Szerző: Bodnár Ádám

2001. július 25. 14:43

COOLINK: mi van a háttérben?

Nemrégiben jelentek meg Magyarországon a Coolink márkenevű processzorhűtők. A termékek hátterét kutatva Magdó Csabával, a Kelly-Tech Kft. marketingvezetőjével beszélgettünk. A beszélgetésből többek között azt is megtudhattuk, hogy készülnek a processzorhűtők.

A COOLINK hűtők első itthon megvásárolható példányairól pár hónappal ezelőtt elsőként adhattunk hírt. Most, hogy megérkeztek a vörösrézből készült hűtőbordával és óriási ventilátorral szerelt újdonságok, elérkezettnek láttuk az időt, hogy kiderítsük: honnan jönnek ezek a hűtők egyáltalán? A választ Magdó Csaba, a Kelly-Tech Kft. marketingvezetője adta meg számunkra.

HWSW: Vágjunk rögtön a közepébe. Ki gyártja a COOLINK hűtőket?

Csaba: Először is azt hiszem, tisztázni kéne bizonyos fogalmakat: RM, ODM, OEM. Nem lehet teljesen szétválasztani ezeket a fogalmakat, de azért viszonylag átlátható a helyzet.

OEM (original equipment manufacturer) - Olyan cégek ezek, akik más cég vagy cégek által tervezett és gyártott termékeket felhasználva állítanak össze egy terméket melyet saját márkanevük alatt értékesítenek. Magyarán: megvesznek egy kész terméket (vagy kész alkatrészeket és összeszerelik) és rányomják a logójukat, majd eladják.

ODM (original design manufacturer) - Annyiban van megcsavarva a tehén farka, hogy az ODM cég tervezi meg a terméket és valakivel legyártatja, majd ellátja a saját márkajelzésével és értékesíti.

RM (real manufacturer) - Ők az igazi gyártók. Tehát megtervezik, legyártják, továbbfejlesztik, újra legyártják a termékeket. No meg eladják OEM cégeknek, illetve felveszik az ODM-ektől a tervrendelést és azt is legyártják.

Azért nem lehet a három kategóriát teljesen szétválasztani, mert hatalmas átfedések vannak. Példa lehet erre egy alaplapgyártó: ők tervezik és gyártják a nyomtatott áramköri lapot, de a processzor-foglalatot vagy a PCI csatlakozót más cégektől vásárolják. Vagy másik példa erre sok olyan cég, aki RM kategóriás egérgyártásban, mellette OEM vagy ODM hangfal, játékvezérlő, billentyűzet vagy szkenner-gyártó.

[oldal:Hogy készül a processzorhűtő?]

Visszatérve a processzorhűtőkre: általában 6 egységből épül fel a boltban megvásárolható hűtő:
  • hűtőborda
  • ventilátor
  • rögzítőkapocs
  • a bordát a ventilátorral összekötő elem
  • a borda és a processzormag közé kerülő hővezető elem
  • dobozolás, csomagolás
Világszerte rengeteg féle hűtőbordával találkozhatunk, sok márkanév alatt gyakori a nagyon hasonló borda. Az ok nagyon egyszerű: nagyon kevés RM kategóriás bordagyártó létezik a világon. Szándékosan mondtam, hogy "nagyon hasonló", mert általában a végterméket kidobó cég ezektől rendel, de belepiszkál egy kicsit (tehát ODM), mert másmilyen rögzítőkapcsot használ, vagy másként akarja ráerősíteni a ventilátort. A borda gyártója általában nem derül ki, mert nincs ráírva vagy gravírozva.

A ventilátor szempontjából a processzorhűtők gyártói OEM kategóriások. Ha megvan a borda, választanak hozzá egy ventilátort. Van párszáz szabvány és jópár gyártó az "entry level"-től a "high-end"-ig. Ránézésre nem igazán lehet meghatározni, hol helyezkedik el a skálán a venti, de a paramétereiből kiderül (beleértve a garanciát is, amit egy ilyen terméknél a ventilátor minősége határoz meg). A gyártó általában könnyen kideríthető: tessék szétszedni - saját felelősségre - a terméket, és a venti alján ott van a gyártó cimkéje. Nem hinném, hogy nagy titkot árultam el ezzel.

Ami a hővezető pasztát illeti, van egy pár megoldás, általában a szilikongélbe kényszerített cinkoxid a legkedveltebb és az egyik legjobb. A COOLINK termékek is igyekszenek errefele tendálni, bár hamarosan piacon lesznek az ezüstpasztával ellátott hűtői is, ez ugyan drágább, de hatékonyabb.

Végül jön a csomagolás. Ebből a szempontból a COOLINK márkanév tulajdonosa RM kategóriás, tehát ők maguk tervezik a csomagolást. Talán egyedi amit csinálnak, hiszen a termékek ún. "Blister packing"-ben érkeznek. A lényege az, hogy a polcról leemelve a vevő egyből látja, hogy mit vesz meg. Azonkívül alkalmas a "hipermarket" rendszerű aggatós tárolásra is.

Összegezve: a COOLINK márkanév, a duplagyűrűs logo és a "THE Cooling Engine" szlogen tulajdonosa a tajvani KOLINK International Corporation. Legközelebb talán az ODM kategória igaz rá, ami processzorhűtő-gyártó esetében a legmagasabb. Gyakorlatilag azonos szinten áll a GlobalWIN-nel a gyártó.

[oldal:A COOLINK hűtők]

HWSW: Mióta foglalkozik a KOLINK processzorhűtőkkel?

Csaba: A KOLINK Int'l Corp. már jópár éve forgalmazott saját márkaneve alatt (KOLINK) alsó árkategóriás hűtőket. A 2000-es év dereka táján jött a felismerés, hogy az egyre gyorsuló CPU "háború" előbb-utóbb piacot fog teremteni az új, felső kategóriás processzorhűtőknek. Az első COOLINK hűtők piaci megjelenéséig eltelt 8-9 hónap természetesen nem telt el tétlenül, hiszen többek között fel kellett kutatni a lehetséges direkt forrásokat, el kellett végezni a piackutatást, meg kellett tervezni a termékeket, el kellett készíteni a csomagolástervet, stb.

HWSW: Honnan szerzi be a KOLINK az alapanyagokat? Ugyanazokat használja, mint a jól ismert GlobalWIN?

Csaba: Lehetnek azonos modellek is, vannak különbözőek (mint mondtam - saját felelősségre - szét lehet szedni). A lényeg a megfelelő ventilátort választani a bordához. Az is elhangzott, hogy a termék garanciáját a ventilátor minősége határozza meg. A COOLINK hűtők ugyanúgy 3 év garanciával rendelkeznek, mint a GlobalWIN termékek.

HWSW: Milyen típusú COOLINK hűtők kaphatók jelenleg Magyarországon? A jövőben bővülni fog a választék?

Csaba: Jelen pillanatban a COOL111+, COOL111, COOL121, COOL131 és a COOL141 modellek vannak piacon. Az első kettő holnaputántól érhető el a boltokban. Ezzel arra szeretnék utalni, hogy mint gyártó, nem engedheti meg magának a KOLINK Int'l Corp., hogy ne kövesse a CPU piacot, ne alkalmazza az új technológiákat. Természetesen folyamatosan bővülni fog a paletta.


COOL131 Great White Shark és COOL141 Fox Shark

HWSW: Milyen elgondolás alapján találtátok ki a hűtők márkaneveit? Gondolok itt a Great White Shark-ra vagy a Big Hammer Shark-ra.

Csaba: Ugyebár három modellel indult a dolog. Valahogy a cápáról a "kiráz a hideg" jut eszébe sokaknak. Volt egyéb ötletünk is, de végül is ez maradt. A COOL131 (Great White Shark) hamar megkapta a nevét, nagy is, fehér is. Ebből mentünk tovább, a Fox Shark (COOL141) ugye kisebb állat, csakúgy, mint a hűtő, míg a Big Hammer Shark (kalapácsfejű cápa) az valami egészen furcsa, extrém dolog (COOL121, duplalapátsor, dupla borda).

[oldal:Mit hoz a jövő?]

HWSW: Magyarországon kívül hol kaphatók még a COOLINK hűtők?

Csaba: A KOLINK Int'l Corp. irodailag is jelen van Magyarországon, és ellátja a kelet- és középkelet-európai disztribúciót. Ez többek között a román, jugoszláv, szlovén, horvát, szlovák, cseh és osztrák piacokat jelenti. A magyar piac ellátója a KOLINK magyar testvércége, a Kelly-Tech Kft. A távolkeleti régiók ellátása természetesen a taipeji központból történik.

HWSW: Mikorra készül el a termékek weboldala?

Csaba: A COOLINK honlap készül. Addig is a gyártó oldalán (www.kolink.com.tw) elérhetők a termékek a Products>>Cooler nyomon. Természetesen a Kelly-Tech honlapján (www.kellytech.hu) is megtekinthetők.

HWSW: Akar-e a COOLINK olyan gyártókkal versenyezni, mint a GlobalWIN vagy a Thermaltake?

Csaba: Ahol piac van, verseny is van, ez természetes. Azt hiszem, a processzor-órajelek féktelen emelkedése miatt a piac megbír ennyi felsőkategóriás gyártót. Ennél többet nemigen mondhatok.

HWSW: Végezetül egy utolsó kérdés: Lesznek COOLINK hűtők Pentium 4 processzorokhoz? Ha igen, akkor mikor?

Csaba: Ha tartani akarjuk magunkat az előző kérdésesre adott válaszhoz, akkor kell, hogy legyen...

A "mikor"-t olyan paraméterek határozzák meg, mint a Socket423 áresés, a dobozos és OEM Pentium 4 chipek eladási aránya, a Socket478 tényleges megjelenése, ára, tuningolhatósága, ugyanez az aláépített alaplapok részéről, azok ára, szóval sokminden. Persze dolgozunk rajta.

HWSW: Köszi a beszélgetést.

Csaba: Én köszönöm.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról