknak megfelelően állítja be a háttérvilágítás erősségét. Ez az akkumulátor élettartamának növelése érdekében fontos, ugyanis a kéziszámítógépeknél jellemzően a kijelző megvilágítása az egyik legéhesebb energiafogyasztó. Az iPAQ esetében a megvilágítás erősségét öt fokozatban állítja be az automatika, de természetesen igény szerint kézzel is választhatunk a beállítások (low bright, med bright, high bright, super bright, power save) közül.

Az iPAQ a Compaq szerint a valaha készült legvékonyabb színes kijelzővel rendelkező Windows-alapú kézigép. Gyári adat szerint a készülék mindössze 15,9 milliméter vastag, illetve vékony.

A kijelző alatt öt gombot találhatunk. Ezek közül a leginkább szembetűnő a navigációs gomb, amely egyben a hangszórót is rejti. Tulajdonképpen ez az iránybillentyűket helyettesíti illetve foglalja magába. Ezen felül itt van még négy gyorsbillentyű a kedvenc alkalmazások indításához. Természetesen a gombok funkcióit mindenki egyéni ízléséhez igazíthatja, az iPAQ-ban külön menüt tartanak fenn erre.

[oldal:Használat előtt...]

A rendkívül vékony kialakításnak azonban nem csak előnye, hanem hátránya is van. A kézigépek tervezőinek kompromisszumokat kell kötniük, és az iPAQ esetében a kompromisszum a bővíthetőség. Hogy az iPAQ igazán vékony lehessen, gyárilag nem rendelkezik bővítési lehetőségekkel. Az esetleges bővítőkártyákat nem közvetlenül a számítógéphez kell csatlakoztatni, hanem úgynevezett kabátokhoz.

A kabát gyakorlatilag egy műanyag tok, amelyet az iPAQ-ra mintegy rá kell húzni. Ezeken a kabátokon találhatók a bővítőhelyek, amelyekbe azután már tetszés szerinti modult csatlakoztathatunk. Az iPAQ-hoz háromféle kabát kapható: a PC-kártya foglalattal ellátott kabáton és a PCMCIA kabáton kívül létezik egy harmadik kivitel is, amely egyszerre tartalmaz PC-kártya és PCMCIA foglalatot is. Sajnos ezeket a gyári csomagolás nem tartalmazza, külön kell beszerezni őket, ráadásul nem is kevés pénzért.

A számítógépet tényleges használatba vétele előtt még személyre kell szabnunk. Egyfelől kalibrálni kell az érintőképernyőt, másrészt meg kell adnunk személyes adatainkat, és be kell állítanunk az időzónát. Természetesen a Windows beállításai között megtalálhatók a területre vonatkozó opciók, így könnyedén átállíthatjuk a pénzegységekre, dátumokra, órára és hasonló apróságokra vonatkozó részleteket.

[oldal:Az analfabéta felhasználó]

Az iPAQ-ban található Windows for Pocket PC operációs rendszer nagyban átalakult az előző verziókhoz képest. A Start Menü a megszokott bal alsó sarokból a felsőbe költözött át, és a programok legördülő menüi pedig lekerültek a képernyő aljára. Az asztali Windows-okhoz szokott felhasználóknak ez elsőre furcsa lehet, de hamar meg lehet szokni.

Azt gondolom mondanom sem kell, hogy a Start Menü tartalmát az asztali Windows-okhoz hasonlóan hangolhatjuk ízlésünkhöz. Lehetőség van a gyakran használt programok kiemelésére, de ezt az operációs rendszer megteszi helyettünk is: a Start Menüben ugyanis külön szerepel az utoljára elindított öt szoftver ikonja. Egyebekben szinte minden megszólalásig hasonlít az asztali gépekben megszokott Windows-okra, aki használt már ilyet, az a Compaq kézigépén is otthonosan fogja magát érezni.

Az iPAQ-kal való kommunikációra a számítógép tetejéből gombnyomásra kipattanó cerka szolgál. Ez a kis műanyag pálcika helyettesíti az egeret, illetve a gépelő ujjakat. Az iPAQ-ot kézírásfelismerő szoftver mellett virtuális billentyűzettel is ellátták.

A magam részéről a kézírásfelismerést nem kedveltem. Nagyon ritkán sikerült egy egész szót javítások nélkül bevinnem, állandóan törölnöm kellett a véletlenül megjelent írásjeleket. Eleinte úgy véltem, hogy a mozdulataim és írásjeleim nem elég egyértelműek és határozottak, de a gépet kipróbáló kollégáim is panaszkodtak a kézírásfelismerésre. Ebből a szempontból a tavaly tesztelt Palm sokkal jobban tetszett.

Kedves gesztus az iPAQ-tól, hogy szöveg bevitelénél az adott szó első betűi alapján megpróbál egész szavakat javasolni, de mivel ez csak angol nyelven működik, a szolgáltatásnak nem sok hasznát vettem. Ez a lehetőség természetesen menüből kikapcsolható, de mivel jelenléte nem zavaró, én bekapcsolva hagytam.

Sajnos az ékezetes karakterekkel kapcsolatban is csalódás ért: ő és ű betűkből csak a "kalapos" változatot ismeri az iPAQ. A kommunikáció tehát még nem magyar-kompatibilis, reméljük ezen hamar változtatnak majd a Compaq-nál.

[oldal:Programjaink]

Az iPAQ bekapcsolása után a naptár napi nézete jelentkezik. Ezen az aznapra rendelt teendőket láthatjuk. A számítógépre előre telepített szoftverek listája igen hosszú, a szokásos "menedzserkalkulátor-funkciókat" (telefonkönyv, határidőnapló, számológép, jegyzettömb, stb.) még számos program egészíti ki.

Az iPAQ-ban helyet kapott a Pocket Word és Excel, a Pocket Internet Explorer, Windows Media Player, Microsoft Reader, Picture Viewer, Pocket Outlook Express, a mindenki által unalomig játszott pasziánsz kártyajáték, hogy csak pár példát említsünk. Ezeken felül még a géphez mellékelt CD is tartalmaz tetszés szerint telepíthető szoftvereket, ha pedig valakinek ez sem elég, látogassa meg a tengernyi ftp-archívum egyikét, biztosan megtalálja a neki szükséges és tetsző programot.

A Pocket Word és Excel leginkább az asztali gépeknél megszokott dokumentumformátumok olvasására alkalmas, hosszú szövegeket vagy bonyolult táblázatokat bevinni elég nehézkes. Az Internet Explorer kis csalódást okozott, tekintve, hogy nem kezeli a HTML stylesheeteket, ezért jópár webhely (köztük a HWSW) nem jelenik meg tökéletesen. Egyebekben az Explorer jól vizsgázott.

Érdekessége a gépnek a jegyzettömb. A képernyőn látható "cédulára" nem csak írni lehet, hanem rajzolni is. Ezután lehetőség adódik arra, hogy az esetlegesen rajzolt betűket a programmal felismertessük, és a röptében firkantott jegyzetet szövegként tároljuk. Az írásfelismerő szinte mindig eltalálta a kézzel írott betűket, csak néha volt szükség korrekcióra.

A Compaq iPAQ előre telepített Windows Media Playert tartalmaz. A szoftver a legelterjedtebb audioformátumok (wav, mp3, wma) lejátszására képes. A gépbe épített hangszóró természetesen nem nyújt audiofil élményt, füllhalgatón keresztül hallgatva azonban semmi okunk nem lehet a panaszra. Eképpen az iPAQ akár hordozható digitális audiolejátszóként is használható, persze a 32 MByte memóriába azért nem fér el egy-két dalnál több.

A géphez mellékelt CD-n megtalálhatjuk a Windows Media Manager programot, amelynek segítségével a kedvenc hanganyagainkat .wma formátumba alakíthatjuk át, amely kevesebb tárterületet igényel. Ezáltal hosszabb időtartamú zenéket is hurcolhatunk a zsebünkben.

Az mp3 zenék lejátszása számos kézigépnek igazi erőpróbát jelent, de az iPAQ-nak meg sem kottyant. Bikaerős 206 MHz-es Intel StrongArm processzora révén még arra is lehetőség nyílt, hogy zenehallgatás közben más programokban dolgozzunk mindenféle érezhető lassulás nélkül.

[oldal:Az utolsó szó]

Bár az Európában forgalmazott iPAQ kéziszámítógépekhez soros kábelt kapunk, az általunk tesztelt verzióhoz USB-s bölcső tartozott. A bölcsőt az asztali gép USB portjára csatlakoztatva kezdetét vette a telepítés, amely pár perc alatt gond nélkül lezajlott. Az iPAQ-hoz a Microsoft ActiveSync 3.1 verzióját mellékelik. Hála az USB-s bölcsőnek, az adatok szinkronizációja, egy új program telepítése vagy akár egy nagyobb dokumentum (esetünkben egy 10 Mbyte-os mp3 file) átvitele pillanatok alatt lezajlik.

Az iPAQ-ot a Qutilities nevű programmal hangolhatjuk ízlésünkhöz, ez a program illetve a gép bekapcsolását jelszóhoz köthetjük, így illetéktelenek nem férhetnek hozzá adatainkhoz.

Végezetül mit is mondhatnék? Az iPAQ egy nagyon szépen kivitelezett és hardveres képességeiben is lenyűgöző kéziszámítógép. Ami leginkább tetszett benne, az a kezelőfelülete, az erős processzora, nagy memóriája és a kivételesen jó minőségű kijelzője volt. Negatívumként kell említsem azonban a kézírásfelismerés pontatlanságát, a hangfelvevő billentyű ügyetlen elhelyezését és a korlátozott bővíthetőséget.

Ezzel együtt az iPAQ nagyon tetszett, és ha valakinek van pénze a kabátokra és különféle bővítésekre, az számtalan funkcióval ruházhatja fel ezt a kis készüléket: lehet akár GSM telefon vagy GPS navigációs rendszer is. Ja, és még valami: ha valaki itthon megvásárolja az iPAQ kéziszámítógépet, azon melegében vásároljon hozzá egy USB-s bölcsőt is.

A gépet a Számalk Disztribúciótól kaptuk kölcsön, amiért ezúton mondunk köszönetet. Az iPAQ H3630 nettó ára 129.900 forint, amely egy év garanciát tartalmaz.

Szólj hozzá a fórumban!

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 20:19

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.