Szerző: Barna József

2001. július 14. 13:28

További részletek az AMD processzorstratégiájáról

[SiliconStrategies, AMD Conference Call] Meglehetősen lassan érkeznek a hírek az AMD csütörtökön megtartott részvényesi gyűlésén elhangzott, a cég stratégiájával kapcsolatos konkrét kijelentésekkel kapcsolatban. Ez is nem meglepő, hiszen a negyedéves pénzügyi eredmények ismertetését követő közel egyórás sajtótájékoztató szokásosan kaotikus kérdés-válasz anyagából nem egyszerű kihüvelyezni a lényegi információkat, s különösképpen így van ez az AMD publikum előtt mindig sziporkázó elnök-vezérigazgatója, W. Jerry Sanders szavainak esetében.

Tegnap számoltunk be arról, hogy a korábbi tervekkel ellentétben az AMD még idén piacra dobja 1,73 GHz-es Athlon processzorát. Most pedig a cég működtetésért felelős igazgatójának, Hector De J. Ruiznak válaszai alapján vált körvonalazhatóvá a cég processzor-gyártástechnológiai ütemterve.


A világ egyik legkorszerűbb chipgyára: a drezdai Fab30

Ruiz az újságírók és elemzők kérdéseire válaszolva elmondta, hogy a cég teljes processzorkínálatát az IBM által kifejlesztett SOI (Silicon-On-Insulator) technológiával fogja gyártani. A 0,13 mikronos SOI CPU-k tesztgyártása már meg is kezdődött a drezdai Fab30-ban. Amint arról már korábban is írtunk, a SOI technológia kifejlesztői és támogatói szerint a magas frekvencián üzemelő processzorok esetében e módszerrel jelentősen csökkenthető a félvezető ellenállása, s így csupán a SOI-ra való áttéréssel akár 30%-kal is gyorsabb félvezetők állíthatók elő, mint a hagyományos CMOS (Complementary Metal Oxide Semiconductor) technológiával. Az Intel a maga több évtizedre visszanyúló "nem mi találtuk ki" üzletpolitikájának megfelelően jelenleg az egyetlen olyan chipgyártó cég a világon, amely nem is tervezi az IBM-technológia alkalmazását.

A SOI-t az AMD az IBM-től licenceli, míg a kivitelezéséhez szükséges infrastruktúrát a Motorolával együtt fejlesztette ki. A gyártástechnológiára történő áttérés első lépcsőjeként először az Athlon 4 processzorok készülnek már ez év végétől e technológiával, majd fokozatosan követi ezeket az összes többi AMD CPU. 2002-2003-ra a Fab30-ban már kizárólag e technológiával gyártott szilíciumostyák gördülnek le a gyártósorokról. S noha az Intel, mint eddig mindig a mikroprocesszorok története során, egy lépéssel az AMD előtt jár, a 0,13 mikronos technológia alkalmazásában ez a lépéselőny már szinte marginálisnak mondható.

A SOI-nak jelentős szerepet szán az AMD abban, hogy ez év végére a jelenlegi 22%-os processzorpiaci részesedését 30%-ra tornássza fel, mondta Sanders. Ezen túlmenően a cég célkitűzései között szerepel az egyesült államokbeli kiskereskedelmi mobilpiac 50%-os megkaparintása is.

Sanders elismerte, hogy meglepte őket az Intel agresszív árpolitikája, hiszen története során a cég mindig is jelentős haszonréssel árulta processzorait. Ám, mint mondta, az AMD még mindig olcsóbban tudja előállítani termékeit, s így az árháború az Intelnek okozhat komolyabb fejfájást. Ráadásul, tette hozzá némi gúnnyal fűszerezve, a jelenlegi 0,18 mikronos Athlon processzor magmérete éppen a fele a Pentium 4-es CPU-nak. És e téren az AMD előnye még mindig 70%-os lesz a 0,13 mikronos gyártástechnológiára történő átállás után.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. november 29. 09:26

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.