Szerző: Bodnár Ádám

2001. július 19. 13:08

Az Apple bemutatta a Mac OS X újabb változatát

[Apple] A New York városban megrendezett Macworld Expo szakkiállítás megnyitóján az Apple elôször mutatta be a nagyközönségnek a UNIX alapú Mac OS X soron következô, 10.1 verzióját.

A Mac OS X v10.1 azonos hardver környezetben lényegesen nagyobb teljesítményre lesz képes, és újabb elemeket, továbbfejlesztett szolgáltatásokat ad az Aqua felhasználói felülethez. Az operációs rendszer új változata szeptemberben jelenik meg, amikorra már várhatóan több, mint 1000 natív alkalmazás is támogatja majd.

"A Mac OS X új változata tényleg nagyon gyors, és több olyan újítást is tartalmaz, melyeket a felhasználóink javasoltak, így például a mozgatható dokkot is, mely most már a képernyô bal és jobb oldalára is áthelyezhetô" - mondta Steve Jobs, az Apple elnök-igazgatója. "Sok hibát kijavítottunk, és sok új szolgáltatást illesztettünk be, mint például a CD írás lehetôsége közvetlenül az Íróasztalról, illetve a zökkenômentes csatlakozás Windows munkaállomásokhoz és kiszolgálókhoz."

A Mac OS X v10.1 nagyobb teljesítményt kínál, drámaian gyorsabb programindítással, káprázatosan gyors menükkel és ablakmozgatással, gyorsabb bejelentkezéssel és általában kedvezôbb válaszidôkkel. Ezen kívül a Mac OS X v10.1 továbbfejlesztett Aqua felületet is kínál, mely lehetôvé teszi a dokk áthelyezését a képernyô bal és jobb oldalára is, a programok a dokkból is felkínálhatnak menüket, valamint új dokk-elemek is megjelentek a leggyakrabban módosított rendszer-beállítások számára.

A Mac OS X v10.1 jól illeszkedik az Apple "digitális médiaközpont" koncepciójába: az iTunes szoftverrel képes digitalizált formában kezelni teljes zenei könyvárunkat, zenei, multimédia és adat CD-lemezeket készíteni, filmek szerkesztésében közreműködni az iMovie segítségével, valamint DVD lemezeket lejátszani, illetve akár készíteni is az iDVD programmal.

A Macworld Expo szakkiállítás látogatói láthatták kedvenc programjaikat és perifériáikat az új Mac OS X v10.1 változattal üzemelni. Natív szoftvereket mutatott be a Microsoft, az Adobe, a Quark, a FileMaker, az IBM, az Alias|Wavefront, az Aspyr, a Blizzard, a Connectix és a WorldBook.

Az Apple komoly erôfeszítéseket tesz, hogy az új operációs rendszer teljes szélességében ki tudja használni a UNIX alap nyújtotta teljesítménytöbblet elônyeit - így például:

  • drámai mértékben javította a rendszer teljes - érezhetô - teljesítményét, különös figyelemmel a programindítási idôkre és az ablakműveletekre,
  • jobban személyre szabhatóvá tette az Aqua felhasználói felületet, lehetôvé téve például a dokk áthelyezését,
  • lehetôvé tette a CD és DVD lemezek írását,
  • kiterjesztette a független gyártók hardver kiegészítôinek támogatását,
  • páratlan képességekkel ruházta fel a rendszert, hogy jobban integrálódhasson más Mac, Windows és Unix rendszerekbe, az AFP, SMB/CIFS, WebDAV és NFS protokollokon keresztül,
  • nagy mértékben javította a 3D grafikai megjelenítés teljesítményét, és teljes körű támogatást biztosít az NVIDIA GeForce3 lapkának,
  • továbbfejlesztették az iDisk szolgáltatásokat, mely már támogatja a WebDAV protokollt is, így képes vállalati tűzfalak mögül is működni,
  • jelentôs mértékben fejlesztették az AppleScript támogatást,
  • beépítették a Microsoft Internet Explorer 5.1 végleges változatát, mely támogatja a Mac OS X Java2 futtató környezetét is.
A Mac OS v10.1 frissítô szeptemberben kerül majd az üzletekbe. Használatához 128 MByte tár szükséges, valamint eredeti Apple iMac, iBook, Power Macintosh G3, Power Mac G4, Power Mac G4 Cube vagy bármilyen 1998. májusa után bemutatott PowerBook számítógép.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról