dev archívum - 2001 december

2001
december

0

Megjelent PHP 4.1.1

2001. december 28. 22:08

[LinuxToday] A PHP 4.1.0 két héttel ezelőtti kiadása után újabb verziót jelentettek be a a szerveroldali webprogramozáshoz használt szkriptnyelv fejlesztői. A friss kiadás az előző verzió néhány apróbb hibáját javítja, az új PHP jobban megfér az IIS 6 és az egyéb IIS-verziók mellett. Több dátum- és időkezelő függvény is hibásan működött a 4.1.0-ban, ezeket, valamint jó pár egyéb apróbb problémát hárítottak el a PHP programozói. A friss szoftver egyelőre csak forráskódban tölthető le a www.php.net címről.

0

Újabb Debian Potato várható januárban

2001. december 28. 19:56

[Debian.org] A tervek szerint a Debian Projekt január első hetében újabb Potatót fog kiadni. A tavaly augusztusban megjelent -- és azóta lényegében változatlan -- 2.2-es Debiannak ez már az ötödik javított kiadása lesz. A 2.2r5 elsősorban biztonsági javításokat fog tartalmazni, illetve olyan csomagok frissítéseit, amelyekben kritikus hibákat találtak. Az újabb Potato-ba biztosan bekerülő csomagokról a Debian fejlesztői listáján olvashatunk bővebben.

0

A Soltek új, Pentium 4-es alaplapja 15%-kal jobb teljesítményt ígér

2001. december 28. 15:56

[E-mail] A Soltek tegnap jelentette be SL-85DRS2 típusjellel a SiS645 chipkészlet A2 revíziójára épülő alaplapját, mely a cég állítása szerint a korábbi A1-es revízióhoz képest jelentősen megnöveli a memóriabusz, a merevlemez és a grafikus alrendszer adatátviteli sebességét. Úgy tűnik tehát, hogy a tajvani chipgyártók immár elkötelezték magukat amellett a felhasználókat és alaplapgyártókat egyaránt őrületbe kergető stratégia mellett, hogy minden termékükből röviddel azok megjelenése után egy javított, jobb teljesítményt nyújtó változatot dobnak piacra. A Soltek sajtóközleménye szerint a SiS645 A2-es revíziója 15%-kal is javíthat a rendszer összteljesítményén.

0

Az AMD Ázsiában is profitálhat a Pentium 4 processzorok hiányából

2001. december 27. 12:02

[DigiTimes] A Samsung Electronics, Dél-Korea egyik legnagyobb PC-gyártó cége, egyes keleti források szerint azt fontolgatja, hogy asztali PC-it AMD processzorokkal fogja kínálni, mi több, már jó ideje tárgyalásokat folytat a sunnyvale-i központú chipgyártóval egy előnyös megállapodás tető alá hozásáról.

0

Angol legenda: CD-író meghajtók BIOS-ainak gyűjteménye

2001. december 23. 01:07

Egyszer már ajánlottunk olvasóinknak CD-írók BIOS-áról készült gyűjteményt, most újra megtenném. A CDR Zone gyűjteménye teljesebb a korábban találtnál, rengeteg CD-íróhoz találhatunk itt újabb firmware-t.

0

Elképzelhető, hogy áprilisra tényleg elkészül a Mozilla: megjelent 0.9.7

2001. december 22. 19:34

[Mozilla.org] Egy hónappal a 0.9.6 után ismét friss Mozilla jelent meg. A böngésző és a hozzá csatlakozó kiegészítők számos változáson estek át, amelyekről részletesen olvashatunk a kiadáshoz fűzött megjegyzésekben . Néhány új funkciót azonban mindenképpen érdemes kiemelni. A Save As menüponttal ezentúl az aktuális weboldal HTML kódján kívül az oldalban szereplő képek, stíluslapok, objektumok (!) és appletek is elmenthetőek. Az Internet Explorer és a Konqueror felhasználói már megszokhatták a site ikonok felbukkanását a böngésző használata közben, de a Mozilla eddig csak a címsor mellett tudta ezeket megjeleníteni (0.9.6-tól), a mostani kiadástól kezdve a könyvjelzők között és személyes eszköztárban is számíthatunk az említett ikonok felbukkanására. Megújult a Mozilla XUL grafikus eszközkészletét használó, JavaScriptben megírt IRC-kliens, a ChatZilla is, amelyből a 0.8.5-ös verziót csatolták a böngészőhöz.

0

Letölthető a legújabb VIA 4-in-1 drivercsomag

2001. december 21. 20:03

[VIAHardware] A tajvani VIA Technologies kiadta alaplapi chipkészleteit támogató 4-in-1 meghajtócsomagjának legújabb verzióját (4.37v). A korábbi 4.36-os verziót alig több mint egy héttel követő új driver minden Microsoft Windows operációs rendszer, így Windows 95/98/98SE/ME/2000 és XP alatt használható. Noha a konkrét újítások, esetleges javítások listája nem áll rendelkezésünkre, a VIAHardware információi szerint számos Windows XP alatt jelentkező problémát orvosoltak.

0

Készül a KDE harmadik generációja: KDE 3.0 beta1

2001. december 20. 21:33

[KDE News] A KDE projekt tegnap jelentette be a KDE 3.0 első bétáját. A KDE 3 fejlesztői változatának többé-kevésbé stabilizált kódja még nem a végleges KDE 3 API-t tartalmazza, de már csak apróbb változások várhatóak, így elkezdődhet a KDE 2-es programok portolása.

0

Rejtett játékok az Ericsson T39 és T68 mobiltelefonjaiban

2001. december 20. 02:50

Az alt.cellular.ericsson newsgroup listán érdekes leírásra lehetünk figyelmesek, mely segítségével az Ericsson T39 ás T68 mobiltelefonok tulajdonosai a fejlesztők által elrejtett húsvéti tojásokat, játékokat hozhatnak elő a készülékekből.

0

Még az év végéig a boltokba kerül a Plextor 24x-es külső, hordozható CD-írója

2001. december 20. 01:07

A Plextor bejelentette, hogy CD-íróinak legújabb tagja, a PlexWriter 24/10/40U CD-újraírója nemsokára kapható lesz az üzletekben, még az év végéig megvásárolható lesz. A jelenleg kapható egyik leggyorsabb író 24x-es sebességével rendkívül rövid idő alatt varázsol az üres írható lemezre tökéletes másolatot. Alig több mint három és fél perc kell egy 74 perces lemez megírásához.

0

A bíróság megtiltotta egyes Adobe szoftverek forgalmazását

2001. december 19. 17:24

[WSJ] A kaliforniai kerületi bíróság tegnap végzésben tiltotta meg az Abobe számára, hogy tovább értékesítse azon termékeit, melyek feltehetően sértik a Trio Systems LLC egyes szoftvereinek szerzői jogait. Az ítélet elsősorban az Adobe InDesign és InCopy professzionális kiadványszerkesztő programokat érinti.

0

Megjelent a VIA chipkészletek késletetését finomhangoló program új verziója

2001. december 19. 03:08

A VIA Hardware oldalára felkerült a VIA chipkészleteket finomhangoló VIA Latency program legfrissebb, v0.19 verziója. Ezzel a kis segédprogrammal audio- és IDE-vezérléssel kapcsolatos problémákat lehet néha orvosolni, optimalizálhatjuk általa a gyárilag nem éppen tökéletes beállításokat.

0

Nem hivatalos javítások a minap megjelent Medal Of Honor Allied Assault második világháborús akciójáték demójához

2001. december 19. 02:35

A napokban megjelent Medal Of Honor Allied Assault interneten játszható multiplayer demó meglehetősen vegyes fogadtatásra talált, legalábbis ezt lehet leszűrni a különböző forumokon olvasható visszajelzések alapján. A most futó Az Elit Alakulat című HBO produkció lelkes nézői mindenesetre kellemesen csalódhatnak, ha letöltik a demót: az M1 Garand és a Thomson hangját meghallva kellemes kis borzongás mellett állhat vigyázba a hátukon a szőr...

0

Jegyzet olvasóinknak a MagyarOffice ügyében

2001. december 18. 21:43

A tegnapi MagyarOffice-szal kapcsolatos hír a jelek szerint olyan témákat érintett, amelyek véleménykifejtésre, levélírásra sarkallták olvasóinkat. Jegyzetemben az általuk felvetett problémákat szeretném saját nézőpontomból bemutatni.

0

HP Linux Inkjet Driver 1.0

2001. december 18. 01:21

[LinuxToday] A Hewlett-Packard Inkjet Driver Projekt az elmúlt hét végén jelentette be a HP tintasugaras nyomtatóihoz készült meghajtóprogram-csomag 1.0-ás verzióját. A csomagban lévő driverek egy IJS (Inkjet Server) nevű interfészen keresztül kommunikálnak a GhostScripttel, amely a nyomtatási alrendszer része szinte minden Linuxon. A támogatott nyomtatókról és a támogatottság mértékéről készített aktuális táblázat a projekt honlapján található . A telepítési útmutató és a szoftvercsomag szintén a hpinkjet.sourceforge.net címről tölthető le . A legtöbb HP tintasugaras nyomtató egyébként kizárólag a GhostScript által nyújtott eszközök segítségével is beüzemelhető Linux alatt.

0

Alternatíva a Microsoft Office felhasználóinak: MagyarOffice Alap 1.0

2001. december 17. 22:10

A budapesti székhelyű MultiRáció Kft. az elmúlt hét második felében jelentette be az OpenOffice irodai programcsomag honosított verzióját MagyarOffice néven. A cég három változatban kívánja forgalomba hozni a MagyarOffice csomag windowsos és linuxos verzióit, ám egyelőre csak a MagyarOffice Alap nevű változatot bocsátották ki. Ez a változat a szövegszerkesztőn (MagyarOffice Írógép), a táblázatkezelőn (MagyarOffice Számolótábla), a bemutatókészítőn (MagyarOffice Vetítő) és a grafikai (MagyarOffice Rajzoló) komponensen kívül a magyar nyelvet támogató elválasztó és helyesírás-ellenőrző modullal, valamint magyar nyelvű sablonokkal és felhasználói segédlettel is rendelkezik.

0

Két új Pentium 4-es alaplapot jelentett be az AOpen

2001. december 17. 22:07

[Email] Az AOpen ma két új, Intel Pentium 4 processzorokhoz szánt alaplapot is bejelentett. Mindkét lap Socket 478-as Willamette és Northwood magos CPU-kat képes fogadni. Az AX45 típusjelű termék a SiS645 chipkészletre épül, és ennek megfelelően támogatja a DDR333 memóriamodulokat.

0

nFin nForce: avagy sírjunk vagy nevessünk?

2001. december 17. 07:37

NVIDIA, SiS, VIA vagy esetleg AMD? E tesztünkben igyekszünk némi segítséget nyújtani olvasóink számára az AMD Athlon/Duron processzorokhoz szánt, DDR memóriamodulokat támogató alaplapi chipkészletek már-már alig áttekinthető tömkelegében való eligazodáshoz.

0

Szabadságharc

2001. december 16. 23:00

A szabad szoftverek lelkes képviselői folyamatos, soha alább nem hagyó, elszánt harcban állnak az angol nyelvvel. Központi fogalmuk, a "free software" ugyanis gyakran nem hajlandó az általuk intencionált képzetet kelteni a kedves felhasználóban, hanem torz, az ingyenesség felé húzó gondolatokat szül...

0

Mi történt a Debiannal?

2001. december 13. 20:01

[LWN] Miközben a Debian Linux hívei egyre feszültebben várják az új összeállítás kiadását, olyan évfordulókat értünk meg, amelyekre érdemes visszaemlékeznünk. Hat éve, 1995. december 11-én történt, hogy a Ian Murdock által 1993-ban beindított Debian Projekt nem adta ki a Debian 1.0-ás verzióját. Az első kiadás helyett ugyanis tévedésből egy sokkal régebbi, csak részben ELF formátumú binárisokból álló fejlesztői verzió került az InfoMagic Linux Developers Resource CD Set-re, ezért a Debian Projekt vezetői -- a későbbi kavarodásokat megelőzendő -- megváltoztatták a stabil rendszer verziószámát, így a Debian egyből az 1.1-es verzióval debütált. Egy évvel az eset után, 1996. december 13-án újabb stabil disztribúcióval állt elő a projekt, az 1.2-es Debian az előző összeállításnál kétszer több szoftvercsomagot tartalmazott. Ezekről az eseményekről, valamint a héten aktuális linuxos évfordulókról az eheti Linux Weekly News hírlevél History rovatában olvashatunk .

0

Megjelent a VIA 4-in-1 drivercsomag legújabb verziója

2001. december 12. 13:25

[VIA] A tajvani VIA Technologies kiadta alaplapi chipkészleteit támogató 4-in-1 meghajtócsomagjának legújabb verzióját (4.36v). Sajnos egyelőre nem áll rendelkezésünkre információ azzal kapcsolatban, hogy az új driverek milyen újításokat, esetleges javításokat tartalmaznak, de bizonyosan javítottak a cég által újonnan megjelentetett chipkészletek támogatásán. Remélhetjük továbbá, hogy a meghajtók immár teljes mértékben kompatibilisek a Windows XP operációs rendszerrel, és szükség esetén problémamentesen eltávolíthatók.

0

Frissítés a Microsoft Windows XP operációs rendszeréhez

2001. december 11. 23:33

A Windows XP megjelenése óta nem egy kisebb javítócsomagot kapott már a rendszer az XP-t toldozgató-foldozgató Microsoft fejlesztőktől. Aki gyakran látogatja a Microsoft WindowsUpdate.com weboldalát, ezeket a frissítéseket automatikusan letöltheti, rögtön frissítheti rendszerét. Amennyiben igénybe vesszük az operációs rendszer automatikus figyelőszolgálatát, szintúgy nem maradhatunk le a legkritikusabb javításokról.

0

Már kapható az e.Digital MicroOS technológiájára épülő audiolejátszója

2001. december 11. 23:14

Az e.Digital Corporation bejelentette, hogy a Maycom (Korea) által készített, MP2000 típusú hordozható audiolejátszója kapható online üzletében . Az e.Digital saját technológiájára épülő MP2000 javasolt fogyasztói ára 169 dollár, melyben egy 128 MB-os CompactFlash memóriakártya is benne foglaltatik.

0

Motz szövetségi bíró megkérdőjelezi a Microsoft elleni trösztellenes magánperek megállapodás-tervezetét

2001. december 10. 22:12

[Bloomberg, CNET, Reuters] J. Frederick Motz szövetségi bíró áttanulmányozta a Microsoft elleni trösztellenes magánperek megállapodás-tervezetét és úgy találta, hogy a Microsoft által javasolt megoldás előnyére válhatna a szoftvergyártó óriásnak az Apple-lel szemben, ti. Windows operációs rendszerrel és más szoftverekkel felszerelt, rendbe hozott számítógépek öntenék el a megcélzott iskolákat. Motz szerint ha strukturális részrehajlás van a megoldásban, akkor bármilyen jó legyen is a szándék, azt fenntartással és óvatosan kell fogadni. A kérdés megértéséhez fontos tudni azt, hogy az oktatási piacon az USA-ban az első helyen áll az Apple -- az USA-ban a mai napig is a kisebb gyerekeknek a családok többsége Mac-et vásárol, mert azon sokkal jobban meg lehet szerettetni a számítástechnikát, mint a Wintel gépekkel.

0

Az Apple elismerte, hogy hibás az iPod szoftvere

2001. december 10. 09:55

[CNET] Az Apple pénteken elismerte, hogy az iPod digitális zenelejátszó használata során felmerülhet olyan hiba, ami ahhoz vezethet, hogy egyes gépek alvás üzemmódban maradnak, ha az elem kezd kifogyni. A cég bejelentette, hogy azonosították a problémát és a cég webhelyén közzétették a szoftverjavítást.

0

Kiosztották a 2001-es év Takeda-díjait, a díjazottak között van Richard M. Stallman és Linus Torvalds is

2001. december 8. 15:46

[FSF, Takeda Foundation] A japán Takeda Alapítvány december 4-én rendezte meg díjkiosztóját. Az alapítvány olyan egyének munkáját ismeri el a Takeda-díjjal, akik a műszaki tudományok emberi szükségletekhez való alkalmazása terén kiemelkedően teljesítettek és nagymértékben elősegítették az ezen szükségletek kielégítésére irányuló ipari technológiák fejlődését.

0

A novemberi Linux HOWTO-k

2001. december 6. 22:35

[LPD] Novemberben a következő HOWTO-k és mini HOWTO-k frissültek/készültek el a Linux Documentation Project-nél:

0

USB Instant DVD -- valós idejű MPEG2-rögzítés USB porton keresztül

2001. december 6. 21:33

Az ADS Technologies neve és PYRO márkanevű termékei bizonyára mindenki számára ismerősen csengenek. A FireWire csatolóval ellátott -- igen kellemes árú, éppen ezért közkedvelt -- PYRO DV kártyák mellett az ADS több más kiegészítőt is készít a PC-s társadalom számára.

0

A személyi számítógépek történetéről

2001. december 6. 12:18

A HWHunPage egy igen hasznos cikksorozatot indított útjára, melynek célja a személyi számítógépek történetének áttekintése. A sorozat első írása a kezdetekkel, az 1970-es évek történéseivel foglalkozik. Ízelítőül álljon itt egy rövid idézet az első lépésekről szóló fejezetből:

0

Street Performer Protocol: utcai előadókhoz hasonlóan próbál a Mandrake disztribúciójának fejlesztésére fordítható pénzhez jutni

2001. december 3. 23:42

[MandrakeSoft] Akinek tetszik amit csinálunk, és hajlandó érte fizetni is, hát tegye meg -- vallja a MandrakeSoft. Az elmúlt héten egészen furcsa sajtóközleményt bocsátott ki a francia cég, amelyben arra kéri felhasználóit, hogy csatlakozzanak a Mandrake Felhasználói Klubhoz . Ezzel kifejezhetik a cég jelenlegi szoftverpolitikájával való egyetértésüket.

0

A megahertzek ideje lejárt

2001. december 3. 13:46

Sokak számára elképzelhetetlen egy processzor órajel nélkül. Azonban van egy maroknyi elszánt mérnök, akinek szilárd meggyőződése, hogy az órajellel működő, szinkron chipek ideje lejárt...

0

Már csak a dobozolásra vár a Tuxracer kereskedelmi verziója

2001. december 2. 21:17

[Slashdot, Sunspire Studios] A linuxosok körében különösen népszerű Tuxracer nevű játék kereskedelmi verziója hamarosan a boltok polcaira kerülhet. A játékot készítő Sunspire Studios webhelyén már legalább egy hete folyik a hangulatkeltés, a cég minden bizonnyal még karácsony előtt szeretné kiadni a 0.61-es verzió óta meglepően sokat változott játékot, az OEM-ek számára pedig már reklámozza a terméket. Az ígéretek szerint a végleges verzió hamarosan elérhető lesz a weben is a Windows 98/ME/2000/XP és a Linux rendszerekre.