Szerző: Bodnár Ádám

2001. július 20. 14:30

A Microsoft kihagyja a Javat a Windows XP-ből: a Sun reakciója

HIRDETÉS

[Sun Microsystems] A tegnapi napon, a Wall Street Journal felfedezése nyomán került nyilvánosságra, hogy a Microsoft megpróbálta csendben, minden bejelentés nélkül kihagyni a Java Virtual Machine-t az új Windows XP operációs rendszeréből.

A hír mind a Sun, mind pedig a népes Java közösség táborában csalódottságot váltott ki. Világosan látszik ugyanis, hogy a Microsoft lépése nem más, mint arra vonatkozó szándék, hogy felhasználók és fejlesztők millióit taszítsa hátrányos helyzetbe.

Közismertek a Microsoft próbálkozásai, melyek során több ízben tett kísérletet annak érdekében, hogy háttérbe szorítsa mindazt az innovációt, amit a Java hozott a web világába. A Microsoft ezen próbálkozásainak mindegyike, mellyel a technológiai cégeket próbálta arra kényszeríteni, hogy ne fejlesszenek és ne alkalmazzanak Java technológiát, kíválóan dokumentálva vannak a Microsft antitröszt-per bírósági irataiban.

A Sun és a Microsoft között megegyezéssel záruló per során a Sun hozzájárult, hogy a Microsoft további hét éven keresztül beépítheti operációs rendszereibe a Java Virtual Machine-t, így a Microsoft jelen lépése abszolút egyoldalú és nem egy, a Sun-nal történt megállapodás része.

A Java népszerűsége és használata folyamatosan nő, annak ellenére, hogy a Microsoft folyamatosan a Java terjesztésének megakadályozására törekszik. A Java ugyanis robusztus és igen biztonságos környezet a hálózati alkalmazások futtatására. Becslések szerint mintegy 7 millió web oldal használ Java applet-eket és további sok millió vezeték nélküli kommunikációs eszközbe kerül folyamatosan felhasználásra, melyek természetesen egyáltalán nem használnak Microsoft szoftvereket.

Mivel a Java technológia lehetővé teszi, hogy alkalmazásokat futtassunk operációs rendszertől függetlenül, azaz tetszőleges platformon, egy vállalatnak - még egy Microsoft-nak sem - esélye sincs arra is, hogy a Java terjedését megállítsa. Az iparág olyan óriásai használják és terjesztik a Java platformot, mint az IBM, az Oracle, az SAP, a Sony, a Motorola, a Nokia, a HP, az Ericsson, a Philips vagy a Matsushita. Más világcégek, mint a Palm, a BEA vagy a Cisco, hogy csak néhányat nevezzünk meg, aktívan működnek közre a Java terjesztésében a Java Community Process-ben történő aktív részvételük által.

Egyszóval a Microsoft lépése nem a Sun Microsystems, hanem azoknak a cégek százainak és felhasználók millióinak arcul csapása, akik Javát használnak. A Microsoft lépésének ellenére a Sun elkötelezett aziránt, hogy még a Windows-os felhasználók is változatlanul hozzáférjenek és használhassák a legújabb Java technológia nyújtotta előnyöket, melynek részeként a legújabb Java 2 Platform Standard Edition (1.3 rel.) igen jó teljesítménnyel és magas szintű Windows-os támogatottsággal rendelkezik, amelyet a Sun a jövőben is nyújtani fog.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 1. 19:08

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.