dev archívum - 2001 április

2001
április

0

Mobil Athlon processzorok az NVIDIA támogatásával: 1,4 GHz órajel, 4,2 GByte/sec sávszélesség

2001. április 30. 12:32

[EBN] A tervek szerint még ebben a negyedévben bejelentésre kerül az első mobil Athlon processzor, amely a sokat emlegetett Palomino magra épül. Az AMD néhány olcsó K6 processzoros számítógépet leszámítva egyáltalán nincs jelen a notebook-piacon, de az új processzor tulajdonságai elég impresszívnek tűnnek és a vállalat végre megvetheti a lábát a hordozható gépek piacán.

0

Megjelent és letölthető a NetCaptor böngésző legújabb bétája

2001. április 29. 21:47

[BetaNews] Megjelent a Stilesoft fejlesztésében készülő webböngésző, a NetCaptor legújabb bétája (ver. 6.50 Beta 3). A Windows operációs rendszerek alatt használható apró (834 Kbyte!) méretű alkalmazás számos olyan extra funkcióval büszkélkedhet, melyeket méret és hírnév tekintetében jelentősebb társai is megirigyelhetnének. Ezek közé tartozik a teljesség igénye nélkül:

0

Socket 370 foglalatos, ALi chipkészletes DDR alaplappal jelentkezik az ASUS

2001. április 26. 16:32

[xbit-labs] Bár az ALiMAGiK 1 chipkészletes alaplapok sebességben elmaradnak az AMD vagy a VIA DDR chipkészlettel szerelt alaplapoktól, az ASUS A7A266 mégis óriási sikert ért el, egyfelől azért, mert a DDR memóriák mellett PC133 DIMM modulokkal is használható, másrészt az ára is igen kedvező.

0

Megérkezett végre a Ximian GNOME 1.4

2001. április 25. 12:55

Az ingyenes grafikus felhasználói környezet, a GNOME 1.4-es kiadása már elérhető volt egy ideje, de csak forrásban. Aki nem akarta saját maga forgatni, az kénytelen volt várni, egészen mostanáig. A Ximian (volt HELIX) letölthetővé tette a csomagjait ( screenshotok itt ), amelyek tartalmazzák a Nautilust, a Mozillát és a GNOME Doorman-t, amely varázsló-szerűen kalauzol végig a telepítési folyamaton. Lepiszkálható innen .

0

Az NVIDIA agresszív árháborút indít: GeForce3 399 dollárért!

2001. április 23. 19:35

[Email] Az NVIDIA mai sajtóközleményében arról adott hírt, hogy rendkívül agresszív árpolitikával kívánja a videokártya-piac minden szegmensében megerősíteni, javítani pozícióit. Az új stratégia értelmében az otthoni felhasználóknak szánt videokártyák árai 99 és 399 dollár között lesznek majd.

0

Egészségkárosító mobiltelefonok: 'mobil-gate' per az USA-ban?

2001. április 22. 23:03

[Reuters] A Maryland-állami Baltimore bíróságára érkezett 58 oldalas beadvány állítása szerint, a mobiltelefon ipar képviselői nagyon is tisztában vannak a termékeik által kibocsátott mikrohullámú sugárzás káros hatásaival, továbbá tudományos bizonyítékokat tiktolnak el és hátráltatják a folyamatban lévő kutatásokat.

0

Piroska és az MSI: korlátozott példányszámban kiadott K7T Turbo

2001. április 22. 11:10

[Email] A Micro-Star International pénteken jelentette be népszerű K7T Turbo alaplapcsaládjának legújabb, korlátozott példányszámban piacra kerülő darabját, a K7T Turbo Limited Edition t. A VIA KT133A chipkészletre épülő, AMD Athlon/Duron processzorokhoz szánt új lap az érdemi extrákon kívül piros NYÁK-jával és aranyozott hűtőbordájával hívja fel magára a figyelmet.

0

Tegnap bejelentették, és már kapható is a Matrox RT2500

2001. április 20. 23:25

[ Matrox ] A Matrox Video Products Group tegnap bejelentette és elkedzte szállítani az új Matrox RT2500 valósidejű videoeditáló kártyáját. A kártya a 999 dolláros ajánlott végfelhasználói áráért több olyan professzionális szolgáltatást is nyújt, melyet a kategóriájában egyik alternatív megoldás sem.

0

MSI K7T Turbo & VIA 686B javítás

2001. április 20. 22:55

Az elmúlt napokban rengeteg szó esett már a VIA 686B Southbridge problémáiról, melyek szerencsére a BIOS frissítésével megoldhatóak, időzítési problémákról lévén szó. Ezúttal az MSI K7T Turbohoz érkezett új BIOS, valószínűleg a hőn áhított javítással együtt.

0

Új BIOS néhány ASUS SocketA alaplaphoz

2001. április 20. 22:36

A lassan fél éve piacon levő VIA 686B Southbridge pár hete felfedezett hibái miatt az alaplapgyártók sorra adják ki érintett alaplapjaikhoz a javítással kecsegtető BIOS-okat. Az ASUS ma több SocketA alaplaphoz is adott ki új BIOS-t, nem csak a VIA 686B chip problémáitól sújtottakhoz.

0

Angol legenda: VisionTek GeForce3 teszt

2001. április 20. 01:50

[NVNews] A ProCooling teszterei azon szerencsések közé sorolhatják magukat, akiknek sikerült az első végleges GeForce3 chipre épülő videokártyát beszerezniük. A kérdéses példány egy dobozos VisionTek GeForce3. A tesztben használt driver azonban még mindig nem hivatalos: csupán kísérleti verzió. Feltehetően az NVIDIA szoftverfejlesztői még mindig dolgoznak azon, hogy a chipből a legtöbbet hozhassák ki.

0

Béta BIOS-ok VIA 686B hibajavítással Abit KT7A-hoz és Epox 8KTA3 & 8KTA3+-hoz

2001. április 18. 19:46

Az előző hét egyik slágertémája a VIA 686B Southbridge-ek hibája volt, melynek következtében az IDE csatornák közti nagyobb adatátvitelkor a rendszer rakoncátlankodhat, valamint SB Live! hangkártyák használatakor is gondok léphetnek fel. A hibát felmérve a VIA mérnökei arra a megállapításra jutottak, hogy az egy BIOS-frissítéssel orvosolható. Az Epox valamint az Abit már ki is adta a hiba javítását tartalmazó, egyelőre még béta stádiumban levő BIOS-aikat érintett SocketA alaplapjaikhoz.

0

A Sega játékokat fejleszt a Japan Telecom Java-képes mobiltelefonjaira

2001. április 18. 11:06

[CNet] A Sega és a Japan Telecom tegnapi megegyezése értelmében a két vállalat közösen fejleszti ki azokat a Java-alapú technológiákat, amelyek segítségével a Japan Telecom J-Phone mobiltelefonos szolgáltatását igénybe vevő előfizetők játékokat futtathatnak telefonjukon.

0

LinuxTests-értékelő a KDE 2.1.1-ről

2001. április 17. 11:59

Oldalunkon nemrégiben megjelent egy cikk a KDE 2.1-ről. Most a LinuxTests lépett példaképe nyomdokába, és megjelentetett egy értékelés t a legújabb, 2.1.1-es változatról. Maximálisan pozitív hangú a cikk, ezért természetes reakció, hogy fenntartással kell kezelni, de aki azon gondolkodik, hogy frissen telepített linuxához melyik desktopot is használja, annak megér egy próbát.

0

Átmeneti javítás a VIA 686B southbridge PCI kontroller bugjához

2001. április 14. 17:23

[VIAHardware.com] A VIA által is elismert, s lapunkon is ismertetett hiba kijavítását a cég a jövő hétre ígérte egy BIOS frissítés formájában. A VIAHardware oldaláról azonban letölthető egy nem hivatalos segédprogram, mellyel idő előtt orvosolhatjuk a problémát.

0

HWSW teszt: Teknema set-top-box

2001. április 12. 11:00

Magyarországon különösebben nem terjedtek el a TV-készülékekhez csatlakoztatható dobozkák. Ettől persze - és attól, hogy a legtöbben nem tudunk róla, sok más dologhoz hasonlóan - még lehet set-top-boxot kapni hazánkban...

0

Az IBM komoly propagandát folytat a Linux mellett az ázsiai és csendes-óceáni régióban

2001. április 11. 00:44

[CNET] Tavaly szeptemberben az International Business Machines Corporation úgy nyilatkozott, hogy négy év alatt több, mint 200 millió dollárral kívánja elősegíteni a Linux operációs rendszerre épülő alkalmazások fejlesztését az ázsiai és csendes-óceáni régióban. A cég akkor hét linuxos fejlesztési központ létrehozásának tervéről szólt, melyekben 300 kutatót, fejlesztőt alkalmaznának.

0

A Panasonic Hollywood Laboratórium feladata a szélessávú szórási és műsortömörítési technológiák fejlesztése

2001. április 10. 19:29

[Mmd] A Panasonic bejelentette, hogy a Kalifornia állambeli Universal Cityben létrehozza a Panasonic Hollywood Laboratóriumot. Az új laboratórium a Panasonic Technologies egyik részlege lesz, amely a következő generációs digitális videotömörítés, valamint videó és más digitális tartalmak szélessávú szórására szolgáló technológiák kutatásával és fejlesztésével foglalkozik.

0

Letölthető az NVIDIA Detonator 12.00

2001. április 10. 16:35

Oldalunkról letölthető az NVIDIA Deotnator 12.00 verziójú nem hivatalos meghajtó, amely Windows 9x/Me operációs rendszerekkel használható.

0

Mit várhatunk a Qt 3.0-tól?

2001. április 10. 16:23

A TrollTech szemlátomást belehúzott. Gyermekük, a Qt Widget Set , amely a KDE alapköve, nemrégiben még jelentősen le volt maradva GNOME -os megfelelőjéhez, a rivális Gtk+ -hoz képest. Legutóbbi lesből támadó akciójukkal, az antialiasingot támogató új Qt kiadásával alaposan feladták a leckét a mostanában kicsit szunyókálni látszó Gtk+-fejlesztőknek: a Gtk-sok bejelentették, hogy lesz antialiasing, a Qt pedig megcsinálta. A TrollTech nem torpant meg itt, gyorsan készítettek egy előzetes t a 3.0-s Qt-ről. A főbb újdonságok: adatbázisprogramozás : platform- és adatbázisfüggetlen programozói felület az SQL-lekérdezésekhez. ODBC-támogatás és adatbázisspecifikus meghajtók lesznek benne Oracle-hez, PostgreSQL-hez és MySQL-hez. Qt Designer : felhasználói felület tervezhető a segítségével, immáron teljes funkcionalitással rendelkezik majd. (Gtk+-hoz a már régóta meglévő remek szerkesztő, a Glade való erre) Multihead : Több monitort használhatunk egyszerre, a Xineramát is támogatni fogja. Pár új widget : mint például progressbarok és táblázatfejlécek.

0

Letölthető NVIDIA GeForce3 technológiai demók

2001. április 10. 11:24

Bár az NVIDIA GeForce3 chipes videokártyák még nem kaphatók, lelkes olvasóink letölthetnek tőlünk néhány technológiai demót, amelyeket az első DX8 gyorsítóchip képességeiek demonstrálására fejlesztettek ki.

0

Új BIOS az ASUS A7M266 típusjelű alaplapjához

2001. április 10. 04:12

[AMDZone] AZ ASUS BIOS-frissítést (ver. 1004 01D) tett közzé A7M típusjelű alaplapjához. Jelenleg az esetleges javításokról semmilyen információ nem áll rendelkezésünkre.

0

Videókat CD-re: Terapin CD Video Recorder

2001. április 10. 03:47

[OCWorkBench] A szingapúri központú TeraOptix Inc. leányvállalata, a Terapin egy valódi multimédiás csemegével rukkolt elő. A képen is látható Terapin CD Video Recorder révén ugyanis lehetőségünk nyílik hamar amortizálódó, ám annál becsesebb videokazettáinkat egy tartósabb médiumra, CD-R/RW-lemezekre másolni.

0

Távközlési piac: vihar előtt, eső után?

2001. április 10. 02:48

2002 januárjától a vezetékes távközlési piacon várhatóan megszűnik a Matáv monopóliuma. A mindent megváltoztató egységes távközlési törvény még az országgyűlés tavaszi időszakának lezárása előtt elfogadásra kerülhet. Áttekintő cikkünkben megismerkedhetünk a Matáv leendő konkurenseivel és képet kaphatunk a versenypiac várható változásairól.

0

Internetböngésző PlayStation 2 platformra

2001. április 10. 00:15

[AsiaBizTech] Az Access Co. Ltd. bejelentette, hogy az eredetileg Internetelérésre képes háztartási gépekhez kifejlesztett NetFront böngészőjének elkészítette PlayStation 2 változatát. Az új böngészőt a tervek szerint mellékelik a PS2-höz kínált modemek mellé.

0

Helyzetjelentés az Intel és a United Devices közös rákkutatási programjáról

2001. április 8. 10:46

Amint arról korábban már beszámoltunk , az Intel április 4-én az Amerikai Rák Társaság (American Cancer Society), a Nemzeti Rákkutatási Alapítvány (National Foundation for Cancer Research), az Oxfordi Egyetem és a United Devices, Inc. közreműködésével egy nemzetközi Peer-to-Peer rákkutatási programot indított el.

0

Honnan ismerszik meg a VisionTek: kép a videokártyák dobozairól

2001. április 7. 10:58

[Email] Amint arról korábban már írtunk , az egyesült államokbeli VisionTek immár kiskereskedelmi csatornákon keresztül is forgalmazni kívánja termékeit. A cég vezetése úgy döntött, hogy versenyre kel a nagy tajvani és európai multimédiás cégekkel e piaci szegmensben is.

0

Az ATi befejezte az FGL Graphics akvizícióját

2001. április 6. 09:14

A grafikus chipeket gyártó kanadai ATi bejelentette, hogy befejezte a SONICblue professzionális grafikus kártyákat építő részlegének, az FGL Graphics-nek a felvásárlását. Az FGL Graphics gyártja a Fire GL néven forgalmazott professzionális 3D gyorsítókártyákat.

0

Hibát találtak az UltraSPARC III processzorban

2001. április 5. 10:02

A Sun hibát fedezett fel az ősszel megjelent UltraSPARC III processzorokban . A probléma a Sun emberei szerint különleges körülmények között hibát és adatvesztést okozhat a lebegőpontos számítási műveletek elvégzése közben.

0

Régi-új HP lézernyomtató - kizárólag Magyarországon

2001. április 3. 16:23

[HP] A Hewlett-Packard a monokróm lézernyomtatók legismertebb családjainak tavaszi lecserélésével egy időben egy régi-új, belépő szintű termékkel bővíti kínálatát. A HP LaserJet 6L megújult változata, a HP LaserJet 6L pro 2001 április közepétől ismét kapható lesz - Európában egyedül Magyarországon.

0

Új Gigabyte alaplapok Athlon és Duron CPU-khoz

2001. április 3. 02:07

[Anandtech] A Gigabyte Technology, mely az utóbbi időben nemigen jelentetett meg nagy népszerűségnek örvendő alaplapokat, most egyszerre három új AMD processzorokhoz szánt termékkel is kirukkolt:

0

Új ASUS BIOS-frissítések

2001. április 2. 21:43

[AMDZone] Az ASUS csapata a CeBIT-ről hazatérve jónéhány BIOS-frissítést tett közzé a cég népszerű és kevésbé népszerű alaplapjaihoz. Egyelőre a javításokról információ nem áll rendelkezésünkre.

0

Magyar legenda

2001. április 2. 02:35

[Email] A HHP oldalára felkerült egy kimerítő, és már szokásosnak mondhatóan igen színvonalas összefoglaló írás a CeBIT-en és a WinHEC-en (Windows Hardware Engineering Conference) bemutatásra került technológiai újdonságokról:

0

Új ATi Radeon meghajtók Windows 98/ME operációs rendszerekhez

2001. április 2. 01:33

[Anandtech] Az ATi új, úgynevezett special purpose béta meghajtóprogramot (ver. 4.13.7093) adott ki Radeon videokártyacsaládjához. A driver, mely a leírás szerint OpenGL és DirectX 8 API-kra van optimalizálva, a következő kártyákkal használható: